30 Αυγ 2017

Πίτσα... Ford

Ένα αυτόνομα κινούμενο Ford θα διανέμει πίτσες για λογαριασμό της Domino!

Η εικόνα του μουλιασμένου, από τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” πιτσαδόρου, που στάζει στο κατώφλι της πόρτας σας, μπορεί σύντομα να είναι παρελθόν. Το ίδιο και το πουρπουάρ που ήσασταν πρόθυμοι να του δώσετε. Κι αυτό, γιατί ίσως σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα είσαστε εσείς αυτοί που θα πρέπει να υποστείτε τα στοιχεία της φύσης μέχρι να παραλάβετε το λαχταριστό δείπνο σας από το αυτόνομα κινούμενο όχημα που θα έχει παρκάρει μπροστά στο σπίτι σας.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Η Ford διερευνά, σε συνεργασία με την Domino την πιθανότητα αξιοποίησης της αυτόνομης οδήγησης σε εταιρικούς στόλους και εν προκειμένω αν οι πελάτες της εν λόγω αλυσίδας εστίασης είναι πρόθυμοι να αφήσουν τη βολή του καναπέ και να παραλάβουν οι ίδιοι την παραγγελία τους.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος διανομής θα ξεκινήσει από το Ann Arbor, την έδρα της Domino και για το σκοπό θα χρησιμοποιηθεί ένα ειδικά εξοπλισμένο Ford Fusion που θα διαθέτει τους απαραίτητους αισθητήρες, κάμερες και ραντάρ προκειμένου να πραγματοποιεί μόνο του το σχετικό δρομολόγιο. Ένας μηχανικός της Ford θα βρίσκεται αρχικά πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου, αν και τα φιμέ παράθυρα του αυτοκινήτου διανομής θα τον διατηρούν αόρατο στους πρωτοπόρους πελάτες, οι οποίοι εν προκειμένω αφού ειδοποιηθούν στο κοινό τους με γραπτό μήνυμα, θα πληκτρολογούν έναν τετραψήφιο αριθμό σε ένα πληκτρολόγιο προσαρμοσμένο στο αμάξωμα του αυτοκινήτου διανομής. Εν συνεχεία θα ανοίγει το πίσω παράθυρο αποκαλύπτοντας ένα θερμαινόμενο χώρο που μπορεί να δεχθεί μέχρι 4 πίτσες και κάποια συνοδευτικά.

Το πείραμα αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε πως αντιδρά το κοινό στην ιδέα”, είπε ο Ράσελ Βάινερ, πρόεδρος της Domino, “αν τελικά δε θα έχουν πρόβλημα να βγουν έξω να παραλάβουν τις πίτσες με κρύο ή βροχή, αν θα κατανοούν πως να χρησιμοποιήσουν το πληκτρολόγιο, ή αν θα ακουμπάνε τις ζεστές πίτσες πάνω στη γεμάτη με πανάκριβους αισθητήρες, οροφή του αυτοκινήτου. Πρακτικά, οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούν τα τελευταία 15 μέτρα από τη διαδικασία διανομής...”, συμπλήρωσε ο Βάινερ.

Ο πειραματικός αυτός τρόπος διανομής θα διαρκέσει 6 βδομάδες και στη συνέχεια θα αποφασιστεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα αυτού του εγχειρήματος. Προς τι όμως όλη αυτή η προσπάθεια;

Όσο αφορά τη Ford, που σκοπεύει να βγάλει στους δρόμους ένα αυτόνομα κινούμενο αυτοκίνητο το 2021 διερευνά την εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας όχι μόνο στα οχήματα ιδιωτικής χρήσης, αλλά και στους εταιρικούς στόλους. Ένα ανάλογο πείραμα πραγματοποιήθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο από μια άλλη εταιρεία, την Otto, πίσω από την οποία βρίσκεται η Uber, μεταφέροντας 50.000 κουτιά μπύρας με ένα αυτόνομα κινούμενο φορτηγό.

Όσο για την Domino, που διανέμει ετησίως σε όλον τον κόσμο 1 δισεκατομμύριο πίτσες και μόνο στην Αμερική απασχολεί 100.000 οδηγούς είναι προφανές πόσο έχει να επωφεληθεί από την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης.

Μένει μόνο η εν λόγω τεχνολογία να εξελιχθεί τόσο ώστε να οχήματα διανομής να μπουν 100% στο πνεύμα της δουλειάς και να μπορούν να κυκλοφορούν ανάποδα στους δρόμους και με σβηστά φώτα...

Περισσότερες φωτογραφίες: