top icon
Επικαιρότητα

«Μονοπώλιο» στις διώξεις εναντίον της VW αξιώνουν οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας

Το εισαγγελικό σώμα της Γερμανίας, κατά την πάγια τακτική του σε αντίστοιχες περιπτώσεις, επιθυμεί να είναι το μόνο που θα ασκήσει διώξεις εναντίον τις VW με αφορμή το διαβόητο dieselgate. Φυσικά, οι υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, έχουν αντίθετη άποψη.

«Επικάλυψη του αξιόποινου» επικαλείται το Βερολίνο και οι εισαγγελικές αρχές του σε περίπτωση που ασκηθούν διώξεις από χώρες εκτός Γερμανίας με αφορμή το γνωστό, πλέον, σκάνδαλο που ταλανίζει την Νο2 αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, οι Γερμανοί αξιώνουν να μην κινηθεί κανενός είδους ποινική διαδικασία εναντίον της VW από καμία άλλη χώρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εισαγγελείς της Γερμανίας ζητούν από τους συναδέλφους τους σε Ευρώπη και Αμερική να τους αποσταλούν οι δικογραφίες που έχουν ήδη σχηματιστεί προκειμένου να αξιολογηθούν από τους ίδιους!

Φυσικά, στη διάσκεψη Eurojust που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Χάγης, στην οποία μετείχαν Γερμανοί εισαγγελείς αλλά και συνάδελφοί τους από 18 χώρες, οι αντιδράσεις ήταν έντονες.

«Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τη Γερμανία, επειδή στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα», δήλωσαν, σύμφωνα με το ΑΜΕ-ΑΠΕ, οι Έλληνες εισαγγελείς, Ελ. Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρας, που έδωσαν το «παρών» στην εν λόγω διάσκεψη.

Απόλυτη σύμπνοια με τις θέσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας εξέφρασαν και οι εισαγγελείς της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, αντίστοιχη στάση τήρησαν και οι ομόλογοί τους από τις ΗΠΑ, οι οποίοι μάλιστα φέρεται να συνεχάρησαν την ελληνική εισαγγελική αντιπροσωπεία για τη στάση της.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία για υποθέσεις σκανδάλων, σαν αυτή της VW, προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις.

Στη χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλ. Ζαγοραίου, προκειμένου να διερευνηθεί η όλη υπόθεση και να καταλογιστούν οι όποιες ποινικές ευθύνες._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ