top icon
Επικαιρότητα

Ο Κορεάτης τραγουδιστής και το Tesla που τρελάθηκε!

Πάρκαρε στο σαλόνι του σπιτιού του από λάθος ή από αστοχία του αυτοκινήτου;

Την περασμένη Παρασκευή ένα ακόμα περιστατικό προστέθηκε στην λίστα των συμβάντων που καταγράφονται ως ακούσια επιτάχυνση του αυτοκινήτου, που σημαίνει ότι το όχημα – παρά τη θέληση του οδηγού αναπτύσσει ταχύτητα. Εν προκειμένω, ένας Κορεάτης τραγουδιστής, ονόματι Ji Chang Son, κατέθεσε μήνυση εναντίον της Tesla καθώς το αυτοκίνητό του, ένα Model X επιτάχυνε καθώς στάθμευε στο γκαράζ του σπιτιού του. Το αποτέλεσμα ήταν να γκρεμίσει ο τοίχος, εισβάλλοντας στο σαλόνι του σπιτιού του και να τραυματιστεί ο ίδιος και ο γιος του που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Από τη μεριά της η Tesla αποκάλυψε ότι ο Κορεάτης αστέρας της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και τραγουδιστής, πριν καταθέσει τη μήνυση αξίωσε από την εταιρεία αποζημίωση και δημόσια παραδοχή της ευθύνης της, διαφορετικά θα αξιοποιούσε τη φήμη του προκειμένου να βλάψει την εικόνα της. Ο εκπρόσωπος της Tesla ισχυρίζεται πως σύμφωνα με τα ευρήματα του τεχνικού ελέγχου, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο αυτοκίνητο, θεωρώντας ότι το περιστατικό οφείλεται σε λανθασμένο χειρισμό από τη μεριά του Ji-Chang Son.

Στη μήνυσή του, ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι αν ο τοίχος ήταν από τσιμέντο, αυτός και ο γιος του θα είχαν σκοτωθεί, ενώ αναφέρεται σε  ανάλογα περιστατικά που έχουν έλθει στη δημοσιότητα για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που είναι περίπου κατά 60 φορές υψηλότερα σε σχέση τις καταγεγραμμένες στατιστικές σχετικών συμβάντων.

Η ιστορία των αυτοκινήτων που επιταχύνουν ξαφνικά, πάει πίσω στη δεκαετία του ’50 όταν άρχισαν να διαδίδονται τα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.  Μεγάλος θόρυβος είχε γίνει στις αρχές με μέσα της δεκαετίας του ’80 στις ΗΠΑ με σωρεία καταγγελιών για ακούσια επιτάχυνση σε Audi 5000, ενώ πιο πρόσφατα περιστατικά ενέπλεκαν μοντέλα της Toyota και της Lexus. Ανάλογο περιστατικό με τραγικά αποτελέσματα είχε καταγραφεί στην Αθήνα, με αστικό λεωφορείο που όρμησε στη στάση όπου περίμενε πλήθος κόσμου για να επιβιβαστεί.

Παρότι υπάρχει μια σειρά από προβλήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά, αυτό που συνήθως γίνεται είναι ότι ο οδηγός μπερδεύει το πεντάλ του φρένου με εκείνο του γκαζιού. Δεν είναι τυχαίο που το συγκεκριμένο πρόβλημα διαχρονικά έχει συνδεθεί μόνο με μοντέλα που διέθεταν αυτόματο κιβώτιο, ενώ οι κατασκευαστές, πέρα από τις όποιες ασφαλιστικές δικλείδες όσο αφορά το σύστημα μετάδοσης, φροντίζουν για την έντονη διαφοροποίηση της θέσης και του σχήματος των δύο πεντάλ.

Σε περίπτωση, πάντως  που το ατύχημα οφείλεται σε λανθασμένο χειρισμό του οδηγού του Tesla, είναι απορίας άξιο γιατί δεν απετράπη από το Autopilot που είναι προγραμματισμένο να προλαμβάνει τη λανθασμένη χρήση των πεντάλ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ