top icon
Αγώνες

WRC – Ράλλυ Σουηδίας: Αγγίζει τη νίκη ο Evans (+videos)

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη 2η ημέρα του αγώνα, με τους Elfyn Evans-Scott Martin να κυριαρχούν, φτάνοντας πολύ κοντά στη νίκη καθώς αύριο θα διεξαχθεί εντέλει μόνο μία ειδική διαδρομή.

Το Ράλλυ Σουηδίας συνεχίστηκε σήμερα, Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, έχοντας το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα με χθες. Το οποίο περιλάμβανε 4 ειδικές διαδρομές (Hof-Finnskog, Finnskogen, Nyckelvattnet, Torsby Sprint), συνολικού μήκους 63,68 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Οι δυο πρώτες διαδρομές πραγματοποιήθηκαν, ως γνωστόν, στη Νορβηγία και οι επόμενες δύο, στη Σουηδία.Το οδόστρωμα των ειδικών διαδρομών της ημέρας συνδύαζε χιόνι, πάγο, αλλά και πολλή λάσπη, που σε αρκετά σημεία θύμιζε έως και Ράλλυ Ουαλίας. Όπως και χθες, οι οδηγοί είχαν δυνατότητα χρήσης επιπλέον δύο νέων ελαστικών, για λόγους ασφαλείας. Πάντως,  οι ειδικές διαδρομές ήταν σήμερα ακόμη πιο γρήγορες, με τον Elfyn Evans να έχει μ.ω.τ. 135,4 χλμ./ώρα στην εναρκτήρια διαδρομή της ημέρας, όπου ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο επικεφαλής του JWRC, Tom Kristensson, σημείωσε μ.ω.τ. 118,6 χλμ./ώρα με το δικίνητο Ford Fiesta.

Evans

Στην εξέλιξη της ημέρας, η μάχη για την πρώτη θέση που πολλοί περιμέναμε, εντέλει δεν ήρθε. Οι Elfyn Evans-Scott Martin πιστοποίησαν την ανωτερότητά τους, διπλασιάζοντας τη διαφορά από τους κυριότερους διώκτες τους, Ott Tanak-Martin Jarveoja. Παρακολουθώντας τις ειδικές διαδρομές, ήταν φανερό πως ο Ουαλός οδηγός έχει βρει τη χρυσή τομή και νιώθει πολύ άνετα πίσω από το τιμόνι του Toyota Yaris WRC, σημειώνοντας τον έναν ταχύτερο χρόνο μετά τον άλλον, χωρίς να πιέζεται ιδιαίτερα.

Tanak

Από την άλλη, οι Tanak-Jarveoja προσπάθησαν να ακολουθήσουν το ρυθμό των πρωτοπόρων, ωστόσο όχι μόνο δεν κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά των 8,5”, αλλά την είδαν να αυξάνεται στα 17,2”. Χαρακτηριστική  ήταν η δήλωση του Tanak ότι το αυτοκίνητο θύμιζε καρτ, όντας πολύ σκληρό και απόλυτο στη συμπεριφορά του, γεγονός που θα ήθελε να αλλάξει. Πάντως, η 2η θέση μόνο κακή επίδοση δε συνιστά για τον Εσθονό Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Ogier

Η μεγαλύτερη μάχη της ημέρας, συντελέστηκε στις αμέσως επόμενες θέσεις. Οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) έχασαν αρχικά την 3η θέση, από τους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC). Ο νεαρός Φινλανδός ήταν απογοητευμένος που δε μπορούσε να ελέγξει όπως ήθελε την υποστροφή του αυτοκινήτου όταν έχανε καρφιά στα ελαστικά του, ωστόσο επανήλθε δριμύτερος και, αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του εμπρός μέρους μεταξύ δύο ειδικών, ανέκτησε την θέση πριν την τελευταία ειδική διαδρομή. Εκεί, ο Ogier πήρε το αίμα του πίσω, ολοκληρώνοντας αυτός στην 3η θέση της ημέρας, με διαφορά μόλις 0,5” από τον νεαρό. Πάντως, ο 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν εντυπωσίασε, για τα δεδομένα του, δείχνοντας διστακτικός να ρισκάρει στις ευμετάβλητες συνθήκες των σκανδιναβικών ειδικών. Ακόμη και έτσι όμως, μια θέση στο βάθρο δεν είναι ποτέ ευκαταφρόνητη.

Lappi

Αντίστοιχη μάχη όμως, έχουμε και για την 5η θέση. Εκεί, όπου οι Esapekka Lappi-Janne Ferm (Ford Fiesta WRC) οδήγησαν ψυχωμένα και διατηρήθηκαν εμπρός από τους Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC). Οι Φινλανδοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και με την εμφάνισή τους, διασώζουν το γόητρο της ομάδας του Malcolm Wilson, καθώς το Fiesta δείχνει να βρίσκεται ένα κλικ πίσω από τα Toyota Yaris και Hyundai i20 Coupe. Όσον αφορά στους νικητές του Ράλλυ Μόντε Κάρλο σήμερα δεν είχαν τη δικαιολογία της πρώτης διέλευσης στις ειδικές διαδρομές, ωστόσο δεν βρήκαν τον καλό τους εαυτό. Για τα δεδομένα τους έμειναν σε χαμηλές για τα δεδομένα τους πτήσεις -παρά την επικράτηση στην ε.δ. Torsby Sprint μήκους 2,8 χιλιομέτρων,- παραμένοντας στην 6η θέση. Το κυριότερο όμως, είναι πως ο Neuville δεν έχει σαφή εξήγηση για τους χρόνους του, αφού είναι ευχαριστημένος από την προσπάθειά του, ωστόσο είναι βέβαιο πως αύριο θα επιχειρήσει να κλέψει στο νήμα την 5η θέση, από τον Lappi.

Neuville

Στην 7η θέση ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC), οι οποίοι χθες φρόντισαν να μειώσουν ρυθμό στην μικρή ειδική διαδρομή του Torsby, ώστε να βρεθούν πίσω από τους Neuville-Gilsoul και σήμερα, ουσιαστικά να τους “ανοίγουν το δρόμο”. Σήμερα, κινήθηκαν σε αναμενόμενους ρυθμούς χωρίς να εντυπωσιάσουν, διατηρούμενοι όμως με άνεση εμπρός από τους Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC). Ο Φινλανδός που πέρυσι προηγήθηκε στο συγκεκριμένο αγώνα, δείχνει χαμένος και δε μπορεί να είναι ανταγωνιστικός, ολοκληρώνοντας την ημέρα στην 8η θέση. Μια θέση πιο πίσω, βρίσκονται οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt (Toyota Yaris WRC), με τον Ιάπωνα να συνεχίζει το “φροντιστήριο υψηλών ταχυτήτων”, στο πλαίσιο της συλλογής εμπειριών.

Σε ένα ενδιαφέρον παραλειπόμενο, η χθεσινή εγκατάλειψη των Latvala-Hanninen, οφείλεται σε λάθος τοποθέτηση ενός καλωδίου, το οποίο έχασε την προστασία του μετά από ένα χτύπημα στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Αναγνωρίζοντας το λάθος, ο Tommi Makinen αποφάσισε να “αποζημιώσει” τον Latvala, προσφέροντάς του τη συμμετοχή στο Ράλλυ Σαρδηνίας, τον Ιούνιο.

Huttunen

Τη βαθμολογούμενη δεκάδα σε επίπεδο γενικής, διαμορφώνουν οι Jari Huttunen-Mikko Lukka (Hyundai NG i20). Οι Φινλανδοί που εντυπωσίασαν με την ταχύτητά τους, προηγούνται με βραχεία κεφαλή στην κατάταξη του WRC3, για ιδιώτες με αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally2. Μια θέση πιο πίσω, σε γενική και επιμέρους κατάταξη του WRC3 βρίσκονται οι συμπατριώτες τους Emil Lindholm-Mikael Korhonen (Skoda Fabia evo), με διαφορά 3,4”. Την τριάδα της ανταγωνιστικότατης κατηγορίας, συμπληρώνουν οι Oliver Solberg-Aaron Johnston (Skoda Fabia evo).

Ostberg

Όσον αφορά στο WRC2, οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3) διατηρούν το προβάδισμα στην νορβηγική μονομαχία, έχοντας διαφορά 15,8” από τους O.C. Veiby-Jonas Andersson (Hyundai NG i20), την ώρα που στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Pontus Tidemand-Patrik Barth (Skoda Fabia evo).

Kristensson

Στο JWRC, που διεξάγεται με Ford Fiesta MK8 Rally4 ενιαίων προδιαγραφών, οι Σουηδοί Tom Kristensson-Joakim Sjoberg παραμένουν με άνεση επικεφαλής, εμπρός από τους Λετονούς Martins Sesks-Renars Francis και τους Φινλανδούς Lauri Joona-Ari Koponen.

Το Ράλλυ Σουηδίας ολοκληρώνεται αύριο, με τη διεξαγωγή μόλις μίας ειδικής διαδρομής, μήκους 21,26 χιλιομέτρων, που θα είναι και η Power Stage. Αν και αρχικά είχαν προγραμματιστεί δύο περάσματα, το πρώτο ακυρώθηκε, καθώς λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, οι συνθήκες θα ήταν πολύ δύσκολες στο δεύτερο πέρασμα, που συνοδεύεται από την Power Stage. Κάπως έτσι, ο 2ος γύρος του WRC, περιορίζεται σε αγωνιστικό μήκος μικρότερο των 150 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Κρίμα!

Onboard των Esapekka Lappi-Janne Ferm

Το πανόραμα της ημέρας

Ε.Δ.: 4

Μήκος: 63,68 χλμ.

Νικητές Ε.Δ.: Evans 3, Neuville 1

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: Evans 5-8

Κατάταξη

1. Evans-Martin (Toyota Yaris WRC) 1:00.56,1

2. Tänak-Järveoja  (Hyundai i20 Coupe WRC) +17,2” 

3. Ogier-Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +28,8”   

4. Rovanpera-Halttunen (Toyota Yaris WRC) +29,3”   

5. Lappi-Ferm  (Ford Fiesta WRC) +34,7”   

6. Neuville-Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +39,2”

7. Breen-Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +49,7”   

8. Suninen-Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +1:14,8”

9. Katsuta-Barritt (Toyota Yaris WRC) +1:37,4”

10. Huttunen-Lukka (Hyundai i20 NG) +3:39,1”

Η αυριανή Power Stage “Likenas”, μήκους 21,19 αγωνιστικών χιλιομέτρων, θα μεταδοθεί ζωντανά από την Cosmote Sport 5HD, στις 13:00-14:35 ώρα Ελλάδος.

Πρόγραμμα, ωράριο, συμμετοχές, ζωντανή ενημέρωση και χρόνους κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC

Δείτε τα highlights από τις σημερινές ειδικές διαδρομές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ