top icon
Επικαιρότητα

Νέος τελωνειακός κώδικας

Το σχέδιο του νέου τελωνειακού κώδικα που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι πολύτεκνοι με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά θα μπορούν να αγοράζουν και δεύτερο αυτοκίνητο με απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης, με τον όρο να έχουν περάσει πέντε χρόνια από την αγορά του πρώτου. Επίσης, προωθεί την αύξηση του ορίου απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης για αυτοκίνητα μέχρι 2.600 κ.εκ., για τους ανάπηρους σε ποσοστό άνω του 80%. Ακόμη, προτείνει πλήρη απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης για τους μετοικούντες, κατά την εισαγωγή των μέσων μεταφοράς τους στη χώρα μας. Όσο για τους ιδιοκτήτες ταξί, θα συμπεριληφθεί διάταξη που προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό των οχημάτων τους από τα δέκα χρόνια στα πέντε, μετά τα οποία θα μπορούν να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους χωρίς να πληρώσουν τέλη ταξινόμησης.
 
Ο νέος τελωνειακός κώδικας που θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα για δημόσια διαβούλευση ξεκαθαρίζει οριστικά το καθεστώς με τα «διπλοκάμπινα» οχήματα, για τα οποία υπάρχουν ακόμη ασάφειες στον ισχύοντα νόμο αν είναι αγροτικά ή ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, καθορίζονται τα εξής νέα κριτήρια για το χαρακτηρισμό αυτοκινήτων ως «διπλοκάμπινων»: Α) μήκος καρότσας μεγαλύτερο του 50% της απόστασης μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών. Β) ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο αυτού των επιβατών. Εφόσον πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, τα «διπλοκάμπινα» θα φορολογούνται με τους χαμηλότερους συντελεστές που ισχύουν για τα φορτηγά, αλλιώς θα φορολογούνται με ειδική κλίμακα συντελεστών τέλους ταξινόμησης, που θα διαμορφώνονται με βάση τα ποσοστά επί των συντελεστών τέλους ταξινόμησης που ισχύουν για τα επιβατικά αυτοκίνητα.
 
Τέλος, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2003 σε αγρότες για παράνομη χρήση πετρελαίου θέρμανσης διαγράφονται, με τον όρο ότι θα καταβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ