top icon
Κόσμος

Μαίνεται η φωτιά στο φορτηγό πλοίο που μετέφερε 4.000 αυτοκίνητα του VW Group

Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται στο Felicity Ace, τέσσερα σχεδόν 24ώρα μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς στο φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε περί τα 4.000 αυτοκίνητα του VW Group, πολλά εκ των οποίων είναι ηλεκτρικά.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι πυροσβέστες αγωνίζονται να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη σε φορτηγό πλοίο που μετέφερε περίπου 4.000 αυτοκίνητα των Audi, VW, Porsche, Bentley και Lamborghini. To πλοίο αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να βρίσκεται ανοιχτά των ακτών των Αζόρων νήσων, δήλωσε αξιωματούχος της χώρας, προσθέτοντας ότι «παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η κατάσβεση της φωτιάς».

Ανάμεσα στα οχήματα που μετέφερε το Felicity Ace συμπεριλαμβάνονται και αρκετά ηλεκτροκίνητα με μπαταρία, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος.

«Η παρέμβαση (για την κατάσβεση της πυρκαγιάς) πρέπει να γίνει πολύ αργά», δήλωσε στο Reuters αργά το Σάββατο ο João Mendes Cabeças, καπετάνιος του πλησιέστερου λιμανιού στο νησί Faial των Αζορών. «Θα πάρει λίγο καιρό ακόμα», προσέθεσε.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βρίσκονται εντός του πλοίου «διατηρούν τη φωτιά ζωντανή», ξεκαθάρισε ο João Mendes Cabeças, προσθέτοντας ότι εξειδικευμένος εξοπλισμός για την κατάσβεσή της βρίσκεται «καθ’ οδόν».

Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει καταστεί σαφές αν οι μπαταρίες των εν λόγω αυτοκινήτων ήταν εκείνες που προκάλεσαν τη φωτιά στο Felicity Ace την περασμένη Τετάρτη.

Felicity Ace - VW Group

«Η φωτιά εξαπλώθηκε από κάτω, λίγα μέτρα από το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας», είπε ο Cabeças, προσθέτοντας ότι οι ομάδες πυροσβεστών μάχονται εναντίον της φωτιάς από το εξωτερικό του πλοίου, ψύχοντας τη δομή του. Την ίδια στιγμή, αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν νερό, καθώς προσθέτοντας βάρος το πλοίο θα μπορούσε καταστεί «ασταθές», ενώ την ίδια ώρα οι παραδοσιακοί πυροσβεστήρες νερού «δεν εμποδίζουν την καύση των μπαταριών ιόντων λιθίου».

Πρόσθεσε ότι το πλοίο δεν μπορεί να ρυμουλκηθεί στις Αζόρες, επειδή το μέγεθός του θα εμπόδιζε τις δραστηριότητες του λιμανιού.

«Εξετάζοντας το φορτίο του πλοίου, και υποθέτοντας ότι τα τρία τέταρτα των οχημάτων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, και με δεδομένο το μέσο όρος της χονδρικής αξίας του καθενός, η ζημιά κάλλιστα μπορεί να ανέρχεται σε 376 εκατ. δολάρια. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι απώλειες των αντιπροσώπων, τα έξοδα διάσωσης, περιβαλλοντικά ή άλλα έξοδα, ούτε το ίδιο το πλοίο, ούτε οι χαμένοι μισθοί του πληρώματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά διεθνή μέσα.

Το πλοίο Felicity Ace έχει σημαία Παναμά, και ειναι ιδιοκτησίας της εταιρείας Snowscape Carriers SA. Το ταξίδι του ξεκίνησε από το Emden της Γερμανίας – όπου η VW έχει εργοστάσιο – με προορισμό το Davisville, R.I., ένα λιμάνι περίπου 70 μίλια νότια της Βοστώνης. Στο πλοίο είχαν φορτωθεί μεταξύ άλλων περίπου 1.100 Porsche και 189 Bentley.

Και τα 22 μέλη του πληρώματος του Felicity Ace έχουν διασωθεί ήδη από την περασμένη Τετάρτη μετά από επέμβαση των Πορτογαλικών λιμενικών αρχών.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ