top icon
Αγώνες

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για την επανέναρξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στάθηκε στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο επανεκκίνησης, που αφορά σε προπονήσεις και όχι σε διοργανώσεις, χωρίς να αναφερθεί στο χρονικό ορίζοντα επιστροφής στην αγωνιστική δραστηριότητα.

Μιλώντας στο Κανάλι 1 στους 90,4 FM και τη ραδιοφωνική εκπομπή του Στράτου Φωτεινέλη “Autosprint Live”, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης “άνοιξε τα χαρτιά του” για το τι μέλλει γενέσθαι, αναφορικά με τις αγωνιστικές εκδηλώσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας, το προσεχές χρονικό διάστημα και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται, πως οι προπονήσεις σχετικά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, εντάσσονται στις αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες έχουν επανεκκινήσει. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής διευκρίνισης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν δραστηριότητες μηχανοκίνητου αθλητισμού, εντάσσονται σε εκείνες που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 11-17 Μαΐου.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κυρίου Αυγενάκη, ήταν:

Για το μηχανοκίνητο αθλητισμό αυτή τη στιγμή:  “Για να τα πάρουμε με τη σειρά. Γίνεται προσπάθεια να πάμε σταδιακά στην επανεκκίνηση. Πάμε βήμα-βήμα. Ήδη από σήμερα, λειτουργούν περισσότερες εγκαταστάσεις για αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας, όπου εντάσσεται και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.”

“Πάμε στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αυτή τη στιγμή δε συζητάμε για διοργανώσεις, καθώς διοργάνωση σημαίνει συνάθροιση κόσμου. Και σε αυτό υπάρχει ένσταση από την Επιστημονική Επιτροπή, την οποία σεβόμαστε. Δε συζητάμε για διοργανώσεις έως ότου είμαστε βέβαιοι πως μπορούν να γίνουν με ασφάλεια.”

Γιατί να μην συζητάμε για διοργανώσεις: “Υπάρχουν δεκάδες “γιατί” τα οποία έχουν διαφορετική απάντηση. Πάμε σταδιακά σε επανεκκίνηση της οικονομίας και της κανονικής ζωής του τόπου. Πρέπει να μπούμε σε μια λογική που δεν είχαμε, για ασφάλεια και υγεία, που προέχει από πρωτόκολλα. Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα επανεκκίνησης αθλητικών δραστηριοτήτων. Δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για διοργανώσεις, ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό λένε οι επιστήμονες, τους οποίους σεβόμαστε.”

Για το πότε υπολογίζεται η επανέναρξη των αγωνιστικών δραστηριοτήτων: “Δεν θέλω να πω κάποια ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πηγαίνουμε βήμα βήμα, με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών και της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο, ώστε να πάμε με ασφάλεια στο επόμενο στάδιο. Προς το παρόν είμαστε στην αρχή του δεύτερου σταδίου, επανεκκίνησης αθλημάτων σε επίπεδο προπονήσεων, όχι διοργανώσεων.”

Για τις πίστες, οι οποίες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με γήπεδα άλλων αθλημάτων:  “Επειδή είναι επιχειρήσεις, μία είναι η ευθύνη της ΟΜΑΕ και μία των επιχειρήσεων. Αυτές οι επιχειρήσεις ανήκουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως τα γυμναστήρια. Εμείς ετοιμάζουμε εγκυκλίους, πρωτόκολλα, ωστόσο η κυρίως ευθύνη είναι δική τους και του πολιτικού τους προϊσταμένου,  που είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης.”

Για το μηχανοκίνητο αθλητισμό συνολικά: “Είναι ένας χώρος που από την πρώτη στιγμή έχουμε δώσει βάρος. Βρήκαμε ένα χάος και μια αποσαθρωμένη κατάσταση όσον αφορά σε δομές και όργανα. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε στη χώρα μας και διοργανώσεις διεθνούς επιπέδου. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι για εμάς συνδεδεμένος με την Οδική Ασφάλεια, αλλά και με έσοδα μέσω του τουρισμού που προκύπτει από μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Ράλλυ Ακρόπολις”.

Για την επιστροφή διεθνών διοργανώσεων: “Θα το παλέψουμε και θέλουμε να το πάμε μέχρι τέλους. Με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρξε κωλυσιεργία, οπότε καταφέραμε να χάσουμε μέχρι και το Ράλλυ Ακρόπολις. Η τελευταία διοργάνωση ήταν αδύναμη με ένα ακατάστατο τοπίο και από πλευράς εμπλεκόμενων φορέων.”

Για την διοίκηση του μηχανοκίνητου αθλητισμού: “Από τη μία υπήρχε το θέμα της ΕΛΠΑ, η οποία ομολογουμένως είχε προσφέρει, αλλά από ένα σημείο και μετά η μπάλα χάθηκε. Οι άνθρωποι της προηγούμενης διοίκησης της ΟΜΑΕ έκαναν αυτά που ήθελαν και μπορούσαν να κάνουν. Ελπίζουμε με τη νέα διοίκηση, η ΟΜΑΕ να φτάσει στα επίπεδα που μπορεί. Ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κύριος Φατούρος, δείχνει θέληση, μακάρι να έχει και την κατάλληλη βοήθεια.  Η επιτυχία για τη νέα διοίκηση της ΟΜΑΕ, είναι μονόδρομος. Δεν έχει κανείς περιθώρια να αποτύχει”.

Για τη συνεργασία με την ΟΜΑΕ: “Είναι αυτονόητη η υποχρέωση και διάθεσή μου, για συνεργασία με Ομοσπονδίες. Πόσο μάλλον όταν πραγματικά έχω ρίξει βάρος στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ενός σπορ που το είχαν παρατήσει, ήταν έρμαιο με αποτέλεσμα να  χάσουμε το Ράλλυ Ακρόπολις. Όμως, δεν αρκεί μόνο η διάθεση από το Υπουργείο, πρέπει και οι υπόλοιποι να βάλουν το χέρι τους.”

Για τις επαφές που έκανε πρόσφατα στο Παρίσι με ανθρώπους της FIA: “Οι επαφές μου στο Παρίσι, ακριβώς αυτό το σκοπό είχαν, τις μεγάλες διοργανώσεις. Να σημειώσω ότι υπήρξα ο πρώτος Έλληνας Υφυπουργός που το κάνει αυτό. Εκκρεμεί και μια επίσκεψη των κεντρικών Μελών της Διοίκησης της FIA στην Ελλάδα, που δεν έγινε λόγω του κορονοϊού και την οποία προγραμματίζουμε για να δουν οι άνθρωποι πως τα πράγματα έχουν νοικοκυρευτεί και είναι στιγμή να δούμε το θέμα για διεθνείς διοργανώσεις”.

Για τις κοινωνικές προεκτάσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και την έμφαση στην Οδική Ασφάλεια, όπου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και έμπειροι οδηγοί: “Ακριβώς αυτό που λέτε, είναι ένας από τους στόχους μας. Δε σας κρύβω ότι είχαμε κάνει βήμα για σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία θα περιλάμβανε ανθρώπους από την ΟΜΑΕ, άλλους χώρους αυτοκινήτου και την Αυτοδιοίκηση, ώστε συνολικά οι εμπλεκόμενοι να διεκδικήσουμε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Ράλλυ Ακρόπολις. Ακόμη, θέλουμε να διοργανώνουμε μικρές επιδείξεις σε διάφορα σημεία, ώστε τα παιδιά, κυρίως μαθητές, να πάρουν μαθήματα από πλέον καλούς χειριστές, για την Οδική τους συμπεριφορά  ως οδηγοί και ως πεζοί. Θέλουμε έναν ανοιχτό Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, που να έρθει κοντά στις μικρές ηλικίες και να μην είναι απλά ένα άθλημα των ευκατάστατων. Θέλουμε να είναι ένα άθλημα που ακουμπά στις ηλικίες του δημοτικού. Αυτό ξεκίνησε με τις πίστες καρτ, από τις οποίες βγήκαν οδηγοί. Έγιναν φοβερές εγκαταστάσεις, είχαμε φοβερές εκδηλώσεις, όμως το καρτ έμεινε στάσιμο.”

Για το αν θα υπάρξουν νέες εκλογές, όπως προβλεπόταν αρχικά επειδή το 2020 ήταν Ολυμπιακό έτος, ή αν θα μεταφερθούν, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες: “Είναι κάτι που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.”

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ