top icon
WRC

Ράλλυ Ισπανίας Preview: Match Ball (+videos)

Στο αμιγώς ασφάλτινο Ράλλυ Ισπανίας στις 14-17 Οκτωβρίου, οι Sebastien Ogier και Toyota θα έχουν την πρώτη ευκαιρία να στεφθούν μαθηματικά Πρωταθλητές Οδηγών και Κατασκευαστών, αντίστοιχα.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ περνά από το χώμα στην άσφαλτο, με το Ράλλυ Ισπανίας να επανέρχεται στο πρόγραμμα μετά από απουσία ενός έτους.

Έπειτα από 10 διεξαγωγής σε μικτό οδόστρωμα (2010-2019), το Ράλλυ Ισπανίας που παραδοσιακά διοργανώνεται στην περιοχή της Καταλονίας, επιστρέφει εξ ολοκλήρου σε ασφάλτινη επιφάνεια.

Διαβάστε ακόμηWRC 2022: Το παζλ των συνθέσεων ολοκληρώνεται 

Ο 11ος και προτελευταίος αγώνας της φετινής χρονιάς, ίσως να επιφέρει και στέψη Πρωταθλητών, με τους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia και Toyota Gazoo Racing να έχουν το πρώτο “match ball” κατάκτησης των Πρωταθλημάτων Οδηγών και Κατασκευαστών, αντίστοιχα.

Πώς θα προκύψει στέψη Πρωταθλητών στο Ράλλυ Ισπανίας

Όσον αφορά στο Πρωτάθλημα Οδηγών, μετά από την εξέλιξη του Ράλλυ Φινλανδίας, τον τίτλο μπορούν μαθηματικά να κατακτήσουν μόνο οι Sebastien Ogier και Elfyn Evans.

Ο Γάλλος, ταξιδεύει στην Ισπανία με διαφορά 24 βαθμών από τον Ουαλό teammate του.

Με δεδομένο ότι το μέγιστο των βαθμών που μπορεί να αποκομίσει ένας οδηγός σε κάθε αγώνα είναι 30, εφόσον ο Ogier αποκομίσει τουλάχιστον 6 βαθμούς παραπάνω από τον Evans, θα στεφθεί πρωταθλητής.

Σε διαφορετική περίπτωση, η στέψη θα πάρει παράταση για τον τελευταίο αγώνα της σεζόν, που θα είναι το επίσης ασφάλτινο Ράλλυ Monza, στις 19-21 Νοεμβρίου.

Θυμόμαστε τι συνέβη το 2019, όταν οι Ott Tanak και Martin Jarveoja στέφθηκαν Πρωταθλητές

Στους Κατασκευαστές, η Toyota βρίσκεται πολύ κοντά στο 5ο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της ιστορίας της στο WRC.

Η ομάδα του Jari Matti Latvala φτάνει στην Ισπανία έχοντας διαφορά 61 βαθμών από την δεύτερη, Hyundai.

Το μέγιστο βαθμών σε έναν αγώνα για κάθε ομάδα είναι 52 βαθμούς σε κάθε αγώνα. Κατά συνέπεια, αρκεί στην Toyota να λάβει συνολικά 9 βαθμούς λιγότερους των αντιπάλων της, ώστε να στεφθεί Πρωταθλήτρια.

Ακόμη και αν αυτό δε συμβεί στην Καταλονία, η ιαπωνική ομάδα πρέπει να “αυτοκτονήσει” για να χάσει τον τίτλο.

Αυτό το αναφέρουμε καθώς βάσει κανονισμών, βαθμοί απονέμονται για την πρώτη δεκάδα, όμως στον αγώνα συμμετέχουν 8  αυτοκίνητα ομάδων που εντάσσονται στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών (Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Hyundai 2C), οπότε άπαντες θα βαθμολογηθούν, εφόσον απλά τερματίσουν σε οποιαδήποτε θέση της κατάταξης (εντός ή και εκτός δεκάδας).

Rally Spain Preview 2019 Winners

Ράλλυ Ισπανίας Preview: Ο αγώνας

Το ισπανικό ράλλυ, ευρύτερα γνωστό ως Ράλλυ Καταλονίας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1957, ενώ εντάχθηκε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ το 1975.

Έκανε πρεμιέρα στο WRC το 1991, όταν οι Carlos Sainz-Luis Moya ήταν από τα ονόματα-μαγνήτες του θεσμού, με επίκεντρο την Costa Brava.

Carlos Sainz: Ο Ισπανός θρύλος των Ράλλυ

Από το 2002, ο αγώνας έχει “μετακομίσει” στο παραθαλάσσιο θέρετρο Salou.

Κυρίαρχοι στο Ράλλυ Ισπανίας ήταν οι Sebastien Loeb-Daniel Elena, που έχουν σημειώσει 9 νίκες (2005-2012 και 2018).

Σημαντικό χαρακτηριστικό των ειδικών διαδρομών, είναι πως το οδόστρωμα θυμίζει πίστα, προσφέροντας πολύ καλή πρόσφυση.

Σε συνδυασμό με τα αεροδυναμικά βοηθήματα, τα σύγχρονα αυτοκίνητα WRC προσφέρουν εκπληκτικό θέαμα στους χιλιάδες θεατές που κάθε χρόνο, συρρέουν στις ειδικές διαδρομές.

Αν και σε κάθε ασφάλτινο αγώνα, οι “μπούκες” φέρνουν χώμα στο οδόστρωμα, γεγονός που το καθιστά πιο γλιστερό για τις επόμενες αγωνιστικές διελεύσεις, στο Ράλλυ Ισπανίας αυτό παρατηρείται σε μικρότερο βαθμό, δίνοντας μεγαλύτερη σιγουριά στα πληρώματα.

Rally Spain Preview, Pirelli

Στο Ράλλυ Ισπανίας, κάθε οδηγός θα μπορεί να χρησιμοποιήσει έως 28 ελαστικά.

Για αυτό, θα έχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ 32 ελαστικών σκληρής γόμας  Pirelli P Zero RA HA, 24 μαλακής γόμας  σε περίπτωση χαμηλότερων θερμοκρασιών ή υγρασίας και 12 ελαστικών βροχής Cinturato, σε περίπτωση πολύ βρεγμένου οδοστρώματος.

Ράλλυ Ισπανίας Preview: Το πρόγραμμα

Η αγωνιστική δραστηριότητα του Ράλλυ Ισπανίας θα ξεκινήσει την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, με το shakedown σε διαδρομή μήκους 4,31 αγωνιστικών χλμ.

Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι θα ξεκινήσει την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, με 6 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, μήκους 112,02 χλμ.

Αξιομνημόνευτες στιγμές του Ράλλυ Ισπανίας

Η συνέχεια θα δοθεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, με 7 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές μήκους 117,45 αγωνιστικών χλμ.

Ο επίλογος θα γραφτεί την Κυριακή 17 Οκτωβρίου με 4 διαδρομές μήκους 50,90 αγωνιστικών χλμ., διαμορφώνοντας έναν αγώνα 17 ειδικών διαδρομών με μήκος 280,37 αγωνιστικών χλμ.

Ράλλυ Ισπανίας Preview: Οι πρωταγωνιστές

Το Ράλλυ Ισπανίας έχει συγκεντρώσει 73 συμμετοχές, εκ των οποίων ξεχωρίζουν τα 11 αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC 2017, που ανήκουν στις εργοστασιακές ομάδες και εκ των οποίων, θα προκύψει ο νικητής του αγώνα.

Rally Spain Preview, Toyota

Toyota Gazoo Racing WRT

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Toyota έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει στην Ισπανία το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, ενώ είναι δεδομένο πως ο τίτλος Οδηγών θα καταλήξει σε δικό της οδηγό.

Ομάδα που κερδίζει (8 νίκες σε 10 αγώνες) δεν αλλάζει, οπότε η γνωστή τετράδα οδηγών θα είναι παρούσα και στην άσφαλτο της Καταλονίας, με τα Toyota Yaris WRC.

Οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia θέλουν να κατακτήσουν τον τίτλο Οδηγών, στην τελευταία τους σεζόν ως πλήρωμα.

Από την πλευρά τους, οι Elfyn Evans-Scott Martin θέλουν, μετά από την εκπληκτική νίκη στη Φινλανδία, να παρατείνουν τη διεκδίκηση του τίτλου μέχρι το Ράλλυ Monza.

Οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, θα μοιραστούν το τρίτο Yaris WRC που προσφέρει βαθμούς Κατασκευαστών, ενώ στο τέταρτο αυτοκίνητο θα βρεθούν οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston.

Rally Spain Preview, Hyundai

Hyundai Shell Mobis WRT

Το Ράλλυ Ισπανίας φέρνει καλές αναμνήσεις στα πληρώματα της Hyundai Motorsport.

Ο Thierry Neuville είχε κερδίσει τον αγώνα το 2019, εμπρός από τον Ott Tanak ο οποίος τότε, οδηγώντας για την Toyota, είχε κατακτήσει μαζί με τον Martin Jarveoja, τον τίτλο Οδηγών/Συνοδηγών.

Φέτος, στην καταλανική άσφαλτο, τους “μόνιμους” Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe και Ott Tanak-Martin Jarveoja στα πηδάλια των Hyundai i20 Coupe WRC, θα πλαισιώσουν οι Dani Sordo-Candido Carrera.

Ο Ισπανός θα γίνει ο οδηγός με τις περισσότερες συμμετοχές στον αγώνα της χώρας του (19), ξεπερνώντας τον μέντορά του και εθνικό ήρωα, Carlos Sainz.

Το περίεργο είναι πως αν και έχει ανέβει 8 φορές στο βάθρο, ο Sordo δεν έχει κερδίσει ποτέ στην Ισπανία, κάτι που όπως έχει δηλώσει, αποτελεί τον μεγάλο στόχο για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Rally Spain Preview, M-Sport

M-Sport Ford WRT

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους προηγούμενους αγώνες, η M-Sport Ford θέλει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα για τα δύο πληρώματά της.

Όπως σε κάθε αγώνα από το Ράλλυ Φινλανδίας και έπειτα, τα δύο Ford Fiesta WRC θα οδηγούν οι Gus Greensmith και Adrien Fourmaux, που φέρονται ως βασικοί υποψήφιοι να πλαισιώσουν τον Craig Breen στην ομάδα και το 2022, έχοντας ως συνοδηγούς τους Chris Patterson και Alexandre Coria αντίστοιχα.

Με δεδομένη τη μη εξέλιξη των αυτοκινήτων της βρετανικής ομάδας για αρκετό καιρό, οποιοσδήποτε τερματισμός στην εξάδα, θα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα.

Oliver Solberg Hyundai i20 Coupe WRC

Hyundai 2C Competition

Μόλις για δεύτερη φορά φέτος, η Hyundai 2C Competition θα συμμετάσχει σε αγώνα του WRC με δύο i20 Coupe WRC.

Ο Oliver Solberg, που την επόμενη χρονιά θα βρεθεί στην “πρώτη ομάδα”, θα κάνει ντεμπούτο σε ασφάλτινο αγώνα του WRC με αυτοκίνητο κορυφαίων προδιαγραφών, έχοντας παραπλεύρως τον Craig Drew.

Στο δεύτερο αυτοκίνητο θα βρεθούν οι Ισπανοί Nil Solans-Marc Marti, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Νέων 2017 να αντικαθιστά τον Pierre Louis Loubet, ο οποίος τραυματίστηκε στο περιθώριο του αγώνα και δε θα συμμετάσχει στον επίλογο της σεζόν.

Rally Spain Preview, WRC 2

WRC 2 και WRC 3 στο Ράλλυ Ισπανίας

Πέραν της κορυφαίας κατηγορίας όμως, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συμμετοχές με αγωνιστικά Rally2, που διαμορφώνουν τις κατατάξεις στα WRC 2 και WRC 3.

Στο WRC 2, για ομάδες με αυτοκίνητα τέτοιων προδιαγραφών, συγκεντρώθηκαν 8 συμμετοχές.

Οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (TRT, Citroen C3 Rally2) θέλουν να διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες τους για τον τίτλο.

Ωστόσο, θα βρουν σημαντική αντίσταση από τους Teemu Suninen-Mikko Markkula (Hyundai Motorsport N, Hyundai i20 N Rally2) που κάνουν ντεμπούτο με τη συγκεκριμένη ομάδα και από τους επίσης Φινλανδούς teammates τους, Jari Huttunen-Mikko  Lukka.

Ακόμη, ικανοί για θέση στο βάθρο είναι οι Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov (Movisport, Skoda Fabia Rally2 evo) και Eric Camilli-FX Buresi (Sports&You, Citroen C3 Rally2).

Την οκτάδα των συμμετοχών διαμορφώνουν οι Georg Linnamae-James Morgan (ALM Motorsport, Volkswagen Polo R5), Sean Johnston-Alex Kihurani (Sainteloc Junior, Citroen C3 Rally2) και Erik Cais-Jindriska Zakova (Movisport, Ford Fiesta Rally2), με τον 22χρονο Τσέχο να κάνει ντεμπούτο στο WRC.

Rally Spain Preview, WRC 3

Στο WRC 3, για ιδιώτες με αυτοκίνητα Rally2, εντάσσονται 14 πληρώματα. Οι διεκδικητές του τίτλου Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak (Skoda Fabia Rally2 evo) θέλουν να επωφεληθούν από την απουσία του Johan Rossel.

Το έργο τους δε θα είναι εύκολο, αφού Ισπανοί όπως οι Pepe Lopez-Borja Odriozola (Skoda Fabia Rally2 evo) και Jan Solans-Rodrigo Sanjuan (Citroen C3 Rally2) θέλουν τη νίκη στα πάτρια εδάφη.

Μεταξύ των διεκδικητών αναμένεται να βρεθούν οι Chris Ingram-Ross Whittock και Emil Lindholm-Reeta Hamalainen, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2 evo της Toksport.

Ακόμη, ντεμπούτο στο WRC θα κάνει ο 21χρονος Τσέχος Dominik Stritesky, που θα μοιραστεί ένα Skoda Fabia Rally2 evo με τον Jiri Horvorka, έχοντας τη στήριξη της Skoda Motorsport.

Rally Spain Preview, Junior WRC

Junior WRC στο Ράλλυ Ισπανίας

Στην Καταλονία θα υπάρξει ανακηρυχθεί και ο Πρωταθλητής Νέων, αφού το Ράλλυ Ισπανίας αποτελεί τον 5ο και καταληκτικό αγώνα του Junior WRC.

Καθώς οι κανονισμοί προβλέπουν την απονομή διπλών βαθμών στο συγκεκριμένο αγώνα, και οι 6 οδηγοί έως 29 ετών που θα βρεθούν στα πηδάλια των Ford Fiesta Rally4 ενιαίων προδιαγραφών, έχουν μαθηματικές ελπίδες για τον τίτλο.

Rally Spain Preview, Junior WRC standings

Πρωτοπόρος στη βαθμολογία είναι ο Φινλανδός Sami Pajari, με διαφορά μόλις 3 βαθμών από τον Βρετανό Jon Armstrong.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Λετονός Martins Sesks, ενώ στον αγώνα με τις δικές τους ελπίδες για νίκη και τίτλο, συμμετέχουν ο Φινλανδός Lauri Joona, ο Ιρλανδός William Creighton και ο Λετονός Robert Virves.

Συνοδηγοί των προαναφερθέντων θα είναι οι Marko Salminen, Phil Hall, Renars Francis, Mikael Korhonen, Liam Regan και Aleks Lesk αντίστοιχα.

5 λόγοι να παρακολουθήσετε το Ράλλυ Ισπανίας

Ράλλυ Ισπανίας Preview

WRC 2021, 11ος γύρος, 14-17 Οκτωβρίου

Επιφάνεια: Άσφαλτος

Ημέρες: 3

Ειδικές Διαδρομές: 17

Συνολικό μήκος: 280,46 χλμ.

Συμμετοχές: 73

Πολυνίκης: Sebastien Loeb – 9

Βαθμολογίες (μετά από 10 αγώνες)

Οδηγοί: 1. Ogier 190, 2. Evans 166, 3. Neuville 130, 4. Rovanpera 129, 5. Tanak 128, 6. Breen 76

Κατασκευαστές: 1. Toyota 439, 2. Hyundai 378, 3. M-Sport Ford 171, 4. Hyundai 2C 44

Θυμόμαστε μαγικές στιγμές του Ράλλυ Ισπανίας

Επιμέρους ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Ισπανίας θα μεταδοθούν ζωντανά από την Cosmote Sport 5HD

Ωράριο μεταδόσεων (ώρα Ελλάδος)

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου

SS1 Villaplana 1, 09:43

SS2  La Granadella 1, 11:20

SS5  La Granadella 2, 17:28

SS6  Riba-roja 2, 18:59

Σάββατο 16 Οκτωβρίου

SS8 Querol – Les Pobles 1,  10:37

SS9 El Montmell 1, 11:30

SS10 Savallà 2, 15:14

SS11 Querol – Les Pobles 2, 16:04

Κυριακή 17 Οκτωβρίου

SS16 Santa Marina 2, 11:29

SS17 Riudecanyes 2 (Power Stage),  13:00

Για να παρακολουθήσετε live όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, μπορείτε να κάνετε συνδρομή στο WRC+ All Live.

Ωράριο, Live αποτελέσματα, εξέλιξη και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.

Συνημμένα μπορείτε να βρείτε τo ωράριο και τις συμμετοχές του Ράλλυ Ισπανίας

Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Red Bull Content Pool

Δείτε το trailer του αγώνα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ