Αγώνες Διεθνείς αγώνες

Dakar: Έναρξη με έκπληξη στα αυτοκίνητα

Ο κορυφαίος αγώνας rally raid παγκοσμίως ξεκίνησε, με αναβάτες και πληρώματα να πέφτουν από νωρίς στα... βαθιά, με μια μεγάλη ειδική διαδρομή που έκρυβε εκπλήξεις.

Το πρώτο Dakar που διεξάγεται στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε σήμερα, Κυριακή 5 Ιανουαρίου. Η εναρκτήρια ειδική διαδρομή του αγώνα, εκκινούσε από την Jeddah και ολοκληρωνόταν στην Al Wajh, έχοντας μήκους 319 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής ήταν παραλιακά, ωστόσο η συνέχεια ήταν πιο δύσκολη, συνδυάζοντας πέτρες, αυξημένο υψόμετρο και άμμο. Το πέρασμα από τις πέτρες έφερε και τα πρώτα κλαταρίσματα, με τους 2 τελευταίους νικητές στα αυτοκίνητα, Nasser Al Attiyah- Matthieu Baumel (Toyota Hilux) και Carlos Sainz-Lucas Cruz (Mini JCW Buggy) να είναι τα πρώτα "διάσημα" θύματα. Αντίστοιχη μοίρα αντιμετώπισε και το φαβορί για τη νίκη στα SSV, Francisco Contardo- Juan Pablo Vinagre (CAN-AM Maverick).

Dakar

Στην κατηγορία των αυτοκινήτων είχαμε την πρώτη έκπληξη. Μετά την εναρκτήρια ειδική διαδρομή του αγώνα, επικεφαλής βρίσκονται οι Λιθουανοί Vaidotas Zala-Saulius Jurgelenas (Mini All 4 Racing). Συνολικά, η πρώτη ειδική είχε χρώμα Mini, αφού τον γνωστό μας από το ERC Λιθουανό, ακολούθησαν οι Stephane Peterhansel-Paulo Fiuza και Sainz-Cruz με τα εργοστασιακά Mini JCW Buggies, απέχοντας 2'14'' και 2'50'' από την κορυφή. Μάλιστα, ο Peterhansel δήλωσε στον τερματισμό της ειδικής ότι δεν ένιωθε άνετα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο συνοδηγός του διαβάζει τις σημειώσεις στα αγγλικά.

Στην κατάταξη ακολουθούν δύο πληρώματα της Toyota, οι Al Attiyah-Baumel και Bernhard Ten Brinke-Tom Colsoul, αμφότεροι με Toyota Hilux, καθώς και οι Mathieu Seradori-Fabian Lurquin (Century Buggy). Ενθαρρυντικό ήταν το ξεκίνημα για τους Fernando Alonso-Marc Coma (Toyota Hilux), οι οποίοι σημείωσαν τον 11ο χρόνο, 15'27'' μακριά από την κορυφή.

Price

Στις μοτοσικλέτες, ο περσινός νικητής Toby Price (ΚΤΜ) έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του. Ο Αυστραλός πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο και βρίσκεται επικεφαλής, παρά το γεγονός ότι πήρε ποινή 2 λεπτών, όταν μετά τα 15 χιλιόμετρα έχασε το road book. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ricky Brabec (Honda), ενώ τρίτος είναι ο νικητής του 2018, Matthias Walkner (KTM).

Στα φορτηγά, ταχύτεροι στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή ήταν οι Ρώσοι Shibalov-Nikitin-Tatarinov (Kamaz), εμπρός από τους Viazovich-Haranin-Zaparoshchanka (VAZ) και Van Kasteren-Rodewald-Snijders (De Rooy Iveco).

Στα Quads, ιδανική εκκίνηση έκανε ο Ignacio Casale, ενώ στα SSV ταχύτερος ήταν ο επίσης γνωστός μας από τους αγώνες του ERC, Πολωνός Aron Domzala.

Η αυριανή, δεύτερη ημέρα του αγώνα, αναμένεται ακόμη πιο απαιτητική. Το περιλαμβάνει την ειδική διαδρομή Al Wajh-Neom, η οποία έχει μήκος 367 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Διαρκή ενημέρωση και live αποτελέσματα, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Dakar

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου