top icon
Ρολόγια

Iconic Scuba

Μια επιλογή με τα πιο εμβληματικά καταδυτικά σπορ ρολόγια, που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πλέον δημοφιλής τύπος σπορ ανδρικού ρολογιού εδώ και εξήντα χρόνια είναι το τύπου καταδυτικό/scuba. Το 99% της παγκόσμιας ωρολογοποιίας έχει το λιγότερο ένα ή και πολλά παραπάνω σχετικά μοντέλα να παρουσιάσει, τα οποία πληρούν τη συγκεκριμένη περιγραφή και προδιαγραφή. Και εάν δεν είναι άκρως καταδυτικό, δηλαδή να αντέχει πιέσεις πάνω από τα 300 μέτρα, τα 30, 50, 100 ή 200 μέτρα που… απλόχερα εγγυώνται τα περισσότερα, είναι υπέρ το δέον αρκετά.

Iconic Scuba

Δηλαδή, ποιος καθημερινός κοινός θνητός θα βουτήξει έτσι χαλαρά κάτω από τα 10 μέτρα… για να πιάσει το κοχύλι που του γυάλισε; Σε αυτή, λοιπόν, την τόσο δημοφιλή κατηγορία, αναμφίβολα βασιλιάς-εμπνευστής είναι το πασίγνωστο Rolex Submariner. Το πρότυπο ρολόι που έδωσε τη γραμμή, το ύφος και τη βασική σχεδίαση για το σπορ καταδυτικό ρολόι. Το ρολόι που έχει αντιγραφεί περισσότερο, μερικώς ή ολοκληρωτικά (copy paste), από την παγκόσμια, ωρολογοποιία και θα συνεχίσει να αντιγράφεται στο διηνεκές.

Ήδη από το 1926 η Rolex είχε παρουσιάσει το Oyster, με τη βιδωτή στεγανή κορόνα που το προστάτευε από σκόνη και νερά. Η πρόταση όμως του René-Paul Jeanneret, στενού φίλου του Jacques-Yves Cousteau, ο οποίος εκτός από δύτης και ερευνητής διετέλεσε και στο διοικητικό συμβούλιο της Rolex, ήταν αυτή που έφερε τα πάνω κάτω. Είχε λοιπόν ο Jeanneret τη φαεινή σύλληψη και έπεισε το συμβούλιο να σχεδιάσουν και να παραγάγουν ένα σπορ κομψό ρολόι που να είναι πλήρως στεγανό και αδιάβροχο.

Το επιχείρημα απλό: να μεγαλώσουμε την αγορά και, συνεπώς, τη ζήτηση για ένα νέου τύπου ρολόι, άρα και την παραγωγή της Rolex. Πιθανώς η πιο σοφή πρόταση και απόφαση, κομβικής σημασίας στην ιστορία της φίρμας, που αδιαμφισβήτητα έφερε τη Rolex στην πρωτοπόρο θέση που βρίσκεται εδώ και χρόνια. Κάπως έτσι, το 1953, παρουσιάστηκε το μοντέλο 6204, το πρώτο Rolex με τη θρυλική πλέον αναγραφή Submariner.

Iconic Scuba

Δεύτερη επιλογή για εμβληματικό καταδυτικό ρολόι αποτελεί το αμίμητο και χαρακτηριστικό Omega PloProf Seamaster 600. «PloProf» είναι η συντόμευση των λέξεων «Plongeur Professionnel» (δύτης επαγγελματίας). Μοναδική και αναγνωρίσιμη η σχεδίαση της μονομπλόκ κάσας του, όπου ο μηχανισμός προσεγγίζεται μόνο από πάνω, για λόγους βέλτιστης στεγανότητας.

Το κόκκινο κουμπί, που από νεαρή ηλικία με είχε μαγέψει προσδίδοντάς του ένα ύφος απόλυτου hightech-gadget, ήταν, όπως συνειδητοποίησα αργότερα, όταν ξεκίνησα να συλλέγω ρολόγια, απλώς μια ασφάλεια για να μην περιστραφεί κατά λάθος η στεφάνη καταγραφής χρόνου κατάδυσης (μόνο αν πατήσεις το κουμπί απασφαλίζει η περιστροφή της στεφάνης). Είχα κάποτε υποθέσει ότι «Ploprof» ήταν το όνομα κάποιου γνωστού Ρώσου δύτη που σχεδίασε το ρολόι…

Iconic Scuba

Το ρολόι πρωτοπαρουσιάστηκε το 1971. Κατά τη δεκαετία του ’60 είχε ξεκινήσει έντονα η ζήτηση από εταιρείες θαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου (offshore drilling) για καταδυτικά ρολόγια που να αντέχουν σε μεγάλα βάθη και πιέσεις.

Και εγένετο το Seamaster 600 Professional, αγαπημένο και του Gianni Agnelli, μιας περσόνας θρύλου της απόλυτα επιμελώς ατημέλητης κομψότητας, που φορούσε πάντα τα ρολόγια του πάνω από μανσέτες, και ποτέ απευθείας στον καρπό. Όχι όμως λόγω στυλ, όπως ευρέως πιστεύεται, αλλά διότι είχε μια σπάνια αλλεργική δερματική αντίδραση σε απευθείας επαφή με μέταλλα. Η επιλογή του, βέβαια, για το Omega Seamaster 600 PloProf εκτόξευσε τη δημοτικότητά του στα ύψη.

Iconic Scuba

Τρίτο κατά χρονολογία εμφάνισης (1975), το κλασικό πλέον πρώτο Seiko καταδυτικό ρολόι μεγάλου βάθους, Seiko Professional Diver’s 600M, γνωστό και ως BigTuna. Η Seiko είχε ξεκινήσει από νωρίς να ασχολείται με αδιάβροχα ρολόγια, λόγω και των επερχόμενων -τότε Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το 1964.

To 1965 η εταιρεία παρουσίασε και το πρώτο της καταδυτικό μέχρι 150 μέτρα και από το 1968 άρχισε να ασχολείται σε βάθος με το αντικείμενο, παρουσιάζοντας, έπειτα από οκτώ χρόνια έντονων ερευνών, το πρώτο απόλυτα στεγανό ρολόι στα 600 μέτρα βάθος, σε κάσα από τιτάνιο και με 20 παγκόσμιες πατέντες, μία εκ των οποίων η σχήματος «L» φλάντζα που προστάτευε από την εισχώρηση ηλίου και που πλέον χρησιμοποιείται από πολλούς κατασκευαστές.

Iconic Scuba

Κλείνω με το δημοφιλέστατο, καινοτόμο και επαναστατικό Citizen Aqualand Promaster, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1986. Είχα μόλις κλείσει τα τριάντα και θυμάμαι ήταν το must καταδυτικό ρολόι (πέραν φυσικά του καταξιωμένου Submariner). Ήταν το πρώτο καταδυτικό που ενσωμάτωνε επιτυχώς ηλεκτρονικό αισθητήρα πίεσης, καταγράφοντας έτσι και το βάθος κατάδυσης.

Όλο το πακέτο με έναν κομψό, χαρακτηριστικό και διαχρονικό σχεδιασμό. Και το εντυπωσιακότερο όλων, σε μια άκρως προσιτή τιμή για τα δεδομένα. Το Aqualand, βέβαια, άμεσα έγινε περιζήτητο παγκοσμίως, ανάρπαστο και συνεπώς άφαντο. «Εμφανιζόταν» μόνο στη μαύρη αγορά, και αυτό πάλι μόνο για κάποιους τυχερούς οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να το αποκτήσουν στη διπλή τιμή!

Iconic Scuba

Έτυχε την ίδια χρονιά, το Σεπτέμβριο, να βρεθώ στο Τόκιο, όπου και πίστευα ότι θα βρω πληθώρα. Τζίφος! Πουθενά. Εκατοντάδες Citizen, αλλά κανένα Aqualand! Πήρα ταξί και πήγα στα κεντρικά της Citizen – τι είχα να χάσω; Πιστεύω ότι έγινα και… έμεινα ανέκδοτο. Ένας τρελαμένος Έλληνας με μακρύ κατάξανθο μαλλί και βερμούδες, εκλιπαρεί για ένα Aqualand… ελεήστε τον. Και εγένετο θαύμα! Οι ευγενέστατοι Ιάπωνες μου έδωσαν μια εταιρική κάρτα με μια διεύθυνση καταστήματος, όπου με περίμενε στο όνομά μου το Aqualand μου!_ Π. Ε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Iconic Scuba
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ