top icon
Επικαιρότητα

Οδική ασφάλεια: ένα βήμα μπροστά…

Επίκειται -με καθυστέρηση χρόνων- η καθιέρωση σταθερού ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας των φορτηγών στις Ε.Ο. τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες

Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς τα Σαββατοκύριακα παρατείνεται το καλοκαίρι κατά μία ακόμη ώρα, στην έξοδο από την πρωτεύουσα και την επιστροφή σε αυτή. Έτσι, το καλοκαίρι θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών πάνω από 1,5 τόνο, τις Παρασκευές από τις 3 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ και τις Κυριακές από τις 3 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ. Τους χειμερινούς μήνες, η απαγόρευση θα έχει ισχύ από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ την Παρασκευή και από τις 3 το μεσημέρι έως και τις 11 το βράδυ την Κυριακή.

Δεν είναι βέβαια λίγα τα φορτηγά αυτοκίνητα που εξαιρούνται των απαγορευτικών μέτρων, όπως θα δούμε παρακάτω, ωστόσο η απόφαση για την σταθερή ισχύ τους –έστω και με ωράριο- είναι ένα βήμα εμπρός στο τεράστιο ζήτημα της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Θα θέλαμε να δούμε στο άμεσο μέλλον και μια ακόμη εικόνα, τυπική καθημερινότητα για την υπόλοιπη Ευρώπη: τα φορτηγά όλα στην δεξιά λωρίδα, να κινούνται με τάξη και υπομονή, όλος ο υπόλοιπος στόλος οχημάτων να ταξιδεύει ασφαλής σε σταθερή ροή κυκλόφορίας.

Η απαγόρευση θα ισχύει και για όλες τις αργίες, όπως επίσης την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα από αυτές, ενώ επεκτείνεται και σε ό,τι αφορά στις χιλιομετρικές αποστάσεις από την Αθήνα.

Tα τμήματα κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών είναι:

Στη Νέα Εθνική Οδό και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών–Κορίνθου–Πατρών, από τον κόμβο της Λ. Κηφισού μέχρι το κόμβο του Ρίου.

Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών–Λαμίας, από τον κόμβο Μεταμόρφωσης μέχρι τον κόμβο Ραχών.

Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης–Καβάλας, από το 11ο χλμ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμόνα.

Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης–Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χλμ.

Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών–Θεσσαλονίκης, από τη Λάρισα μέχρι την κάτω διάβαση της περιοχής Σκοτίνας.

Στην Ε.Ο. Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο Αθηνών–Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας.

Στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά–Ρεντίνας από το χωριό Νυμφόπετρα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης:

Οχήματα Οδικής Βοήθειας
Φορτηγά ΕΛΤΑ
Φορτηγά διανομής Τύπου
Φορτηγά που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας
Υδροφόρα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
Βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, και όσον αφορά στο ρεύμα εξόδου, στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης–Καβάλας από τη διασταύρωση Ρεντίνας μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα
Φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα στο τμήμα Κόρινθος (Εξαμίλια)–Ρίο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ