top icon
Αγώνες

WRC – Ράλλυ Τουρκίας: Η εμπειρία μίλησε…

Το Πρωτάθλημα παίρνει φωτιά, με τον Sebastien Ogier να περνάει επικεφαλής στο Ράλλυ Τουρκίας, τον Thierry Neuville να χάνει πολύτιμες θέσεις και τον Ott Tanak να παρακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού σκέλους από το σέρβις παρκ!

Μέσα σε δύο ειδικές διαδρομές η κατάσταση ανατράπηκε τελείως τόσο στο Ράλλυ Τουρκίας, όσο και στις μάχες του Πρωταθλήματος Οδηγών και Κατασκευαστών. Οι δύο τρεις από τους βασικούς διεκδικητές του τίτλου είδαν την προσπάθεια τους να καταστρέφεται νωρίς, αφήνοντας ανοικτό το δρόμο για τον Sebastien Ogier να μειώσει δραματικά τη διαφορά του από την κορυφή της βαθμολογίας. Αρχικά, ο Thierry Neuville είχε μία έξοδο στην πρώτη ε.δ. της ημέρας χάνοντας περισσότερα από τέσσερα λεπτά στην προσπάθεια του να επαναφέρει το i20 WRC στο δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε το σκέλος στην 8η θέση της γενικής, σαφώς απογοητευμένος. Όμως, ακόμα χειρότερη ήταν η εξέλιξη της σημερινής ημέρας για τον Ott Tanak, ο οποίος πριν την αφετηρία της 2ης ε.δ. του σκέλους είδε το Yaris WRC να σβήνει και ο κινητήρας να μην έρχεται ποτέ ξανά στη ζωή. Κάτι που τον ανάγκασε να τεθεί εκτός αγώνα.

wrc turkey

Όλα αυτά, λειτούργησαν προς όφελος του Sebastien Ogier, ο οποίος σήμερα έκανε επίδειξη της εμπειρίας του. Όπως έχει κάνει στον παρελθόν, έτσι και τώρα, στόχευσε στη μεγάλη ε.δ. των 33 χιλιομέτρων και σημειώνοντας και στα δύο περάσματα τον ταχύτερο χρόνο κατάφερε στο τέλος της ημέρας να περάσει στην κορυφή. Το C3 δείχνει εξαιρετικά ανταγωνιστικό στο χώμα, ενώ ο Γάλλος έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής έκανε σοφή επιλογή ελαστικών, χρησιμοποιώντας τη μεσαία γόμα στο πρώτο loop και κάνοντας εξαιρετική διαχείριση της σκληρής στο δεύτερο.

wrc turkey

Μόλις 0,2 δευτερόλεπτα πίσω του ακολουθεί ο Esapekka Lappi, του οποίου οι επιδόσεις αποδεικνύουν τον υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας του C3 WRC. Ο Φινλανδός σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις και αν δεν του είχε σβήσει ο κινητήρας στην 12η ε.δ., ίσως και να ήταν επικεφαλής στο τέλος της σημερινής ημέρας. Όμως, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, αν στο τέλος του αγώνα βρισκόταν μπροστά αναμφίβολα θα πρόσφερε τη νίκη στον Ogier, αφού γνωρίζει πόσο σημαντική είναι στη προσπάθεια του Γάλλου για τον 7ο τίτλου του. Πάντως, οι επιδόσεις του ενθαρρυντικές για τη συνέχεια, με τη Citroen να βρίσκεται πολύ κοντά στο 1-2.

wrc turkey

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αύριο δεν θα δούμε μάχη για την πρώτη θέση και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αυτή για την τελευταία θέση στο βάθρο. O Andreas Mikkelsen έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει τρίτος σημειώνοντας πολύ καλούς χρόνους με το i20 WRC. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, ο Νορβηγός δείχνει να αισθάνεται σαφώς καλύτερα στο χώμα και θέλει να σημειώσει ακόμα ένα podium φέτος.

wrc turkey

Όμως, ο Teemu Sunninen δεν πρόκειται να… “πέσει” χωρίς μάχη. Ο νεαρός Φινλανδός είναι σε απόσταση βολής, μόλις 9,8 δευτερόλεπτα, πίσω από τον Mikkelsen και θα προσπαθήσει να κατακτήσει την 3η θέση. Ο Sunninen ήταν ταχύς και πίεσε τον Mikkelsen σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η σειρά εκκίνησης τον βοήθησε σε σχέση με τους διώκτες τους, από τους οποίους και αύξησε τη διαφορά, ενώ η εικόνα των κατεστραμμένων αεροδυναμικών βοηθημάτων στο Fiesta στο τέλος της ημέρας, αποδεικνύει το μέγεθος της προσπάθειας του.

wrc turkey

Αρκετά πιο πίσω από τον Φινλανδό, ακολουθεί ο Dani Sordo, ο οποίος μετά την εγκατάλειψη του Neuville έχει έναν και ξεκάθαρο στόχο. Να κρατήσει τα δύο Yaris WRC πίσω του. Ο Ισπανός κάνοντας καλή διαχείριση των ελαστικών του, όχι απλά δεν απειλήθηκε από τους οδηγούς της Toyota, αλλά κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τη διαφορά του.

wrc turkey

Στο στρατόπεδο της Toyota, τα… μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν από νωρίς. Ο Ott Tanak είδε το Yaris WRC να τον προδίδει ακόμα ακόμα μία φορά με προβλήματα αξιοπιστίας. Η κεντρική μονάδα διαχείρισης του εγκεφάλου ήταν η αιτία της εγκατάλειψης σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Toyota, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Εσθονός θα δει στο τέλος του αγώνα τη διαφορά του να ψαλιδίζεται από τους διώκτες του. Βέβαια, ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει αύριο όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στην Power Stage, αφού θα επιστρέψει υπό καθεστώς Rally2. Την ίδια ώρα, οι Jari Matti Latvala και Kris Meeke δυσκολεύτηκαν από τη σειρά εκκίνησης, μη καταφέρνοντας να ακολουθήσουν το ρυθμό των υπολοίπων.

wrc turkey

Πίσω τους, αλλά με σημαντική διαφορά βρίσκεται ο Thierry Neuville, ο οποίος σίγουρα περίμενε ότι η σημερινή ημέρα θα εξελιχθεί διαφορετικά. Ο Βέλγος δήλωσε ότι η σκόνη που υπήρχε στην ε.δ. και η μειωμένη ορατότητα ήταν ο λόγος που βγήκε από το δρόμο. Αυτό δεν αναιρεί ότι ο Neuville υπέπεσε σε οδηγικό λάθος, αν και η εγκατάλειψη του Tanak “χρυσώνει” κατά κάποιο τρόπο το χάπι. Αύριο θα περιμένει ένα λάθος ή ένα πρόβλημα από τους προπορευόμενους, ενώ είναι δεδομένο ότι θα πιέσει στο όριο στην Power Stage.

Το αυριανό σκέλος είναι αρκετά μικρό σε μήκος, αφού περιλαμβάνει μόλις 38 χιλιόμετρα ειδικών. Όμως, οι σκληρές επιφάνειες στο Ράλλυ Τουρκίας δεν επιτρέπουν σε κανένα να προδικάσει το αποτέλεσμα. Σίγουρα, στο στρατόπεδο της Citroen έχουν την άνεση να διαχειριστούν τη διαφορά από τους διώκτες του, ενώ είναι δεδομένο ότι στην Power Stage αρκετοί οδηγοί θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό με στόχο το μέγιστο αριθμό βαθμών._Π.Τ.

wrc turkey

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ