top icon
Αγώνες

Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας: Σταθερό προβάδισμα Sordo (+video)

Ο Dani Sordo παραμένει στην κορυφή μετά τη δεύτερη ημέρα του αγώνα, ενώ οι Sebastien Ogier και Thierry Neuville μάχονται για τη δεύτερη θέση, με τη διαφορά μεταξύ τους να είναι μόλις 1,5”.

Ο 6ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, το χωμάτινο Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας συνεχίστηκε σήμερα, Σάββατο 10 Οκτωβρίου. Η δομή της ημέρας ήταν αντίστοιχη με τη χθεσινή, αφού η αρχή έγινε με δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, μεταξύ των οποίων δεν υπήρχε σέρβις. Έπειτα, το πρόγραμμα περιλάμβανε επανάληψη των δύο ειδικών διαδρομών που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, προτού τα πληρώματα επιστρέψουν στο Alghero για βραδινό σέρβις και ανασυγκρότηση.

Dani Sordo

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης και μεγαλύτερης ημέρας του αγώνα, που αποτελούνταν από 6 ειδικές διαδρομές μήκους 101,69 αγωνιστικών χιλιομέτρων, οι Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) διατηρήθηκαν στην κορυφή της κατάταξης, χωρίς να απειληθούν ουσιαστικά. Οι περσινοί νικητές σημείωσαν μία φορά τον ταχύτερο χρόνο και εκμεταλλεύθηκαν την εμπειρία τους ώστε να διαχειριστούν σωστά τα ελαστικά τους και να μην απειληθούν, έχοντας διαφορά 27,4”. Ο Sordo εστίασε στο δικό του αγώνα και την προσφορά βαθμών στην ομάδα του για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, χωρίς να αποπροσανατολίζεται από τη μάχη για τη δεύτερη θέση, η οποία δυνητικά, μπορεί να επηρεάσει και εκείνον. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο Neuville να βρεθεί με καθαρή διαφορά στη δεύτερη θέση, ώστε να δούμε αν θα προκύψουν οδηγίες από πλευράς Andrea Adamo, για αλλαγή θέσης μεταξύ των δύο πληρωμάτων της Hyundai.

Sebastien Ogier

Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δε φαντάζει πιθανό, αφού στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC), με διαφορά 1,5” από τους Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC). Τα δύο πληρώματα που μας χάρισαν μια αλησμόνητη μάχη για τη νίκη στο Ράλλυ Σαρδηνίας 2018, κάνουν το ίδιο και φέτος. Η ημέρα ξεκίνησε με διαφορά 0,8” υπέρ του πληρώματος της Hyundai, ενώ κατά τη διάρκειά της η δεύτερη θέση άλλαξε χέρια 3 φορές, τη στιγμή που η διαφορά μεταξύ των Ogier-Ingrassia και Neuville-Gilsoul δεν ξεπέρασε σε κανένα σημείο τα 3”. Στην τελευταία ειδική διαδρομή, μια εξαιρετική επίδοση του Ogier, ο οποίος σημείωσε 4 φορές τον ταχύτερο χρόνο σήμερα, έδωσε τη δεύτερη θέση στον Γάλλο, με πολύ μικρή πάντως διαφορά από τον Βέλγο.

Thierry Neuville

Αμφότεροι, αναμένεται να δώσουν αύριο τον καλύτερό τους εαυτό. Από τη μία ο Ogier, που έχασε λίγο χρόνο σήμερα όταν του έσβησε ο κινητήρας αλλά συνολικά, ήταν ο ταχύτερος οδηγός της ημέρας, θέλει να αποκομίσει όσο περισσότερους βαθμούς γίνεται, για να μειώσει τη βαθμολογική διαφορά από τον ομόσταβλό του, Elfyn Evans. Από την άλλη, ο Neuville που επίσης έκανε ένα μικρό λάθος στην τελευταία ειδική διαδρομή, ενδεικτικό του οριακού ρυθμού και των δύο, θέλει αρχικά να βρεθεί εμπρός από τον Ogier ώστε να κερδίσει όσο περισσότερους βαθμούς μπορεί για τον εαυτό του και την ομάδα του, αφού και η μάχη στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών είναι μεγάλη. Αν και εφόσον το πετύχει και η διαφορά το επιτρέπει, το ενδεχόμενο αλλαγής θέσης με τον Sordo δε θα πρέπει να αποκλειστεί, όμως προς το παρόν, αυτό το σενάριο φαντάζει δύσκολο και μακρινό.

Elfyn Evans

Στην 4η θέση, μακριά από τη μάχη για το βάθρο, αλλά και από προβλήματα, έμειναν οι Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC). Οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας προσπάθησαν να διατηρηθούν κοντά στις “αντιμαχόμενες πλευρές” αλλά δεν τα κατάφεραν, αφού μικρές λεπτομέρειες σε κάθε ειδική διαδρομή, τους άφησαν λίγο πιο πίσω. Πάντως, οι Βρετανοί της Toyota έχουν φροντίσει ώστε να μειώσουν όσο γίνεται τις απώλειες, αφού εφόσον παραμείνουν στην 4η θέση, θα αποκομίσουν βαθμούς που μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμοι στη συνέχεια.

Teemu Suninen

Παρόλα αυτά, οι Evans-Martin δε μπορούν να εφησυχάσουν, αφού στην 5η θέση και με διαφορά 8,5”, τους ακολουθούν οι Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC). Ο Φινλανδός που ολοκλήρωσε τη χθεσινή ημέρα στη δεύτερη θέση, δεν κατάφερε να παραμείνει στη μάχη του βάθρου, όντας ο μεγάλος χαμένος του Σαββάτου. Σε αυτό, εκτός από τον γρήγορο ρυθμό των αντιπάλων του, έπαιξε ρόλο και ένα πρόβλημα με το χειρόφρενο στις πρώτες ειδικές διαδρομές της ημέρας, που του κόστισε σε χρόνο. Δυστυχώς για την M-Sport, η ημέρα δεν εξελίχθηκε καλά, αφού οι Esapekka Lappi-Janne Ferm, που είχαν εγκαταλείψει χθες με πρόβλημα στον κινητήρα, δεν εκκίνησαν καν. Επιπλέον, οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson, εγκατέλειψαν στην απλή διαδρομή μετά την τρίτη ειδική διαδρομή της ημέρας, επειδή κόπηκε ο ιμάντας του δυναμό μετά από χτύπημα σε μεγάλη πέτρα που προκάλεσε ζημιά και στην προστατευτική ποδιά και ενώ μέχρι εκείνο το σημείο, έκαναν σταθερό αγώνα.

Ott Tanak

Αυτή η εξέλιξη, έφερε στην 6η θέση τους Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC. Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές που το πρωί ξεκινούσαν τρίτοι στο δρόμο, δε μπορούσαν να διεκδικήσουν πολλά λόγω και του χθεσινού προβλήματος με την ανάρτηση, οπότε περιορίστηκαν στην αποφυγή προβλημάτων, περιμένοντας σε ατυχίες των προπορευόμενων και πιο μακροπρόθεσμα, την αυριανή Power Stage.. Η προσπάθειά τους δυσχεράνθηκε, όταν στη δεύτερη ειδική διαδρομή της ημέρας εγκατέλειψαν από έξοδο οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC), οι οποίοι δε θα επανεκκινήσουν αύριο, με αποτέλεσμα οι Εσθονοί να είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δεύτεροι στο δρόμο. Στην 7η θέση, ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Pierre Louis Loubet-Vincent Landais (Hyundai i20 Coupe WRC), με τον νεαρό Γάλλο να συνεχίζει την απαιτητική διαδικασία εκμάθησης με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC.

Jari Huttunen

Η εγκατάλειψη 4 αυτοκινήτων προδιαγραφών WRC, έφερε στη δεκάδα 3 αυτοκίνητα προδιαγραφών R5, ή Rally2 όπως πρέπει να συνηθίσουμε να τα αποκαλούμε. Κορυφαίοι εξ αυτών, έπειτα από μια ημέρα που εξελίχθηκε σε αγώνα επιβίωσης για τα πληρώματα αυτών των αυτοκινήτων, είναι οι Φινλανδοί Jari Huttunen-Mikko Lukka (Hyundai i20 R5), οι οποίοι βρίσκονται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης και την πρώτη του WRC 3. Μια θέση πιο πίσω σε γενική και WRC 3, με διαφορά 10,5” από την κορυφή βρίσκονται οι Πολωνοί Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak (Skoda Fabia Rally2 evo). Σημειώστε, πως επικεφαλής στο WRC 3 βρίσκονταν οι Oliver Solberg-Aaron Johnston (Skoda Fabia Rally2 evo), οι οποίοι εγκατέλειψαν. Πριν από αυτό, είχαν αρχικά χάσει χρόνο από κλατάρισμα, όμως επανέκτησαν προσωρινά το προβάδισμα στην προτελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας, προτού τεθούν εκτός αμέσως μετά, από έξοδο.

Pontus Tidemand

Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπληρώνουν οι Σουηδοί Pontus Tidemand-Patrik Barth (Skoda Fabia Rally2 evo-Toksport), που συνεχίζουν να προηγούνται στο WRC 2. Στο πλαίσιο αυτής της κατηγορίας, μεγάλη μάχη υπάρχει για τη δεύτερη θέση, όπου οι Eyvind Brynildsen-Ilka Minor (Skoda Fabia Rally2 evo-Toksport) έχουν διαφορά μόλις 0,4” από τους Ole Christian Veiby-Jonas Andersson (Hyundai NG i20 R5 – Hyundai Motorsport N).  

Tom Kristensson

Στο JWRC, που διεξάγεται με Ford Fiesta Rally4 ενιαίων προδιαγραφών, συνεχίζουν να προηγούνται οι Tom Kristensson-Joakim Sjoberg, που μαζί με τους δεύτερους στην κατάταξη, Fabrizio Zaldivar-Fernando Mussano, είναι τα μοναδικά πληρώματα που δεν έχουν εγκαταλείψει. Βλέπετε, οι τρίτοι Martins Sesks-Renars Francis, όπως και τα υπόλοιπα πληρώματα της κατηγορίας, τέθηκαν εκτός τουλάχιστον μία φορά, χθες ή σήμερα.

Το Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 11 Οκτωβρίου, με 2 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές μήκους 41,9 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Φαινομενικά, οι Sordo-Del Barrio έχουν καθαρό προβάδισμα που, εφόσον δεν αντιμετωπίσουν κάποιο απρόοπτο πρόβλημα, θα διατηρήσουν. Έτσι, τα φώτα θα πέσουν στη μάχη για τη δεύτερη θέση μεταξύ Ogier-Ingrassia και Neuville-Gilsoul, η οποία θα είναι σημαντική τόσο για το συγκεκριμένο αγώνα, όσο και για το πρωτάθλημα συνολικά. Η πρώτη αυριανή ειδική διαδρομή ξεκινά στις 09:15 και η Power Stage με την οποία θα ολοκληρωθεί ο αγώνας, στις 13:18 ώρα Ελλάδος. 

Το πανόραμα της ημέρας

Ε.Δ.: 6

Μήκος: 101,69 χλμ.

Νικητές Ε.Δ.: Ogier 4, Sordo-Neuville 1

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: Sordo 7-12

Top-10

Rally Sardinia Day 2 Top-10

Κυριότερες εγκαταλείψεις: Rovanpera-Halttunen (Toyota Yaris WRC, Ε.Δ. 7 – Έξοδος), Greensmith-Edmondson (Ford Fiesta WRC, μετά την Ε.Δ.9 –  Ιμάντας δυναμό)

Το αυριανό πρόγραμμα μεταδόσεων της Cosmote Sport 9HD, περιλαμβάνει δύο ειδικές διαδρομές (ώρα Ελλάδος)

SS15 Cala Flumini 2, 12:10

SS16 Sassari-Argentiera 2 (Power Stage), 13:00

Live timing και ζωντανή ενημέρωση μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC

Highlights από τις πρωινές ειδικές διαδρομές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ