top icon
Επικαιρότητα

Camel Trophy – ένα αξέχαστο reunion

20 χρόνια μετά το Camel Trophy στο Βόρνεο της Ινδονησίας, οι συμμετέχοντες συναντιούνται στην Ελλάδα σε ένα μοναδικό reunion. 

Την 1η Απριλίου του 1996 ξεκίνησε από το Μπαλικπαπάν στο Καλιμαντάν, στο νησί Βόρνεο της Ινδονησίας, το κονβόι των 38 οχημάτων του Camel Trophy για να τερματίσουν μετά από 23 ημέρες περιπέτειας στην πόλη Ποντιανάκ. Η Ελληνική συμμετοχή με τους Νίκο Σωτήρχο και Μίλτο Φαρμάκη γύρισε κατακτώντας την πρωτη θεση καθώς και το Land Rover Award.

Σε όλη την διαδρομή συντροφιά και σημαντική βοήθεια στους δύο συμμετέχοντες έδωσαν (από τα πίσω καθίσματα!) ο Αλέξανδρος Τσαντούλας από τους 4Τροχούς και ο Κωνσταντίνος Πανταζής, ο οποίος τώρα μας βλέπει από ψηλά…

Μετά λοιπόν από 20 χρόνια οι 40 συμμετέχοντες της χρονιας εκείνης ξαναβρέθηκαν και να γιορτάσουν την 20η επέτειο! Όχι να να ζήσουν πια κάποια αντίστοιχη περιπέτεια, γιατί άλλωστε την είχαν ζήσει και ίσως ήταν και η τελευταία πραγματική πριν σταματήσει ο θεσμός, αλλά για να ξαναθυμηθούν τις στιγμές, ίσως και να γνωριστούν καλύτερα, καθώς τότε δεν υπήρχε αυτός ο χρόνος!

Τόπος συνάντησης, η Ελλάδα φυσικά!

Τα ζευγάρια των συμμετεχόντων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό ήταν πολλά και απο χώρες μακρινές όπως Νότιος Αφρική, Δανία, Νορβηγία, Καναρια Νησιά κ.α.

Ημερομηνίες διεξαγωγής αυτού του reunion ήταν 26 Μαρτίου – 3 Απριλίου 2016.

Η προετοιμασία ξεκίνησε πολλους μήνες πριν και με την στήριξη και βοήθεια Στράτη Χατζηπαναγιώτου και των 4Τροχών, όπως επίσης της Κορίνας Βαλυράκη από την Jeep. Τα καφεκοπτεία Βραζιλιάνος, την ΕΨΑ, την COPY EXPRESS και την TREKKING HELLAS.

Η εβδομάδα συνάντησης περιελάμβανε μια περιηγηση σε περιοχές της Πελλοπονήσσου και της Στερεας Ελλάδας με επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας, Μυκηνών και Δελφών καθώς και διαφορες χωμάτινες διαδρομές μέσα στην ελληνική φύση!

Το Σαββατοκύριακο 26-27/3 ήταν ημέρες άφιξης και για τους περισότερους περιήγησης στην Παλιά Αθήνα, στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της.

Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, το κομβόι ξεκίνησε με προορισμό την όμορφη Δημητσάνα. Ενδιάμεσος σταθμός της διαδρομής ηταν ο Ισθμός της Κορίνθου και συνέχεια ο αρχαιολογικός χώρος την Μυκηνών. Η διαδρομή περασε και απο το γραφικό Ναύπλιο με μια σύντομη στάση στο Παλαμίδι και συνέχεια μέσα από χωματόδρομους του Μαινάλου αφιξη στην Δημητσάνα.

Το επόμενο πρωί ξεκίνησε με πεζοπορία από την Μονή Φιλοσόφου και το Κρυφό Σχολειό και διασχίζοντας το φαράγγι του Λούσιου καφές και κέρασμα στην Μονή Αγ.Ι.Προδρόμου.

Τη συνέχεια έδωσαν οι οδηγοί της Trekking Hellas με την κατάβαση του ποταμού Λούσιου με βάρκες rafting. Το νερό λόγω της βροχής και των χιονιών των προηγούμενων ημερών ήταν τόσο όσο χρειαζόταν για μια εντυπωσιακή κατάβαση μέσα από το φαράγγι του Λούσιου.

Την Τετάρτη η διαδρομή ξεκίνησε από την Δημητσάνα για την Αρχαία Ολυμπία.

Πραγματικά το ανοιξιάτικο τοπίο σε συνδυασμό με τα αρχαία μνημεία έκανε την επίσκεψη αυτή, αξέχαστη για τους περισσότερους!

Μεσημεριανό στοπ όβερ για πικ-νικ σε έναν όμορφο αμπελώνα της περιοχής και συνέχεια μέσα από χωματόδρομους του δάσους της Φολόης για Ναύπακτο όπου και η διανυκτέρευση.

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε πιο χαλαρά καθώς όλοι απόλαυσαν μεγάλες δόσεις ελληνικού ήλιου (και καφέ!) στο γραφικό λιμανάκι της Ναυπάκτου. Μετά από πολλή ξεκούραση επιτέλους ξεκίνησαν οι πρώτες δραστηριότητες! Το special task που είχε σχεδιαστεί για την ημέρα αυτή ηταν με τη βοήθεια ενός χάρτη μόνο, όλα τα πληρώματα μαζί να συνεργαστούν ώστε να βρουν την διαδρομή μέσα από χωματόδρομους της Ορεινής Ναυπακτίας για να φτάσουν στην Άνω Χώρα.

Η δυσκολία εντοπιζόταν κυρίως στο γεγονός ότι ο χάρτης ήταν στα ελληνικά καθώς και η πλειονότητα της σήμανσης των δρόμων! Τελικά μετά από πολλή οδήγηση και χωματόδρόμους που δεν κατέληγαν πάντα κάπου, τα πληρώματα έφτασαν στην Ανω Χώρα όπου διανυκτέρευσαν σε όμορφα σαλέ.

Ακολούθησε πρωινό ξεκίνημα αυτή τη φορά με διαδρομή γύρω από την Λίμνη του Μόρνου και μετά από τον παραλιακό δρόμο δίπλα στη θάλασσα φτάνοντας στους Δελφούς με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Το τοπίο και η θέση του μαντείου καθηλωτικό για μια ακόμη φορά για τους ξένους επισκέπτες!

Σύντομη στάση στην Αράχωβα και τέλος της ημερήσιας διαδρομής στο κατασκηνωτικό κέντρο των προσκόπων στην Περδικόβρυση Παρνασσού.

Εκεί στη «διεθνή» παρέα προστέθηκαν και οι Έλληνες συμμετέχοντες από όλες τις χρονιές του Camel Trophy για να γιορτάσουν όλοι μαζί αυτή την συνάντηση. Το βράδυ γύρω από την φωτιά στήθηκε το πάρτυ με πολύ μουσική και BBQ.

YOU MADE IT! Όπως πριν 20 χρόνια την ίδια ημέρα την 1η Απριλίου 1996 ξεκινούσε η περιπέτεια για όλους.

Την τελευταία μέρα, το κομβόι -μεγαλύτερο τώρα- ξεκίνησε μέσα από χωματόδρομους του Καλλίδρομου για τον τελικό προορισμό που ήταν το καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα.

Ήταν γραφτό, φαίνεται, όπως συνέβη και τότε στο Καλιμαντάν, να φτάσουν όλοι με καθυστέρηση στο καταφύγιο, όπου πολλοί από τους δημοσιογράφους που είχαν καλύψει την διοργάνωση αυτή της χρονιάς του 1996, ήταν εκεί!

Πολλές φωτογραφίες, συναντήσεις και κουβέντες με αναμνήσεις απο τα παλιά και η ατμόσφαιρα ζεστή και χαρούμενη!

Το επόμενο πρωί ηταν ημέρα αναχώρησης για όλους, που εφυγαν όμως με περισσότερους φίλους απ' ότι στις 23 Απριλίου του 1996, όταν αναχωρούσαν από το Ποντιανάκ του Καλιμαντάν!

Το επόμενο ραντεβού δόθηκε σε τρία χρόνια! Ίσως στη Νότια Αφρική, ίσως σε κάποια άλλη χώρα – ποιος ξέρει!_Νίκος Σωτήρχος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ