top icon
Αγώνες

Preview F1 2020: Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Έπρεπε να περιμένουμε σχεδόν τέσσερις μήνες από εκείνο το ακυρωμένο Αυστραλιανό GP μέχρι να φτάσει η ώρα για την πρεμιέρα της χρονιάς, στην Αυστρία, όμως η Formula 1 ξεκινά, υπό μία νέα κανονικότητα.

112 μέρες. Τόσες θα περάσουν από την τελευταία φορά που θα γινόταν Grand Prix μέχρι την έναρξη εκείνου στην Αυστρία. Ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα πάντα τη φετινή άνοιξη: έβαλε σε αναστολή κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, μέρες μετά την λήξη των χειμερινών δοκιμών, που ήδη είχαν διεξαχθεί υπό τη σκιά της πανδημίας.

Μετά από την αρχική -άχαρη- ακύρωση του Αυστραλιανού Grand Prix, η Formula 1 έσπευσε να πάρει μέτρα για την διαχείριση της κατάστασης. Ακύρωσε τον αγώνα στο Μπαχρέιν μόλις 2 μέρες μετά, ενώ μέχρι και τον αγώνα στη Γαλλία, οι περισσότεροι αναβλήθηκαν, κι άλλοι ακυρώθηκαν (Μονακό, Γαλλία).

Από τη μεριά τους, οι ομάδες ήταν θετικές σε κάθε απόφαση της διοίκησης του σπορ, εκχωρώντας όλα τους τα τα δικαιώματα στον προγραμματισμού του φετινού πρωταθλήματος ώστε να βρεθεί μία λύση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Συμφώνησαν, έπειτα, στην καθυστέρηση της εισαγωγής των νέων κανονισμών κατά μία χρονιά, από το 2021 στο 2022, αφενός γιατί τα οικονομικά των ομάδων βρέθηκαν ξαφνικά σε δυσμενή θέση, αφετέρου γιατί δεν υπήρχε χρόνος πια για εργασίες πάνω στα νέας γενιάς μονοθέσια.

Αυτή η σύμπραξη όλων των μερών ήταν ζωτικής σημασίας για την F1 σε εκείνο το σημείο, ώστε να μπορέσει η ομάδα των Chase Carey και Ross Brawn να εργαστούν πάνω στο ανανεωμένο πρόγραμμα του 2020.

F1 Preview 2020

Η παραμονή στην Ευρώπη, τουλάχιστον στην πρώτη φάση του προγράμματος, καθώς και η ασφάλεια όλων των εργαζομένων έγιναν εξ αρχής οι άξονες γύρω από τους οποίους οργανώθηκε η προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της σεζόν.

Η μορφή του προγράμματος είναι -πλέον- γνωστή: Αυστρία και Αγγλία εις διπλούν, ενδιάμεσα η Ουγγαρία, και μετά Ισπανία, Βέλγιο κι Ιταλία.

Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων (όχι μόνο τους μηχανικούς, αλλά και τους οδηγούς και το προσωπικό της ίδιας της Formula 1), το σπορ κάνει κάθε ενέργεια για να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα: περιορισμός των ατόμων που θα δουλεύουν στα εκάστοτε μονοθέσια ανά ομάδα (60 τον αριθμό), καθώς τροποποιήσεις στις διαδικασίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι αγωνοδίκες θα μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, αν παραστεί ανάγκη

  • Έγιναν αλλαγές στο curfew των ομάδων ελέω των νέων κανονισμών που αφορούν την τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους των ομάδων,

  • η Pirelli θα διαθέσει τον ίδιο αριθμό για κάθε γόμα στον εκάστοτε οδηγό,

  • θα ισχύσουν περιορισμοί στο πόσα άτομα από κάθε ομάδα θα βρίσκονται στο grid πριν τους αγώνες και,

  • δόθηκαν νέες οδηγίες για τους πανηγυρισμούς στο βάθρο στους αγώνες με και χωρίς θεατές για να τηρούνται οι αποστάσεις.

Νέο πρόγραμμα, νέος προγραμματισμός

Έχοντας πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων το παλαιό πρόγραμμα, χτίζοντας εκ νέου ένα προσαρμοσμένο στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εποχής, η F1 αναγκάζει τις ομάδες να αλλάξουν κι αυτές με τη σειρά τους να αλλάξουν το δικό τους προγραμματισμό, κυρίως στο πώς θα προετοιμαστούν ενόψει των φετινών αγώνων, αλλά και για τις διεργασίες για το 2021 και τους -ελάχιστα αλλαγμένους- κανονισμούς.

Μιλώντας με τον Χάρη Κουνενή, αεροδυναμιστή της AlphaTauri, έγινε σαφές πως το σκεπτικό των περισσότερων ομάδων θα τις οδηγούσε σε μία πιο συντηρητική στάση στην αρχή της σεζόν, προτού στρέψουν το ενδιαφέρον του στη νέα χρονιά στα μέσα του φθινοπώρου:

«Πιστεύω πως στον πρώτο αγώνα τα μονοθέσια θα είναι ίδια [με τις χειμερινές δοκιμές] ως ένα βαθμό, κι ανάλογα με την απόδοσή τους θα πιέσουν για αναβαθμίσεις. Το καλό είναι πως οι κανονισμοί το 2021 παραμένουν ίδιοι, τα μονοθέσια παραμένουν ίδια – αλλάζουν κάποια πράγματα μόνο στο πίσω μέρος του πατώματος, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εστιάσουμε άμεσα στο μονοθέσιο της νέας χρονιάς, θα φτάσει ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος για να γίνει αυτό. Έχουμε ήδη άτομα που εργάζονται στο μονοθέσιο του ’21, αλλά αν βρουν κάτι, μπορεί και να το φέρουμε και στο φετινό.»

F1 2020 Preview

Φαίνεται, πάντως, πως ακόμα και μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, οι ομάδες μπόρεσαν -πριν κλείσουν τα εργοστάσια- να προετοιμάσουν κάποια νέα μέρη, τα οποία πρόκειται να εισάγουν στα μονοθέσιά τους από την πρεμιέρα κιόλας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ferrari. Οι Ιταλοί έμοιαζαν να είναι τρίτη δύναμη μετά τις χειμερινές δοκιμές, πίσω από τις Mercedes και Red Bull. Κάποιοι το ερμήνευσαν ως ‘sandbagging’, θεωρώντας πως η ομάδα εσκεμμένα απέκρυψε τον πραγματικό της ρυθμό, κάνοντας το δικό της πρόγραμμα. Άλλοι πήραν αυτό που είδαν ως την απόλυτα αληθινή εικόνα της SF1000, κάτι που θα δικαιολογούσε και τις δραστικές αλλαγές στο μονοθέσιο ενόψει του αγώνα στην Αυστρία.

Ερωτηματικά εγείρονται, πάντως, για την κατάσταση των οδηγών. Ο Daniel Ricciardo είναι της πεποίθησης πως η επιστροφή στην αγωνιστική δράση θα σημάνει «χάος, ένας συνδυασμός ανάμεσα σε ‘σκουριά’, συναισθήματα, ενθουσιασμό,» καθώς όλοι θα θέλουν να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να παλέψουν για την θέση τους, για το βάθρο, για τη νίκη. Είναι πρωτόγνωρο για οδηγούς τέτοιου επιπέδου και διαμετρήματος να βρίσκονται κλεισμένοι σαν τα θηρία σε κλουβί εδώ και 3 μήνες.

Έπειτα, με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά θα είναι σαφώς συντομότερη σε σχέση με το κανονικό, κάθε λάθος μετράει «διπλά», και κάθε βαθμός έχει μεγαλύτερη αξία. Αυτό θα πρέπει να έχουν κατά νου στη Mercedes, με τον Lewis Hamilton να κυνηγά τον 7ο τίτλο της καριέρας του, ενώ -προς ώρας- η Red Bull και ο Max Verstappen μοιάζουν να είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους.

Υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, οδηγοί κι ομάδες, καθώς και η κοινότητα της Formula 1, θα πρέπει να προσαρμοστούν και να δεχτούν όλες τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις, και να διατηρήσουν τη νηφαλιότητά τους μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον._Δ.Μ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ