13 Ιαν 2018

F1: Τι αλλάζει στους αγωνιστικούς και τεχνικούς κανονισμούς το 2018

Το 2018 φέρνει μαζί του και μία σειρά σημαντικών αλλαγών, τόσο στους αγωνιστικούς κανονισμούς, όσο και στους αντίστοιχους τεχνικούς, με τον νέο αριθμό κινητήριων μονάδων ανά οδηγό, με τις νέες γόμες, το νέο σύστημα ποινών, το Halo κι τις αναρτήσεις να ξεχωρίζουν.

F1

Μπορεί το 2017 να σήμανε την πρώτη χρονιά που άλλαξε ριζικά η αεροδυναμική των μονοθέσιων της Formula 1 από το 2009 και μετά, όμως και το 2018 μας επιφυλάσσει μερικές «εκπλήξεις», καθώς οι άνθρωποι του σπορ προσπαθούν να δώσουν λύση σε παθογένειες και να αυξήσουν το θέαμα –επιτυχώς ή όχι, θα κριθεί μέσα στην διάρκεια της χρονιάς. Δεν είναι μόνο το Halo που κάνει τη διαφορά ενόψει της φετινής σεζόν, καθώς υψίστης σημασίας είναι και μία «τριπλέτα» αλλαγών στους αγωνιστικούς κανονισμούς, η οποία αφορά τρία εξίσου ευαίσθητα θέματα.

Ίσως το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι και οι διαθέσιμες μονάδες ισχύος για κάθε οδηγό. Αυτός ο αριθμός μέχρι φέτος ήταν τέσσερις, με αρκετές ομάδες να υπερβαίνουν το όριο ήδη από τα μισά της σεζόν, είτε λόγω αστοχιών, είτε λόγω αναβαθμίσεων που ήθελαν να δοκιμάσουν, αλλάζοντας αναγκαστικά μέρη της PU. Από το 2018 όμως, οι οδηγοί θα μπορούν να αλλάξουν έως τρεις κινητήριες μονάδες, ώστε να μειωθούν σημαντικά τα έξοδα –κυρίως για την ελάφρυνση των μικρότερων ομάδων. Η σκέψη πίσω από αυτό το μέτρο έχει τη λογική της βοήθειας των ασθενέστερων συνδυασμών (βλ. Sauber, Haas), αλλά περιορίζει σημαντικά την εξέλιξη των κινητήρων, καθώς πλέον ζητούμενο θα είναι η αντοχή, κι όχι η απόδοση.

Η απλούστευση του συστήματος ποινών για αυτές τις αλλαγές ήρθε να «χρυσώσει το χάπι» στις ομάδες, που ουκ ολίγες φορές είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους με το παλιό σύστημα, το οποίο όριζε πως για κάθε νέο μέρος μετά τα πρώτα 4, η ποινή ήταν 5 θέσεις στο grid του αγώνα. Πλέον, όταν ένας οδηγός φτάνει για ένα GP τις 15 θέσεις ποινής, θα εκκινεί ανεξαρτήτως περαιτέρω κυρώσεων από το πίσω μέρος του grid. Αν δεν είναι μόνος ένας αυτός ο οδηγός, τότε η σειρά εκκίνησης θα καθορίζεται από το πότε έκανε την αλλαγή ο κάθε αγωνιζόμενος.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των αγωνιστικών κανονισμών, η Pirelli επέλεξε να διευρύνει την γκάμα της για το προσεχές έτος, καθώς οι πέντε γόμες (σκληρή, μέση, μαλακή, πολύ μαλακή, ultrasoft) έγιναν επτά, με την προσθήκη της superhard και της hypersoft, ενώ όλες οι γόμες έγιναν πιο μαλακές. Τα παράπονα για την υπέρ το δέον αντοχή των περυσινών ελαστικών, που συνεπαγόταν με έλλειψη φαντασίας στις στρατηγικές των ομάδων, οδήγησαν την ιταλική εταιρεία να προχωρήσει αυτές τις αλλαγές, ώστε να δώσει περισσότερες εναλλακτικές και να αυξήσει το συνολικό θέαμα.

Σε τεχνικό επίπεδο, τρεις είναι οι σημαντικές διαφορές στους εν λόγω κανονισμούς. Το Halo είναι η σημαντικότερη εξ αυτών, κι είναι κι αυτή που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις, τόσο από τους οδηγούς και τις ομάδες, όσο κι από το κοινό. Η πρόταση που κατέθεσε το 2015 η Mercedes και αφορούσε ένα κεντρικό στύλο που θα στηρίζει την όλη κατασκευή, προκρίθηκε τελικά κι ως η επικρατέστερη για την προστασία της κεφαλής του οδηγού. Βέβαια, η προσθήκη μίας κατασκευής συνολικού βάρους 14 κιλών δημιουργεί μία ανησυχία στις ομάδες, ειδικά από τη στιγμή που το κατώτερο όριο κιλών των μονοθέσιων έχει ανέβει μόνο κατά 6 κιλά. Το έρμα θα πρέπει να αποφευχθεί σχεδόν από όλους, ενώ κι οι ψηλοί οδηγοί πιθανότατα θα έχουν ένα μειονέκτημα, λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους.

Ο σχεδιαστικός «πονοκέφαλος» δεν σταματά εκεί όμως, καθώς το 2018 σημαίνει και την κατάργηση του T-wing και του sharkfin. Οι κανονισμοί της περυσινής χρονιάς όριζαν πως η περιοχή από την εμπρός ως την πίσω ανάρτηση (με εξαίρεση την εισαγωγή των sidepods) δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για αεροδυνικά οφέλη. Αυτό άφηνε τον χώρο από το airbox ως την πίσω αεροτομή, κάτι που οδήγησε τις ομάδες να εκμεταλλευτούν αυτό το «παραθυράκι», με τα περίφημα πτερύγια στο κάλυμμα του κινητήρα (θυμίζοντάς μας το 2010) και τα winglets σε σχήμα Τ που εφάπτονταν πάνω σε αυτά. Ωστόσο, αμφότερα απαγορεύτηκαν για τη φετινή χρονιά, όπως αποφασίστηκε προς το τέλος του 2017 από το Strategy Group.

Τέλος, μία ακόμη λεπτομέρεια που λύθηκε με ντιρεκτίβα της FIA ήταν το trick suspension system που είδαμε σε Ferrariκαι Red Bull το 2017. Με αυτή τη λύση στην εμπρός ανάρτηση, το ύψος του μονοθέσιου μεταβαλόταν –έστω κι ελάχιστα- ανάλογα με τη γωνία του τιμονιού. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας ήταν μεγάλα, αλλά η λύση κρίθηκε παράνομη.

Η νέα χρονιά ξεκινά ατύπως στις 26 Φεβρουαρίου, με την έναρξη των χειμερινών δοκιμών στη Βαρκελώνη, ενώ στις 25 Μαρτίου θα σβήσουν για πρώτη φορά τα κόκκινα φώτα της εκκίνησης στη Μελβούρνη._Δ.Μ.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • F1 Halo
  • F1 Pirelli
  • F1 Power Unit
  • F1 Shark Fin
  • F1 Trick Suspension
  • F1 Starting Grid
  • F1
Ετικέτες: