top icon
WRC

Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας (1η ημέρα): Κυριαρχία Hyundai και Tanak (+video)

Τα αυτοκίνητα της Hyundai κέρδισαν όλες τις ειδικές διαδρομές της πρώτης ημέρας του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, με τον Ott Tanak να έχει αποκτήσει το προβάδισμα.

Το καθαρά αγωνιστικό μέρος του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, 5ου γύρου του φετινού WRC, ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουνίου, με 8 ειδικές διαδρομές μήκους 127,4 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή επικεφαλής , ενώ οι Dani Sordo-Borja Rozada (Hyundai i20 Coupe WRC) και Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) διαμορφώνουν την τριάδα.

Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας: Μονόλογος Hyundai την πρώτη ημέρα

Μια ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση σε σύγκριση με ότι έχουμε συνηθίσει, ήταν πως οι 4 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές δεν πραγματοποιήθηκαν ως είθισται, αλλά χωρίστηκαν σε… δύο δυάδες.

Έτσι, το πρώτο πέρασμα από τις εναρκτήριες δύο ειδικές διαδρομές επαναλήφθηκε άμεσα, ενώ το ίδιο συνέβη το μεσημέρι, μετά από το αντίστοιχο σέρβις.

Rally Italia Sardegna Day 1 -Tanak 01

Το έργο του καθαρίσματος της αγωνιστικής γραμμής βρισκόταν διαρκώς στο προσκήνιο, ενώ η διαχείριση των ελαστικών στις σκληρές ειδικές διαδρομές της Σαρδηνίας, έπαιξε το δικό της, σημαντικό ρόλο, με την ανάμιξη σκληρής και μαλακής γόμας, να βρίσκεται στην… ημερήσια διάταξη.

Σημειωτέον, πως ειδικά στο τέλος της ημέρας οι περισσότεροι οδηγοί αντιμετώπισαν υπέρμετρη φθορά ελαστικών, αφού μεταξύ άλλων ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουν και μαλακή γόμα.

Μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja έχουν αποκτήσει άνετο προβάδισμα. Οι Εσθονοί εκμεταλλεύτηκαν την καλή σειρά εκκίνησης, ως 4οι στο δρόμο και επέδειξαν τη γνωστή τους κυριαρχία.

Σημειώνοντας 5 ταχύτερους χρόνους στις πρώτες 5 ειδικές διαδρομές του αγώνα, απομακρύνθηκαν από τους διώκτες τους και επέστρεψαν στην Olbia, έχοντας ήδη δημιουργήσει διαφορά 19,4”.

Rally Italia Sardegna Day 1 - Sordo 01

Η μάχη για τη δεύτερη θέση στο Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας

Μπορεί η κορυφή να ήταν εξαρχής, τουλάχιστον για σήμερα, υπόθεση των Tanak-Jarveoja, όμως μάχη υπήρξε για τη δεύτερη θέση.

Rally Italia Sardegna Day 1 - Sordo 02

Οι Dani Sordo-Borja Rozada, που επίσης είχαν καλή σειρά εκκίνησης, ως 8οι στο δρόμο, επιδεικνύουν αποτελεσματικότητα για δεύτερη συνεχόμενο αγώνα, μετά από την Πορτογαλία.

Ιδιαίτερα στη δεύτερη δυάδα ειδικών διαδρομών, ο νικητής του ιταλικού αγώνα το 2019 και 2020 ανέβασε ρυθμό και σημείωσε 3 ταχύτερους χρόνους (έναν ίδιο με τον Neuville), καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση και διαμορφώνοντας το 1-2 για τη Hyundai.

Rally Italia Sardegna Day 1 - Ogier 01

Για να συμβεί αυτό, οι Ισπανοί χρειάστηκε να ξεπεράσουν τους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC), οι οποίοι είχαν μια εξαιρετική ημέρα, αν αναλογιστούμε πως βρίσκονταν πρώτοι στις ειδικές διαδρομές, καθαρίζοντας την αγωνιστική γραμμή.

Οι 7 φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές έκαναν εξαιρετικές, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ogier σημειώσεις στις δύο πρώτες ειδικές διαδρομές, με τον Ogier να εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την εξέλιξη της ημέρας.

Rally Italia Sardegna Day 1 - Ogier 02

Ενδεικτικό της εξαιρετικής επίδοσης του Γάλλου, είναι το γεγονός ότι δεν απειλήθηκε από τους Elfyn Evans και Thierry Neuville -οι οποίοι δήλωσαν πως δεν είχαν τέλειες σημειώσεις-, παρά το γεγονός ότι εκείνοι ξεκινούσαν πιο πίσω σήμερα.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ Sordo και Ogier είναι 16,8”, προμηνύει ωραία μάχη για τη δεύτερη θέση, αύριο.

Rally Italia Sardegna Day 1 - Evans 02

Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας (1η ημέρα): Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές 

Ακόμη μια μάχη, θα υπάρξει για την 4η θέση. Εκεί, όπου μετά από την πρώτη ημέρα βρίσκονται οι νικητές της Πορτογαλίας, Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC).

Ο Ουαλός οδηγός δεν ένιωθε αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου το πρωί, όμως στο σέρβις έκανε αλλαγές που τον βοήθησαν να νιώσει καλύτερα και να βελτιώσει τους χρόνους του. Ωστόσο, δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, αφού απέχει 1,2” από τους Neuville-Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC).

Rally Italia Sardegna Day 1 - Neuville

Ο Βέλγος, που έχασε χρόνο από δύο κλαταρίσματα και όταν έσβησε ο κινητήρας του αυτοκινήτου του, δεν ένιωθε άνετα με το αυτοκίνητο, όπως παραδέχθηκε και ο Evans.

Παρόλα αυτά, ο ταχύτερος χρόνος (ίδιος με του Sordo) στην τελευταία ειδική διαδρομή και το ψαλίδισμα της διαφορά από τον οδηγό της Toyota, μας προδιαθέτει για ακόμη μια ενδιαφέρουσα μάχη αύριο.

Μια θέση πιο πίσω βρίσκονται οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt (Toyota Yaris WRC). Μετά από το “career best” της Πορτογαλίας, ο Ιάπωνας εμφανίστηκε στη Σαρδηνία πιο συγκρατημένος, θέλοντας να αποφύγει ρίσκα και λάθη.

Ιδιαίτερα στο δεύτερο loop ειδικών διαδρομών δυσκολεύτηκε, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το αυτοκίνητό του έσβησε προσωρινά, τρεις φορές.

Rally Italia Sardegna Day 1 - Rovanpera

Οι άτυχοι της πρώτης ημέρας του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας

Η εναρκτήρια ημέρα του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, δεν ήταν καλή για τα φινλανδικά πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC, ούτε όμως για την M-Sport.

Καταρχάς, οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) ξεκίνησαν με στόχο να αφήσουν πίσω τις ατυχείς εμφανίσεις σε Κροατία και Πορτογαλία.

Οι Φινλανδοί έδειχναν να τα καταφέρνουν και μετά από την τρίτη ειδική διαδρομή βρίσκονταν στην 2η θέση, 6” πίσω από τους Tanak-Jarveoja.  Στην 4η ειδική διαδρομή όμως, αντιμετώπισαν πρόβλημα με την εμπρός δεξιά ανάρτηση του αυτοκινήτου, εγκαταλείποντας για σήμερα.

Τη δύσκολη πλευρά του ιταλικού αγώνα, γνώρισαν και οι Teemu Suninen-Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC). Κατά την επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία και μάλιστα, σε έναν αγώνα που έχει διακριθεί κατά το παρελθόν (2ος το 2019), ο Suninen ήθελε μια καλή επίδοση.

Οι ελπίδες του για κάτι τέτοιο εξανεμίστηκαν μόλις στην πρώτη ειδική διαδρομή, όταν έφτασε πολύ γρήγορα σε μια δεξιά στροφή, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να βρεθεί εκτός δρόμου. Η ζημιά δεν ήταν μεγάλη, όμως οι Φινλανδοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και λογικά, θα επανεκκινήσουν αύριο.

Rally Italia Sardegna Day 1 - Greensmith

Στην τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας εγκατέλειψαν οι Gus Greensmith-Stuart Loudon, από διαρροή λαδιού στο κιβώτιο του Ford Fiesta WRC.

Ακόμη ένα πλήρωμα που ατύχησε, είναι οι Pierre Louis Loubet-Florian Haut Labourdette (Hyundai i20 Coupe WRC). Ο 23χρονος Κορσικανός με το αυτοκίνητο της 2C Competition  βρισκόταν στην 8η θέση ως την προτελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας, όταν το αυτοκίνητό του αντιμετώπισε πρόβλημα με τα φρένα, οπότε έχασε χρόνο. Έτσι, το γαλλικό πλήρωμα υποχώρησε εκτός δεκάδας.

Rally Italia Sardegna Day 1 - Ostberg

WRC2 στην πρώτη ημέρα του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας

Οι εγκαταλείψεις 4 πληρωμάτων με αυτοκίνητα WRC, έφερε σε υψηλές θέσεις και τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2.

Επικεφαλής του WRC2, ολοκληρώνοντας την ημέρα και στην 7η θέση της Γενικής Κατάταξης, βρίσκονται οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3 Rally2, TRT).

Στη δεύτερη θέση της κατηγορίας και 8η Γενικής, βρίσκονται οι Jari Huttunen-Mikko Lukka (Hyundai i20 R5, Hyundai Motorsport N), ενώ την τριάδα διαμορφώνουν οι Marco Bulacia-Marcelo Ohannesian (Skoda Fabia Rally2 evo, Toksport).

Η κατηγορία είχε και σημαντικές εγκαταλείψεις. Οι Andreas Mikkelsen-Ola Floene (Skoda Fabia Rally2 evo, Toksport) είχαν τουμπάρισμα που τους στοίχισε αρχικά 3 λεπτά, προτού εγκαταλείψουν οριστικά στο σέρβις, όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχε ζημιά στον κλωβό ασφαλείας.

Την πρώτη ημέρα δεν ολοκλήρωσαν ούτε οι Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta Rally2 MkII, M-Sport Ford), αφού βρέθηκαν εκτός δρόμου με σπασμένη ανάρτηση, έπειτα από χτύπημα σε μεγάλη πέτρα.

Επιπλέον, εγκατέλειψαν οι Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov (Volkswagen Polo R5, Movisport), που δεν βαθμολογούνταν στο πρωτάθλημα στη Σαρδηνία, από πρόβλημα στον κινητήρα.

Rally Italia Sardegna Day 1 - Rossel

WRC3 στην πρώτη ημέρα του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας

Πολύ ενδιαφέρουσα μάχη είχαμε στο WRC3 για ιδιώτες με αυτοκίνητα Rally2. Η κορυφή άλλαξε χέρια αρκετές φορές, με τους Γάλλους Yohan Rossel-Alex Coria (Citroen C3 Rally2) να βρίσκονται στην πρώτη θέση και την 9η θέση γενικής.. Από κοντά, ακολουθούν και οι Ισπανοί Pepe Lopez-Diego Vallejo (Skoda Fabia Rally2 evo) και Jan Solans-Rodrigo Sanjuan (Citroen C3 Rally2).

Άτυχοι στάθηκαν οι Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak, που εγκατέλειψαν από έξοδο λίγο πριν τερματίσουν την τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας, ενώ προηγούνταν.

Το Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας συνεχίζεται αύριο, Σάββατο 5 Ιουνίου, με ακόμη 4 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, ίδιας δομής με σήμερα (δύο δυάδες), συνολικού μήκους 129, 62 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Rally Italia Sardegna Day 1 - Evans

Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας – Το πανόραμα της πρώτης ημέρας

Ε.Δ.: 8

Μήκος: 127,4 χλμ.

Αποτελέσματα – Top10

Rally Italia Sardegna Day 1 - Top10

Ταχύτεροι Ε.Δ.: Tanak 5, Sordo 3

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 1-8 Tanak

Πρόγραμμα μεταδόσεων (Cosmote Sport 8HD)

Σάββατο 5 Ιουνίου

SS13 Bortigiadas-Viddalba 1, 16:10

SS14 Sedini-Castelsardo 1, 17:05

SS15 Bortigiadas-Viddalba 2, 18:40

SS16, Sedini-Castelsardo 2, 19:35

Για να παρακολουθήσετε live όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, μπορείτε να κάνετε συνδρομή στο WRC+ All Live.

Live αποτελέσματα, εξέλιξη και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.

Photos: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing, M-Sport Ford, Red Bull Content Pool

Highlights από τις ειδικές διαδρομές 1-3

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Top10
 • Ράλλυ Ιταλίας Day 1 - Tanak
 • Rally Italia Sardegna Day 1 -Tanak 01
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Sordo 01
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Sordo 02
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Ogier 01
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Ogier 02
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Evans
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Evans 02
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Neuville
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Rovanpera
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Greensmith
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Ostberg
 • Rally Italia Sardegna Day 1 - Rossel
 • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

  ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ