top icon
Επικαιρότητα

H Suzuki «μέτραγε» με λάθος τρόπο την κατανάλωση στην Ιαπωνία

Δημόσιο παραδοχή για τον Ιάπωνα κατασκευαστή, ο οποίος επίσημα σήμερα δήλωσε πως ο τρόπος με τον οποίο «μετρούσε» την κατανάλωση 16 μοντέλων του στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.

Πιο συγκεκριμένα, οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε το 2010 η Suzuki για τον υπολογισμό της κατανάλωσης και, επομένως, των εκπομπών ρύπων σε 2,1 εκ. αυτοκίνητά της, δεν εναρμονίζονταν με την ιαπωνική νομοθεσία, καθώς η εταιρεία μετρούσε «ανεξάρτητα» τις παραμέτρους που σχετίζονται με την πίεση των ελαστικών, τα φρένα και το κιβώτιο ταχυτήτων, συνδυάζοντας τες με εκείνες που ελάμβανε σε δοκιμές αεροδυναμικής αντίστασης σε τούνελ. Όπως είναι φυσικό, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, δεν λαμβάνονταν υπόψη η «πραγματική» αντίσταση του αέρα κατά την κίνηση των εν λόγω οχημάτων σε δημόσιο δρόμο, κάτι που προφανώς επηρέαζε επί τω βελτίω τα αποτελέσματα των μετρήσεων κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων.

Η Suzuki διευκρίνισε πως, παρά την… παρατυπία αυτή, οι επίσημες τιμές κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων για τα 16 αυτά μοντέλα της, θα επανεξεταστούν. Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για την «συμπεριφορά» αυτή, τα… ύποπτα αυτά αυτοκίνητα πουλήθηκαν αποκλειστικά στην αγορά της Ιαπωνίας.

Η παραγωγή της Suzuki την περασμένη χρονιά έφτασε τα 2,86 εκ. οχήματα, εκ των οποίων το 22% απορροφήθηκε στην εγχώρια αγορά._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ