Ολοκληρώνοντας ένα πολύ σημαντικό και γεμάτο επιτυχίες κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία των αγώνων, Audi και VW είπαν το οριστικό «αντίο» με το κεφάλι ψηλά πραγματοποιώντας το «1-2» σε Μπαχρέιν και Αυστραλία στο κύκνειο άσμα των R18 και Polo R WRC.

Η σημερινή μέρα είναι σίγουρα μια ιστορική στιγμή για τους Γερμανούς του Ομίλου VW ύστερα από την πρόσφατη απόφασή τους να γυρίσουν οριστικά την πλάτη τους σε δύο από τους πιο δημοφιλείς θεσμούς αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Πραγματοποιώντας για ύστατη φορά ακόμα δύο επιβλητικές εμφανίσεις, η Audi κατάφερε να πάρει τη δεύτερη φετινή της νίκη στον 6ωρο αγώνα του Μπαχρέιν με το R18 και τους Loic Duval, Oliver Jarvis και Lucas di Grassi στον τελευταίο γύρο του World Endurance Championship και η VW, δια χειρός Andreas Mikkelsen αυτή τη φορά, μια πειστική νίκη στην Αυστραλία πίσω από το πηδάλιο του κυρίαρχου και για το 2016, Polo R WRC.

Η επικράτηση των δύο εργοστασίων στους αποχαιρετιστήριους αγώνες των Γερμανών ολοκληρώθηκε ιδανικά με την κατάκτηση και της δεύτερης θέσης των δύο βάθρων, καθώς ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Sebastien Ogier, κατάφερε να αντισταθεί στην πίεση του Heyden Paddon αλλά και του τρίτου στη γενική κατάταξη, Thierry Neuville, μένοντας με διαφορά 14,9 δλ. πίσω από τον ομόσταυλό του, ενώ, την ίδια στιγμή, οι Marcel Fassler, Andre Lotterer και Benoit Treluyer, κατάφεραν να «κρατήσουν» το δικό τους R18 εμπρός από την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2016, Porsche 919 Hybrid, που οδηγούσαν στο Μπαχρέιν οι Mark Webber, Timo Bernhard και Brendon Hartley.

Διαβάστε επίσης: Γιατί Audi και VW αποχωρούν από WEC και WRC

Αξίζει να θυμίσουμε με την ευκαιρία πως η αποχώρηση της Audi από το WEC κλείνει για τον Γερμανό κατασκευαστή έναν κύκλο παρουσίας στο χώρο διάρκειας 18 ετών και 185 στο σύνολο αγώνων, κατά τη διάρκεια των οποίων η εταιρεία κέρδισε 13 φορές τον διάσημο 24ωρο αγώνα αντοχής του LeMans. Με τις διακρίσεις αυτές, η Audi κατέστη ο δεύτερος πιο πετυχημένος κατασκευαστής στο συγκεκριμένο αγώνα μετά την Porsche, η οποία «μετρά» 18 στο σύνολο νίκες.

Εξίσου πολυνίκης είναι και η παρουσία της VW, η οποία συμμετείχε στο WRC για μόλις τέσσερα χρόνια κατακτώντας ισάριθμους τίτλους, τόσο σε επίπεδο Πρωταθλήματος Οδηγών, δια χειρός Sebastien Ogier ασφαλώς, όσο και Κατασκευαστών. Η αγωνιστική ομάδα της VW συμμετείχε από το 2013 έως και το 2016 σε 52 αγώνες κατακτώντας 43 νίκες και 87 θέσεις στο podium των νικητών._Χ.Α.