top icon
Διεθνείς αγώνες

ERC: Συνέχεια στις γρήγορες ειδικές διαδρομές της Λετονίας (+videos)

Το FIA ERC συνεχίζεται στις 1-3 Ιουλίου, με το Ράλλυ Liepaja Λετονίας να αποτελεί τον δεύτερο γύρο της φετινής χρονιάς.

Σε ρυθμό flat out συνεχίζεται το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (FIA ERC), αφού λίγες ημέρες μετά από την πρεμιέρα με το Ράλλυ Πολωνίας, ο θεσμός συνεχίζεται με το Ράλλυ Liepaja Λετονίας, στις 1-3 Ιουλίου.

Ράλλυ Liepaja Λετονίας: Ο αγώνας

Το Ράλλυ Λετονίας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο ERC ως ο χειμερινός αγώνας της του θεσμού, αφού διεξάγονταν σε χιονισμένες ειδικές διαδρομές λίγο πριν από το Ράλλυ Σουηδίας.

Από το 2016 αυτό άλλαξε, αφού ο αγώνας μεταφέρθηκε σε πιο… θερινές ημερομηνίες, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά, όταν λόγω και της πανδημίας, διεξήχθη στα μέσα Αυγούστου.

Φέτος, αποτελεί τον δεύτερο γύρο του ERC, έχοντας θεμελιώσει μια αμιγώς θερινή ημερομηνία διεξαγωγής.

Rally Liepaja Preview 01

Για ακόμη μια χρονιά, επίκεντρο του αγώνα θα είναι η πόλη Liepaja. Οι χωμάτινες ειδικές διαδρομές που βρίσκονται στη Δυτική Λετονία, είναι πολύ γρήγορες και διαθέτουν καλό οδόστρωμα, διαμορφώνοντας έναν από τους πιο θεαματικούς αγώνες της χρονιάς.

Το Ράλλυ Liepaja Λετονίας θα ξεκινήσει τυπικά την Πέμπτη 1 Ιουλίου, με τη διεξαγωγή της Qualifying Stage, μέσω της οποίας θα καθοριστεί η σειρά εκκίνησης για τα πρώτα πληρώματα.

Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ξεκινά την Παρασκευή 2 Ιουλίου, με 4 μεγάλες -για τα δεδομένα του ERC- ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 88,1 αγωνιστικών χλμ.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως η μικρότερη διαδρομή της ημέρας (Ramirent) έχει μήκος 17,36 χλμ., ενώ η μεγαλύτερη εξ αυτών (SC Grupa/Eurovia) έχει μήκος 27 χλμ.

Rally Liepaja Preview 03

Το Ράλλυ Liepaja Λετονίας, όπου η διαχείριση των ελαστικών αναμένεται να παίξει ξανά σημαντικό ρόλο, θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 3 Ιουλίου, με ακόμη 6 ειδικές διαδρομές, μήκους 90,92 αγωνιστικών χλμ.

Συνολικά, ο δεύτερος γύρος του ERC περιλαμβάνει 10 ειδικές διαδρομές, μήκους 179,02 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Rally Liepaja Preview - Lukyanuk

Ράλλυ Liepaja Λετονίας: Συμμετοχές

Το 9ο Ράλλυ Liepaja Λετονίας διαθέτει, όπως με υπερηφάνεια αναφέρουν οι διοργανωτές του αγώνα και ο Promoter του ERC, τη μεγαλύτερη λίστα συμμετεχόντων από το 2013, όταν και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Στον λετονικό αγώνα θα συμμετάσχουν 89 πληρώματα, 60 εκ των οποίων θα έχουν δυνατότητα να λάβουν βαθμούς στο ERC.

Το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι ιδιαίτερα υψηλό, με αρκετούς υποψήφιους για τη νίκη, ή μια θέση στο βάθρο.

Rally Liepaja Preview - Luky

Προφανώς, μεταξύ των πρωταγωνιστών αναμένεται να βρεθούν οι νικητές στην Πολωνία, Alexey Lukyanuk-Alexey Arnautov, με το Citroen C3 Rally2 της γαλλικής Sainteloc.

Ωστόσο, με δεδομένη την δική τους ταχύτητα, αλλά και την ποιότητα του Volkswagen Polo R5 σε γρήγορες ειδικές διαδρομές, τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στους Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov, οι οποίοι θα συμμετάσχουν μετά από την Πολωνία, όπου προηγούνταν προτού εγκαταλείψουν, και στη Λετονία, ως προπόνηση ενόψει του Ράλλυ Εσθονίας για το WRC.

Rally Liepaja Preview - Mikkelsen

Φυσικά, κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τους Andreas Mikkelsen-Ola Floene, οι οποίοι θα έχουν πραγματοποιήσει και επιπλέον δοκιμές με το Skoda Fabia Rally2 evo της Toksport.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να βρεθούν οι Craig Breen-Paul Nagle, που επιστρέφουν στα πηδάλια του Hyundai i20 R5 με τα ελαστικά της ινδικής MRF, καθώς και οι Ole Christian Veiby-Jonas Andersson, με ακόμη ένα Hyundai i20 R5.

Από εκεί και έπειτα, αρκετά ακόμη πληρώματα θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό, που λογικά αφορά σε μια θέση στο βάθρο ή πλασάρισμα εντός της εξάδας.

Οι Eerik Pietarinen-Antti Linnaketo (Skoda Fabia Rally2 evo) έχουν την ικανότητα να βρεθούν στις υψηλές θέσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι επιδόσεις των Georg Linnamae-Volodymyr Korsia (Volkswagen Polo R5).

Rally Liepaja Preview - Marczyk

Όσον αφορά στους Miko Marczyk-Simon Gosporarckyk (Skoda Fabia Rally2 evo), οι Πολωνοί ταξιδεύουν στη Λετονία με ανεβασμένη ψυχολογία, μετά από το πρώτο τους βάθρο στο ERC, στον αγώνα της πατρίδας τους.

Από τους “μόνιμους” συμμετέχοντες του ERC, ικανοί για ένα καλό αποτέλεσμα φαντάζουν οι Γάλλοι Yoann Bonato-Benjamin Boulloud (Citroen C3 Rally2) και τα πληρώματα της “Εθνικής Ισπανίας”, Nil Solans-Marc Marti και Efren Llarena-Sara Fernandez, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2 evo.

Rally Liepaja Preview - Bonato

Επιπρόσθετα, θέσεις στη βαθμολογούμενη 15άδα θα διεκδικήσουν πληρώματα με εμπειρία στο ERC όπως οι Norbert Herczig-Ramon Ferencz (Skoda Fabia Rally2 evo), Erik Cais-Jindriska Zakova (Ford Fiesta Rally2), Gregoire Munster-Louis Louka (Hyundai i20 R5), Fabian Kreim-Frank Christian (Skoda Fabia Rally2 evo), Simone Tempestini-Sergiu Itu (Skoda Fabia Rally2 evo), Umberto Scandola-Guido D’ Amore (Hyundai i20 R5) και Callum Devine-James Fulton (Ford Fiesta Rally2).

Στο ERC Junior θα συμμετάσχουν οι Ken Torn-Kauri Pannas και Oscar Solberg-Dale Furniss, αμφότεροι με Ford Fiesta Rally3.

Rally Liepaja Preview - Oscar Solberg

Σημειώστε, πως ο 25χρονος Oscar, γιος του Henning Solberg, έλαβε ως “δώρο” τη συμμετοχή στο ERC από τον περσινό Πρωταθλητή ERC Junior 1 και πρώτο του ξάδελφο, Oliver Solberg.

Ο λόγος, είναι πως ο 19χρονος γιος του Petter Solberg δε μπορεί να κάνει χρήση του βραβείου 100.000 που προέβλεπε ο τίτλος, για συμμετοχή σε αγώνες του θεσμού, λόγω των υποχρεώσεών του με τη Hyundai στο WRC.

Ακόμη, στο ERC 3 (για δικίνητα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally4 και Rally5) θα συμμετάσχουν 20 πληρώματα, 13 εκ των οποίων εντάσσονται στο ERC3 Junior.

Onboard με τους περσινούς νικητές του αγώνα, Oliver Solberg-Aaron Johnston

Ράλλυ Liepaja Λετονίας – Οι πρόσφατοι νικητές

2020: Oliver Solberg-Aaron Johnston (Volkswagen Polo GTI R5)

2019: Oliver Solberg-Aaron Johnston (Volkswagen Polo GTI R5)

2018: Nikolay Gryazin-Yaroslav Fedorov (Škoda Fabia R5)

2017: Nikolay Gryazin-Yaroslav Fedorov (Škoda Fabia R5)

2016: Ralfs Sirmacis-Arturs Šimins (Škoda Fabia R5)

Ανασκόπηση της κάθε ημέρας του Ράλλυ Liepaja Λετονίας θα μεταδοθεί ζωντανά το βράδυ της Παρασκευής 1 Ιουλίου (00:15) και του Σαββάτου 2 Ιουλίου (23:30) από το Eurosport.

Ακόμη, από τις σελίδες του FIA ERC σε Youtube και Facebook θα μεταδοθούν ζωντανά οι ακόλουθες ειδικές διαδρομές.

Παρασκευή 2 Ιουλίου

SS1: SC Grupa/Euorvia (Mundingciems), ώρα 12:00

SS5: Sixt rent a car (Laidze), ώρα 15:40

Σάββατο 3 Ιουλίου

SS7: Neste 1 (Paplaka), ώρα 09:00

SS12: Liepāja 2 (Vecspils), ώρα 15:25

Όλα τα νέα, ωράριο, συμμετοχές και αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του FIA ERC

Photos: FIA ERC

Δείτε το teaser του Ράλλυ Liepaja Λετονίας

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ