top icon
Αγώνες

WRC: Ανακοινώθηκε το ανανεωμένο πρόγραμμα – Επανεκκίνηση από την Εσθονία

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ θα κάνει “restart” με νέα είσοδο, αυτή του χωμάτινου Ράλλυ Εσθονίας, στις 4-6 Σεπτεμβρίου.

Πριν από λίγη ώρα, ο promoter του WRC ανακοίνωσε το ανανεωμένο πρόγραμμα του θεσμού για φέτος, το οποίο θα ξεκινήσει με έναν νέο αγώνα, το Ράλλυ Εσθονίας, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Από εκεί και έπειτα, επιβεβαιώθηκε η μετακίνηση του Ράλλυ Σαρδηνίας στις 29 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου, τη στιγμή που εντός ημερολογίου παραμένουν τα Ράλλυ Τουρκίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας. Ακόμη, θέση “αναπληρωματικών” έχουν λάβει τα ασφάλτινα Ράλλυ Ypres Βελγίου και Κροατίας, ενώ ακυρώθηκε οριστικά το Ράλλυ Αργεντινής.

Η επανεκκίνηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ θα γίνει από την Εσθονία, η οποία θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά αγώνα στο πλαίσιο του θεσμού, ούσα η 33η χώρα συνολικά που εντάσσεται σε αυτόν, από το 1973 μέχρι σήμερα. Η επίσημη ανακοίνωση για το Ράλλυ Εσθονίας, έγινε σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα και μέλη της Εσθονικής κυβέρνησης, η οποία συμβάλλει με θέρμη στο γεγονός. Παρόντες στη Συνέντευξη Τύπου ήταν τόσο ο Πρωθυπουργός της Βαλτικής χώρας, Jüri Ratas, όσο και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του WRC, Oliver Ciesla.

Η ένταξη του Ράλλυ Εσθονίας στο WRC μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ο συγκεκριμένος αγώνας υπήρξε επί 3 συναπτά έτη, candidate event για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, φιλοξενώντας κορυφαία ονόματα του χώρου, με πρωταγωνιστές τους Ott Tanak-Martin Jarveoja, που μετά και την κατάκτηση του περσινού τίτλου, αντιμετωπίζονται στη χώρα τους σαν rock stars. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Ράλλυ Εσθονίας θα ξεκινήσει την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου με shakedown και πανηγυρική εκκίνηση. Η συνέχεια θα δοθεί με δύο ημέρες (Σάββατο και Κυριακή) και 17 ε.δ. μήκους περίπου 230 χιλιομέτρων, ενώ το Service Park θα βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Tartu στα ανατολικά της χώρας. Άλλωστε, το Tartu υπήρξε κέντρο του αγώνα και τις προηγούμενες χρονιές. Σημειώστε, πως μετά από αυτή την απόφαση, το Ράλλυ DirtFish, που είχε προγραμματιστεί για τις 7-8 Αυγούστου, δε θα πραγματοποιηθεί.

Sardinia

Όσον αφορά στο Ράλλυ Σαρδηνίας, αυτό θα μεταφερθεί στις ηπιότερες θερμοκρασίες του φθινοπώρου, όπως το 2012 όταν είχαν επικρατήσει οι Mikko Hirvonen-Jarmo Lehtinen με Citroen DS3 WRC, ενώ επίκεντρο του αγώνα θα είναι ξανά το Alghero.

Ciesla

“Η σημερινή ανακοίνωση επανεκκίνησης στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως το WRC 2020 έπιασε ξανά δουλειά”, δήλωσε ο Oliver Ciesla. “O Promoter συνεργάστηκε ακούραστα με τη FIA, τους αγωνιζόμενους, τις ομάδες και τα υποψήφια ράλλυ, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, ώστε να αναθεωρήσει το ημερολόγιο. Τα σημερινά νέα επιτρέπουν στο WRC να επανεκκινήσει εγκαίρως και να διασφαλίσει μια χρονιά που αξίζει να έχει τη δυναμική ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος”.

Matton

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ράλλυ της FIA, Yves Matton, πρόσθεσε: “Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ανακοίνωση του προγράμματος για την επανεκκίνηση του WRC, έπειτα από μήνες δουλειάς που απαιτούσαν μεγάλη ευελιξία από όλες τις πλευρές σε πρωτόγνωρους καιρούς. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, θεωρώ πως θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 8 αγώνες φέτος, και αυτό χάρη στη μεγάλη αφοσίωση και το έργο των διοργανωτών”.

“Ως ένας από τους νέους αγώνες, το Ράλλυ Εσθονίας θα αποτελέσει τον πρώτο αγώνα μετά την επανεκκίνηση τον Σεπτέμβριο και γνωρίζω πως η Εσθονική Ένωση Αυτοκινήτου και η οργανωτική επιτροπή θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να διοργανώσουν έναν αγώνα αντάξιο του επιπέδου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, από μια ήδη ισχυρή βάση. Ακόμη, πολλή δουλειά έχει γίνει από την ACI και τους διοργανωτές του Ράλλυ Σαρδηνίας, για τον επαναπρογραμματισμό του αγώνα και είμαι χαρούμενος που βρήκαμε ένα χρονικό σημείο που λειτουργεί, στα τέλη Οκτωβρίου. Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι για τη μη διεξαγωγή του Ράλλυ Αργεντινής, ειδικά έπειτα από τη δουλειά που έκαναν οι διοργανωτές, όμως δε μπορούσε να βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση όσον αφορά στις μεταφορές που απαιτούνταν για τον αγώνα”.

Υπενθυμίζουμε, πως μετά από τους 3 πρώτους αγώνες της χρονιάς (Μόντε Κάρλο, Σουηδία, Μεξικό) στη βαθμολογία Οδηγών προηγείται ο Sebastien Ogier με 62 βαθμούς, έναντι 54 του Elfyn Evans και 49 του Thierry Neuville, ενώ στους Κατασκευαστές προηγείται η Toyota με, έναντι των Hyundai και M-Sport Ford αντίστοιχα.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα του WRC, οι αγώνες του οποίου προσμετρούν τόσο στο WRC 2 όσο και στο WRC 3, διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ράλλυ Μόντε Κάρλο (23-26 Ιανουαρίου) – Νικητές: Neuville-Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)

2. Ράλλυ Σουηδίας  (13-16 Φεβρουαρίου) – Νικητές: Evans-Martin (Toyota Yaris WRC)

3. Ράλλυ Μεξικού (12-15 Μαρτίου) – Νικητές: Ogier-Ingrassia (Toyota Yaris WRC)

4. Ράλλυ Εσθονίας (4-6 Σεπτεμβρίου) – χώμα

5. Ράλλυ Τουρκίας (24-27 Σεπτεμβρίου) – χώμα

6. Ράλλυ Γερμανίας (15-18 Οκτωβρίου) – άσφαλτος

7. Ράλλυ Σαρδηνίας (29 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου) – χώμα

8. Ράλλυ Ιαπωνίας (19-22 Νοεμβρίου) – άσφαλτος

Τα ασφάλτινα ράλλυ Ypres Βελγίου (2-4 Οκτωβρίου) και Κροατίας (ημερομηνία θα ανακοινωθεί) αποτελούν εναλλακτικές επιλογές, αφού ειδικά η διεξαγωγή των Ράλλυ Γερμανίας και Ιαπωνίας, παραμένει ιδιαίτερα αμφίβολη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ