top icon
Επικαιρότητα

Συνεργασία GM με Peugeot/Citroen!

Ανακοινώθηκε και επίσημα η φημολογούμενη έως τώρα σύναψη συνεργασίας ανάμεσα στον αμερικάνικο κολοσσό της GM και τη γαλλική PSA, την οποία απαρτίζουν οι Peugeot και Citroen.

Ανακοινώθηκε και επίσημα η φημολογούμενη έως τώρα σύναψη συνεργασίας ανάμεσα στον αμερικάνικο κολοσσό της GM και τη γαλλική PSA, την οποία απαρτίζουν οι Peugeot και Citroen.

Πολλά είχαν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την υλοποίηση ενός πλάνου ευρύτερης συνεργασίας των δύο ομίλων. Σήμερα, οι ίδιοι οι… εμπλεκόμενοι έρχονται μέσω επίσημων των ανακοινώσεών τους να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω σενάρια. Τι ακριβώς όμως περιλαμβάνει και ποιοι οι «όροι» στην ομολογουμένως στρατηγική αυτή συμμαχία ανάμεσα στην GM και την PSA; Το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε σήμερα περιλαμβάνει την από κοινού εξέλιξη δαπέδων, εξαρτημάτων και εν γένει επιμέρους μηχανικών μερών, τα οποία θα είναι στην πλήρη διάθεση των εταιρειών που μετέχουν στην παραπάνω συμμαχία. Ταυτόχρονα, ανάλογη είναι η στρατηγική που αναμένεται να ακολουθηθεί στο άμεσο μέλλον και σε σχέση με τους ανεξάρτητους προμηθευτές, οι οποίοι και θα παρέχουν κοινά τμήματα ή εξαρτήματα και στους δύο ομίλους.

Το… μοίρασμα δαπέδων ανάμεσα στην GM και την PSA αναμένεται να αφορά –αρχικά- πλατφόρμες της μικρής και μικρομεσαίας κατηγορίας, ενώ λίαν συντόμως στη διάθεση των δύο ομίλων θα είναι διαθέσιμες πλατφόρμες και άλλων κατηγοριών (MPV και crossover μοντέλων). Στα σχέδια της νέας αυτής συμμαχίας είναι η από κοινού εξέλιξη μιας νέας πλατφόρμας πάνω στην οποία θα «χτιστούν» προτάσεις των δύο ομίλων οι οποίες θα αφορούν στην κατασκευή οχημάτων με ιδιαίτερα χαμηλές εκπομπές ρύπων. Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα αυτοκίνητα που αναμένεται να αποτελέσουν τον καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στις GMκαι PSA δεν προβλέπεται να πάρει το δρόμο για τη γραμμή παραγωγής πριν το 2016.

Στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο ομίλων, η αμερικάνικη GM θα αποκτήσει το 7% του μετοχικού κεφαλαίου της PSA, κίνηση που αν μη τι άλλο καθιστά την πρώτη ως τον δεύτερο σε μέγεθος στρατηγικό επενδυτή μετά την Peugeot Family Group. Το ποσό (περίπου 1 δις δολάρια) που θα εισρεύσει στα ταμεία του γαλλικού ομίλου αναμένεται να διοχετευτεί, σύμφωνα με τους διοικούντες του, σε επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να επιφέρουν στους δύο ομίλους μια εκοικονόμηση εξόδων της τάξης των 125 δις δολαρίων σε ετήσια βάση. Τέλος, αξίζει να τονίσουμε πως η εν λόγω συνεργασία δεν αναμένεται να επηρρεάσει την ανεξαρτησία των εταιρειών που μετέχουν στην τελευταία, τόσο σε επίπεδο εκπροσώπησης, όσο και σε σχέση με το επίσημο δίκτυο τους.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ