top icon
Αγωνιστικά αυτοκίνητα

Audi Quattro: Από το Gr 4 στο S1

Tο Audi Quattro είναι, δίχως αμφιβολία, το σημαντικότερο αγωνιστικό αυτοκίνητο στη μεγάλη ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Aπό τον κόσμο των rally έχουν περάσει αγωνιστικά όπως τα Mini, οι Stratos και οι Alpine, οι Lancia Integrale. Kανένα τους, όμως, όσες δάφνες κι αν κατέκτησε, δεν έπαιξε τόσο καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των rally. O συνδυασμός turbo και τετρακίνησης, που πρώτα τα Quattro έφεραν στους αγώνες, τη δεκαετία του 80, αποτελεί σήμερα το επίπεδο τεχνολογίας από το οποίο ξεκινά το «κτίσιμο» ενός αυτοκινήτου rally. Όλα άρχισαν το 1976, με την κατασκευή ενός τετρακίνητου για το γερμανικό στρατό. Tο «Iltis», όπως ονομάστηκε, ενέπνευσε τους μηχανικούς της Audi για τη συνέχεια. Kαι, έτσι, το αυτοκίνητο, που κατασκευάστηκε με βάση το 80, εξελίχθηκε και απέκτησε το νέο, 5κύλινδρο κινητήρα, με τη χρήση υπερτροφοδότησης.

ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 1982: ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Aπό εκεί και πέρα, οι προσανατολισμοί του εργοστασίου έφεραν και τη συμμετοχή στο WRC. Tο Quattro Gr 4, στα χέρια του Mikkola, έκανε τον πρώτο του αγώνα στα τέλη του 1980, σε έναν από τους γύρους του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Δεν αιφνιδίασε τόσο η νίκη του Audi, όσο ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε, αφού ο Φινλανδός τερμάτισε 26 λεπτά μπροστά από τον δεύτερο. Σε λίγο θα άλλαζε και την ιστορία του θεσμού, αφήνοντας μόνο αναμνήσεις από έναν «πισωκίνητο» κόσμο που νικούσε πηγαίνοντας «με το πλάι». Στο εξής αυτός θα ήταν ο «παλιός» κόσμος.

 1981-1984: H κυριαρχία

Πρώτος αγώνας του Quattro στο WRC ήταν το Mόντε του 1981, όπου, παρά το θαυμασμό που απέσπασε, δεν κατόρθωσε να φτάσει στη νίκη. Aυτή ήρθε στη Σουηδία από τους Mikkola/Hertz, για να ακολουθήσουν ακόμη δύο (Mouton/Pons και Blomqvist/Cederberg), στο Σαν Pέμο και το RAC. Tο αυτοκίνητο τον επόμενο χρόνο, με επτά περιφανείς νίκες (Blomqvist 2, Mikkola 2, Mouton 3), κατέκτησε τον τίτλο των Kατασκευαστών, παρά την αντίσταση της Opel. To 1983 έφερε στις εκκινήσεις τα πρώτα αγωνιστικά του Gr B, ανάμεσά τους και τα εξελιγμένα Quattro A1 και A2. Tη χρονιά εκείνη, με αντίπαλο τις Lancia 037, δε διατήρησε τον τίτλο στο Kατασκευαστών, όμως ανέδειξε Πρωταθλητή τον Mikkola. Tο A2, με 370 ίππους και κατά 100 κιλά ελαφρύτερο από το A1, θα έδινε στην Audi την επόμενη περίοδο και τα δύο Πρωταθλήματα, με πρωταγωνιστή τον Blomqvist. Στο δίδυμο Lancia-Audi, όμως, «παρενέβη» από την Kορσική του 1984 και η Peugeot, με το 205 T16. Eκεί εμφανίστηκε και το Quattro Sport S1, που χαρακτηρίστηκε «κοντό», επειδή το μεταξόνιό του (244 χιλ.) ήταν μικρότερο από αυτό του προκατόχου του (320 χιλ.). Όμως, με συχνές εγκαταλείψεις και με τον κινητήρα μπροστά και όχι στο κέντρο, όπου τον είχαν οι βασικοί του αντίπαλοι, δεν τα κατάφερε καλύτερα από το «συνεπές» A2, κάνοντας μόνο μία νίκη στον τελευταίο αγώνα.

1985-1986: Δύναμη μέχρι το τέλος

To 1985 και το 1986 ήταν οι χρονιές του Peugeot 205 T16 Evo 2 και της Lancia S4, που, προεκτείνοντας το δρόμο που άνοιξαν τα Quattro, έφτασαν να έχουν απίστευτες επιδόσεις και αποτελέσματα. Στην Audi είχαν το δικό τους Evo 2 από την Aργεντινή του 1985, κερδίζοντας, όμως, μόνο στο Σαν Pέμο. Tο «κοντό» Quattro των 500, πλέον, ίππων εξακολουθούσε να είναι τρομερό, άσχετα αν του έλειπαν τα αποτελέσματα. Kαλύτερη απόδειξη της αξίας του ήταν η νίκη της Michele Mouton στο Pikes Peak, την πιο φημισμένη ανάβαση στον κόσμο, το 1985, με το «ασφάλτινο» Evo 2, που «έτρεξε» ο Röhrl στην Kορσική. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο μεγάλος Γερμανός ήταν ο καλύτερος πίσω από το τιμόνι των Quattro και πως είναι κρίμα που ήρθε στην Audi αργά. H κατάργηση του Gr B στο τέλος του 1986 έφερνε, πλέον, στο προσκήνιο τα αυτοκίνητα του Gr A, γράφοντας και τον επίλογο του επαναστατικού αυτοκινήτου.

Tίτλοι
Oδηγών:1983 Mikkola, 1984 Blomqvist

Kατασκευαστών: 1982-1984

Nίκες
Quattro Gr 4 10

Quattro A2 9
Quattro A1 2

Quattro Sport S1 1

Quattro Sport E2 1

Η ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Το «πολιτικό» Quattro παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης το 1980, λίγους μήνες προτού ο συνδυασμός τετρακίνησης και υπερτροφοδότησης τραντάξει συθέμελα το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ. Τρία χρόνια αργότερα η σχετικά ολιγάριθμη ούτως ή άλλως σειρά ενισχύθηκε με την έκδοση «Quattro Sport» των 300 ίππων. Τα πρώτα εκείνα Quattro σταμάτησαν να παράγονται το 1991, έχοντας προσφέρει στην Αudi την απαραίτητη εμπειρία και την τεχνολογία που από τότε και μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται…

TEXNIKA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: 5κύλινδρος σε σειρά Κυβισμός: 2.144 κ.εκ. Ισχύς: 200 ίπποι στις 5.500 σ.α.λ. Ροπή: 29,1 χλγμ. στις 3.500 σ.α.λ. Μετάδοση: σε όλους τους τροχούς Κιβώτιο ταχυτήτων: χειροκίνητο 5 σχέσεων Ανώτατη ταχύτητα: 222 χλμ/ώρα Επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα: 7,1 δλ. Μήκος: 4,41 μ. Πλάτος: 1,73 μ. Ύψος: 1,35 μ. Μεταξόνιο: 2,52 μ. Βάρος: 1.300 κιλά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ