11 Οκτ 2017

Το τηλεκατευθυνόμενο Nissan GT-R /C (+video)

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε για εικονική πραγματικότητα. Η Nissan δημιούργησε ένα «ιδιαίτερο» GT-R που μπορεί να οδηγηθεί εξ αποστάσεως με την αρωγή του χειριστηρίου γνωστής παιχνιδομηχανής.

Nissan GT-R /C

Το βρετανικό παράρτημα της ιαπωνικής Nissan, σε συνεργασία με τη Sony, επιχειρούν να μεταφέρουν στον πραγματικό κόσμο της σύγχρονης αυτοκίνησης την εικονική πραγματικότητα που συναντά κανείς σήμερα στα γνωστά video games της δεύτερης. Και για την περίσταση, στο Grand Turismo Sport που διατίθεται στους οπαδούς του είδους σε συνδυασμό με την πλατφόρμα του PlayStation 4.

Τι ακριβώς έκαναν οι Βρετανοί της Nissan σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από την εταιρεία Sony και την επίσης βρετανική JBL Design; Οι πρώτοι απλά πήραν ένα «συνηθισμένο» GT-R, το οποίο και εξόπλισαν με τέσσερα ρομπότ, τα οποία ελέγχουν πλήρως το σύστημα διεύθυνσης, το κιβώτιο ταχυτήτων, το σύστημα πέδησης και φυσικά το γκάζι. Και τα τέσσερα ελέγχονται από έξι στο σύνολο υπολογιστές, που έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα δεδομένα που λαμβάνουν με ταχύτητα 100 φορές το δευτερόλεπτο. Από εκεί και πέρα, ένας μικρο-επεξεργαστής είναι σε θέση να ερμηνεύσει τα σήματα που παράγει ένα τροποποιημένο για την περίσταση χειριστήριο της γενιάς PS4 DualShock. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των τριών... δημιουργών του τηλεκατευθυνόμενου αυτού GT-R, του GΤ-R /C, όπως επίσημα ονομάζεται, η εμβέλεια της όλης διάταξης ανέρχεται στο ένα περίπου χιλιόμετρο.

Προκειμένου να αποδειχτεί εν τοις πράγμασι η αποτελεσματικότητα αλλά και η ορθή λειτουργία του νέου αυτού… εφευρήματος, ο οδηγός του GT Academy, Jann Mardenborough, κατεύθυνε το τροποποιημένο αυτό GT-R στην πίστα του Silverstone στη Μ. Βρετανία αποκλειστικά με τη χρήση του τηλεχειριστηρίου. Ο χρόνος που… εξ αποστάσεως σημείωσε; 1:17.47.

Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια συνεργασίας και αδιάλειπτης παρουσίας της Nissan στο Gran Turismo, το τηλεκατευθυνόμενο αυτό GT-R δέχτηκε πρόσθετες αλλαγές και τροποποιήσεις, με τους μηχανικούς της Nissan να εγκαθιστούν δύο ανεξάρτητα συστήματα ασφαλείας που λειτουργούν σε διαφορετικές συχνότητες. Χάρη σε αυτά, σε περίπτωση που ο οδηγός χάσει για κάποιο λόγο την «επαφή» του με το αυτοκίνητο, δύο πρόσθετα συστήματα αυτομάτως «ξεκλειδώνονται» επενεργώντας τόσο στα φρένα, όσο και στον κινητήρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Nissan GT-R /C την προσεχή περίοδο θα «περιηγηθεί» σε σχολεία της Μ. Βρετανίας σε μια προσπάθεια οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις προηγμένες τεχνολογίες που ενσωματώνει. Και αυτό είναι σίγουρα η μεγαλύτερη «κατάκτηση», κατά την ταπεινή μας άποψη, του εν λόγω δημιουργήματος των Nissan, Sony και JBL Design._Χ.Α.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό υποστηρικτικό βίντεο του όλου εγχιρήματος των τριών εταιρειών.

Περισσότερες φωτογραφίες:
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C
 • Nissan GT-R /C