top icon
Επικαιρότητα

Πιστόνια από 3D printer για την Porsche 911 GT2 RS (+video)

H Porsche εξελίσσει περαιτέρω την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing), την οποία θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στα πιστόνια του κινητήρα για το κορυφαίο της μοντέλο, την 911 GT2 RS.

Το 3D Printing δεν είναι κάτι νέο για την Porsche, αφού έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε πλειάδα εφαρμογών, όπως η δημιουργία εξαρτημάτων που αφορούν σε κλασικά αυτοκίνητα, η κατασκευή πρωτοτύπων, ακόμη και η δομή καθισμάτων. Η στιγμή για το βήμα παραπάνω έφτασε και η γερμανική μάρκα αποφάσισε να προχωρήσει στην τρισδιάστατη εκτύπωση των πιστονιών ενός από τα πιο σημαντικά της μοντέλα, της Porsche 911 GT2 RS.

Ένα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση του 3D printing, είναι πως παρέχει βελτιστοποιημένη δομή στα έμβολα, όσον αφορά στα φορτία που εκείνα καλούνται να αντιμετωπίσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το βάρος των πιστονιών να έχει μειωθεί κατά 10% και δυνατότητα αύξησης της ισχύος έως και κατά 30 ίππους. Επιπλέον, στο στέμμα του εμβόλου υπάρχει ένας ενσωματωμένος κλειστός αγωγός ψύξης, που δε μπορεί να παραχθεί με συμβατικές μεθόδους. Το εγχείρημα έχει πραγματοποιηθεί με την αρωγή των Mahle και Trumpf, συνεργατών της Porsche, καθώς και της εταιρείας Zeiss.

Porsche 911 GT2

“Χάρη σε νέα, πιο ελαφρά πιστόνια, μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα λειτουργίας του κινητήρα, να χαμηλώσουμε το φορτίο θερμοκρασίας στα πιστόνια και να βελτιώσουμε την καύση”, δήλωσε ο Frank Ickinger, που εργάζεται στο τμήμα ανάπτυξης προηγμένης οδήγησης της Porsche.

Όπως αναφέρει η Porsche, τα έμβολα της 911 GT2 RS έχουν κατασκευαστεί από μέταλλο υψηλής καθαρότητας, μέσω της προηγμένης διαδικασίας σύντηξης μετάλλων λέιζερ (LMF), κατά την οποία μια ακτίνα λέιζερ θερμαίνει και λιώνει τη μεταλλική επιφάνεια σκόνης που αντιστοιχεί στο περίγραμμα του τμήματος, ενώ η παραγωγή των πιστονιών γίνεται ανά στρώση.

Porsche 3D printing

Το 3D Printing, χρησιμοποιείται από την Porsche σε αρκετούς τομείς, όπως στις επιφάνειες πλάτης και όπου υπάρχουν μαξιλάρια, στα φουλ μπάκετ καθίσματα των Porsche 911 και 718. Στο μέλλον, οι αγοραστές θα έχουν και δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε 3 επίπεδα άνεσης (σκληρό, μεσαίο, μαλακό). Επιπλέον, από τρισδιάστατη εκτύπωση προέρχονται ένας μοχλός απελευθέρωσης του συμπλέκτη της Porsche 959 και περίπου 20 αναπαραγόμενα εξαρτήματα από κλασικά μοντέλα της μάρκας.

H Porsche 911 GT2 RS που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αγορά, διαθέτει κινητήρα biturbo, ισχύος 700 ίππων, η οποία με τη χρήση του 3D printing αναμένεται, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Γερμανοί, να φτάσει έως τους 730 ίππους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ