top icon
WRC

Latvala: Ο Rovanpera έκανε τη διαφορά κατά την πρώτη ημέρα του Ράλλυ Σουηδίας

Ο επικεφαλής της Toyota Gazoo Racing, Jari-Matti Latvala, ανέφερε πως ο Kalle Rovanpera τον εντυπωσίασε ιδιαίτερα κατά την εναρκτήρια ημέρα του Ράλλυ Σουηδίας, όταν ξεκινούσε πρώτος στις ειδικές διαδρομές.

Στο πρόσφατο Ράλλυ Σουηδίας, ο Kalle Rovanpera κατέκτησε -έχοντας πάντοτε ως συνοδηγό τον Jonne Halttunen,- την τρίτη νίκη της καριέρας του και την παρθενική, για το υβριδικό Toyota GR Yaris Rally1.

Αυτή η νίκη είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθώς ο νεαρός Φινλανδός ξεκινούσε πρώτος στις ειδικές διαδρομές της εναρκτήριας ημέρας του δεύτερου γύρου της φετινής χρονιάς, οπότε ήταν αναγκασμένος να “ανοίγει” την αγωνιστική γραμμή για τους ανταγωνιστές του.

Η δυσκολία αυτή εντάθηκε κυρίως κατά το δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές διαδρομές, αφού στο πρώτο πέρασμα οι συνθήκες των διαδρομών του επέτρεψαν να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης.

Στο σύνολο της πρώτης ημέρας, ο Rovanpera επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα στη διαχείριση αυτής της δύσκολης, για κάθε οδηγό, κατάστασης, αφού βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά (4,3”) από τον πρωτοπόρο Thierry Neuville με Hyundai i20 N Rally1.

Το στοιχείο που εντυπωσίασε τον Latvala

Από την έναρξη της δεύτερης ημέρας, όταν οι πρωταγωνιστές δεν είχαν σημαντική διαφορά λόγω της σειράς διέλευσης, οι Rovanpera-Halttunen πήραν το προβάδισμα και δεν το έχασαν σε κανένα σημείο, κατακτώντας την πρώτη τους φετινή νίκη και παίρνοντας την πρωτοπορία στη βαθμολογία Οδηγών/Συνοδηγών.

Η ταχύτητα του Kalle Rovanpera μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, οπότε δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η διαχείριση της πρώτης ημέρας από τον νεαρό, ήταν το στοιχείο που εντυπωσίασε περισσότερο τον επικεφαλής της Toyota Gazoo Racing, Jari-Matti Latvala.

Youngest-Oldest Winners_Latvala

“Μπορούσες να δεις πως το αυτοκίνητο λειτουργούσε καλά στα αυλάκια και πάνω στο δρόμο, όμως ακόμη και έτσι πρέπει να οδηγήσεις και θα έλεγα πως ο Kalle με εντυπωσίασε κυρίως με την απόδοσή του την Παρασκευή”, δήλωσε στο wrc.com  o Latvala, 4 φορές νικητής στο Ράλλυ Σουηδίας.

“Γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι πρώτο αυτοκίνητο στο δρόμο και ιδιαίτερα στο δεύτερο πέρασμα, όταν είναι πιο δύσκολο επειδή τα αυλάκια είναι πολύ στενά.

“Κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του, δεν έκανε λάθη και διατήρησε χαμηλά τη διαφορά από τον Thierry (Neuville). Μετά επιτέθηκε το Σάββατο και βασικά απομακρύνθηκε από τους άλλους”.

Rally Sweden 2022 Rovanpera, Latvala

Συνοψίζοντας την εμφάνιση-νίκη του Rovanpera, o Latvala ανέφερε: “Ο Kalle έκανε απίστευτη δουλειά για να φτάσει στη νίκη.

“Στην αρχή ήταν λίγο νευρικός με τη διαχείριση του γεγονός ότι αποτελούσε την πρώτη διέλευση, όμως το διαχειρίστηκε πολύ καλά και αργότερα η ταχύτητά του ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

“Τον ευχαριστούμε που έδωσε την πρώτη νίκη στο GR Yaris Rally1 και σε όλη την ομάδα για τη σκληρή τους δουλειά”.

Rally Sweden 2022

Η νίκη του Toyota GR Yaris Rally1 στα χιόνια της Σουηδίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ιαπωνική ομάδα, η οποία πέρυσι είχε “ηττηθεί εντός έδρας” από τη Hyundai και τους Ott Tanak-Martin Jarveoja, στο χιονισμένο Ράλλυ Arctic Φινλανδίας.

“Πέρυσι δεν ήμασταν τόσο δυνατοί στο Ράλλυ Arctic που ασφαλώς, ήταν ένας σημαντικός αγώνας για εμάς και είχαμε απογοητευτεί.

“Πήγαμε στη Σουηδία ευελπιστώντας να είμαστε ανταγωνιστικοί και είδαμε άμεσα, από την Παρασκευή, πως τα παιδιά ήταν μέσα στη μάχη και το αυτοκίνητο συμπεριφερόταν καλά”, πρόσθεσε ο Latvala.

Kalle Rovanpera Sweden Win

Από την πλευρά του, ο Kalle Rovanpera που μετά από το Ράλλυ Σουηδίας προηγείται στη βαθμολογία Οδηγών με διαφορά 14 βαθμών από τον δεύτερο Thierry Neuville, δήλωσε:

“Αισθάνομαι πολύ ωραία. Ήταν μια ωραία μάχη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ήταν ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα, αφού βρισκόμουν πρώτος στο δρόμο την Παρασκευή.

“Κρίμα για τον Elfyn (Evans)  που είχε έξοδο, όμως κατά τα άλλα είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την ομάδα.

“Δυσκολεύτηκα λίγο στον πρώτο αγώνα με το αυτοκίνητο στο Μόντε Κάρλο, όμως τώρα ένιωσα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

“Πολλά ευχαριστώ στην ομάδα που έκανε εξαιρετική δουλειά ώστε να βελτιώνει διαρκώς το αυτοκίνητο και να με κάνει να νιώσω άνετα”.

Η νίκη του Kalle Rovanpera στο Ράλλυ Σουηδίας, ήρθε 21 χρόνια μετά από την αντίστοιχη του πατέρα του, Harri, στον ίδιο αγώνα, επίτευγμα μοναδικό για πατέρα-γιο τόσο στη σύγχρονη ιστορία των ράλλυ.

Photos: Toyota Gazoo Racing

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ