top icon
Αγώνες

Formula 1: Ο Gasly στην Alpine, ο De Vries στην Alpha Tauri

Μεταγραφικός πυρετός τα ξημερώματα στη Formula 1, με τον Pierre Gasly επίσημα στην Alpine από το 2023 και τον Nyck De Vries στην Alpha Tauri.

Όπως πρώτη είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα η Γαλλική τηλεόραση, και συγκεκριμένα το έγκυρο Canal +, τα ξημερώματα από την Ιαπωνία, όπου βρίσκεται ο κόσμος της Formula 1 για το Ιαπωνικό Grand Prix, ανακοινώθηκε επίσημα η μεταγραφή του Pierre Gasly στην Alpine, με πολυετές συμβόμαιο, και του Nyck De Vries στην Alpha Tauri.

Πιο χαρούμενος από ποτέ εμφανίστηκε στις κάμερες ο Pierre Gasly, καθώς δήλωσε στο επίσημο δίκτυο της Formula 1: «Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή στην καριέρα μου, κλείνω ένα κεφάλαιο 9 χρόνων με τη Red Bull και ανοίγω ένα νέο με την Alpine. Με τη Renault κέρδισα τον πρώτο μου τίτλο (Κύπελλο Ευρώπης Formula Renault 2.0 το 2013). Είναι μια φρέσκια αρχή, με κάλεσαν, ήταν πολύ δελεαστικό, και αισθάνθηκα ότι ήταν η  ιδανική στιγμή να πάρω την καριέρα μου στα χέρια μου. Είναι μοναδικό το συναίσθημα ότι θα αντιπροσωπεύω την πατρίδα μου και τις αξίες μου μέσω μιας Γαλλικής ομάδας παντού στον κόσμο».

Esteban Ocon Pierre Gasly

Esteban Ocon και Pierre Gasly σε ηλικία Karting

Όσο για τη σχέση του με τον Esteban Ocon, πρόσθεσε: «Γνωριζόμαστε εδώ και 20 χρόνια, από μικρά παιδιά που τρέχαμε μαζί στα καρτ. Είμαστε και οι δύο από τη Νορμανδία και μέναμε μόλις 20 λεπτά ο ένας από τον άλλο. Η σχέση μας πέρασε από διάφορα στάδια, πάντως τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί, αφού και οι δύο πετύχαμε μερικά από τα όνειρά μας, είμαστε και οι δύο νικητές Formula 1. Τώρα είμαστε πιο ώριμοι και υπεύθυνοι και θα είναι μια καλή ευκαιρία, μέσα από τον κοινό μας στόχο, να κάνουμε τη σχέση μας τόσο καλή όσο ήταν στην αρχή».

Πάντως, ο Esteban Ocon τον καλοδέχτηκε ήδη στην ομάδα, βάζοντας φωτογραφίες τους και το εξής μήνυμα στα ΜΚΔ: «Δυο μικρά παιδιά από τη Νορμανδία με ένα απίθανο όνειρο (την Formula 1). Καλωσόρισες στην οικογένεια της Alpine, Pierreάκο. Ας κάνουμε την ομάδα και τη χώρα μας περήφανη».

Δήλωσε ο Otmar Szafnauer, επικεφαλής της Alpine: «Όταν δημιουργήθηκε το κενό στην ομάδα μας, κάλεσα τον Franz Tost στην Alpha Tauri και του είπα ότι θέλουμε τον Pierre Gasly, που είχε ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο μαζί τους. Ο Franz μου απάντησε πως δεν τον δίνουν, και αυτό μου άρεσε, γιατί φανέρωνε πόσο τον εκτιμούν, οπότε του είπα ότι θα τηλεφωνήσω και στον Helmut Marko και δεν είχε αντίρρηση. Ο Marko συμφώνησε να τον αφήσουν να ανοίξει τα φτερά του. Ο Pierre με είχε εντυπωσιάσει ιδιαίτερα όταν τον υποβίβασαν από την Red Bull στην Alpha Tauri, που όχι μόνο δεν τσακίστηκε το ηθικό του, όπως άλλων οδηγών, αντιθέτως ήταν κάτι που τον κινητοποίησε να παλέψει για τα καλύτερα. Το ότι θα έχουμε δύο Γάλλους οδηγούς είναι μια ευτυχής συγκυρία, αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός, άλλωστε είμαι Ρουμανοαμερικανός».

Pierre Gassly Esteban Ocon Alpine

Pierre Gassly και Esteban Ocon σήμερα, μαζί ξανά

Με μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία, αν δεν κάνουμε λάθος, τελευταία φορά που βρέθηκαν δύο Γάλλοι οδηγοί σε Γαλλική ομάδα Formula 1 ήταν το 1994, στη Ligier Renault, οι Olivier Panis και Franck Lagorce, ενώ για την εργοστασιακή ομάδα της Renault πρέπει να πάμε πίσω στις επικές εποχές, το 1982, με τους Rene Arnoux και Alain Prost.

Στο μεταξύ, με επίσημη ανακοίνωση της Alpha Tauri, ο Franz Tost ευχαρίστησε τον Pierre Gasly για όσα τους προσέφερε αυτά τα χρόνια, κάνοντας ιδαίτερη μνεία στη νίκη του στη Monza το 2020 (μία από τις δύο μόνο νίκες της Alpha Tauri στη Formula 1, η προηγούμενη ήταν το 2008, πάλι στη Monza, ως Toro Rosso, με οδηγό τον Sebastian Vettel).

Με την ίδια ανακοίνωση, ο Franz Tost υποδέχεται στην ομάδα τον Nyck De Vries. Ο27χρονος Ολλανδός, προστατευόμενος για χρόνια της Mercedes, έχει στο παλμαρέ του την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Formula 2 του 2019 ενώ με Mercedes ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula E το 2021.

Nyck De Vries Mercedes

Ο Nyck De Vries αποχαιρετά την οικογένεια της Mercedes για την Alpha Tauri 

Το αγωνιστικό του ντεμπούτο στη Formula 1 έγινε μόλις στη Monza τον περασμένο μήνα, με Williams Mercedes, όπου η 9η θέση που κατέκτησε αποτέλεσαν την είδηση της ημέρας.

Δηλώνει ο Nyck De Vries: «Η Formula 1 ήταν πάντα το όνειρό μου, και θέλω να ευχαριστήσω την Red Bull και την Alpha Tauri, που μου δίνουν τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσω. Ελπίζω οι αγωνιστικές μου εμπειρίες με έχουν ετοιμάσει για μια εξαιρετική σεζόν το 2023».

Με αυτές τις δύο αυτές σημερινές μεταγραφές ηρεμεί ο γεμάτος εντάσεις κύκλος που άνοιξε τον Ιούλιο με την αποχώρηση του Sebastian Vettel ενώ μένει ελεύθερη μια θέση στη Williams.

Αξίζει να σημειώσουμε το ύψος του Nyck De Vries είναι 1,67, αρκετά κοντά σε αυτό του Yuki Tsunoda, που είναι μόλις 1,59, ενώ του Pierre Gasly είναι 1,77 και του Esteban Ocon 1,85, πράγμα που θα κάνει ίσως πιο εύκολη τη δουλειά των σχεδιαστών στις δύο ομάδες.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ