top icon
Blog

Απόψεις: Από τη Δανία με σεβασμό…

Φέτος, μακάρι και του χρόνου. Σήμερα λοιπόν και είναι ο σαφές πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα με τους βιντεολήπτες να έχουν πάρει το πάνω χέρι σε σχέση με τους φωτογράφους.

Σβήνουν οι παραδόσεις και μακάρι οι 40άρηδες συνεργάτες μας να το καταλάβουν και να αντιδράσουν δημιουργικά. Αντίστοιχα, η λίστα εδώ, φέτος περιλάμβανε και supercars. Δώρο για τον Έλληνα απεσταλμένο αφού για παράδειγμα, στην Ελλάδα ακόμα ο αντιπρόσωπος (;) την πούλησε την Aston για μια M2. Με δεδομένο πως δε θα οδηγήσουμε αλλού ούτε Lambo Urus (συνηδειτά δε συμμετέχουμε σε στατικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις), δε χάσαμε την ευκαιρία. Ξεκινήσαμε με κόκκινη Lamborghini που λάμπει και στο δρόμο, σου αρέσει ή όχι η γενικότερη αισθητική που τη χαρακτηρίζει. Ακούγεται μάλιστα εντυπωσιακά ακόμα και σε τουριστικές ρυθμίσεις. Γερμανική κατασκευή με Ιταλικά καλούδια (φινέτσα δεν προκύπτει) και αν, τετράγωνίζοντας τον κύκλο, τη συγκρίνεις με τη Ferrari που έρχεται, δε θα απορήσουμε αν στη Σαντ’ Άγκατα σκοράρουν σε βάρος του Μαρανέλο. Θεωρητικό δίλημμα για ελάχιστους, που συνήθως αφού μπορούν, τα θέλουν όλα. 

Όπως κι εμείς άλλωστε, αφού, αντί για την Aston Martin Vantage που δοκιμάσαμε θα επιλέγαμε την AMG GT. Γοητευτική η Aston, με ενδιαφέρον άκουσμα, αλλά μέχρις εκεί, όταν η εν λόγω Mercedes διαθέτει και χαρακτήρα. Στο τέλος, αν δε θες να ξεφύγεις, επιλέγεις τη «μικρή» F-Type με τον δίλιτρο. Σε κάμπριο για να είμαστε ακριβείς, έχοντας και τη διάθεση να προκαλείς τις Boxster που σέβεσαι. Οκ, 718 σήμερα. Πονοκέφαλος με τους κωδικούς. Στην Audi, θέσπισαν νέα μέτρηση. Δοκιμάσαμε λοιπόν το Q8 TDI με τον κωδικό 50, το TFSI Q3 35 και το Α1 σε έκδοση 30 και 40 TFSI. Το Α6; “Last year”. Α7 Sportback; Στην πατρίδα!

Αudi επί 5 λοιπόν εδώ και να αποκωδικοποιήσουμε. Στο Q8… το γάντι του. Ο 3λιτρος ντίζελ με τους 280, 8άρι και βέβαια Quattro. Τι να σας πούμε; Δεν «υπάρχει». Έβαλε αλλού την κατηγορία. Δεν έκαναν εκπτώσεις, δε δείχνουν σεβασμό. Θα σκοτώσουν το βρετανικό στόλο σε πλήρη σύνθεση, αλλά θα πληγώσουν και τα αδελφά σωματεία. Δε θα στριμωχτεί η Cayenne, αφού απλά δε θα συγκριθεί με το Q8 που αμφισβητεί ακόμα και το Range Rover Sport. Είπαμε, θύμωσαν στο Ίνγκολσταντ και το καταθέτουν… μοιράζοντας υπεροχή. Σε όλα. Με το συνηδειτό τρόπο που σφραγίζει τη διαφορά της η Audiαπό τη Mercedes και την BMW. Τους αρέσει ο δικός τους δρόμους και τον ακολουθούν με συνέπεια.

Αν το κοιτάξεις επιπόλαια, δείχνει ίδιο με το προηγούμενο, αλλά αποδεικνύεται εντελώς διαφορετικό το Q3. Για την περίσταση με τον 1.5 των 150 ίππων, που δένει αρμονικά με ένα σύνολο μεταξύ Q2 και Q5. Σβήνουν από τους υπολογιστές τους και ξανά απ’ την αρχή, και ό,τι δε φαίνεται στον βιαστικό, το διαπιστώνει οδηγώντας, αφού πλέον σε οδική συμπεριφορά έχουμε αυτό το στυλ BMW με σφραγίδα Audi. Τίποτα στην τύχη και αν τα παραπάνω τα βρίσκεις απρόσιτα, το εργοστάσιο καταθέτει τα διαπιστευτήριά του και μέσω Α1. Το premium της κλάσης Β. Το σύνολο που επιβεβαιώνει και διευκρινίζει: Άμυνα με το 1.0, επίθεση με το 2.0 και τους 200 ίππους. Με κίνηση μόνο μπροστά και είναι αυτό το γνήσιο GT-GTi της κατηγορίας. Θα καλύψει τους πάντες και σε κανέναν δε θα λείψει το βαρύ S1 που δεν προβλέπεται να παραχθεί. Αυτό το μικρότερο Α3, θα διατίθεται και με κωδικό 35, δηλαδή με τον 1.500άρη με τους 150 ίππους και αυτό θα είναι το σωστό και ισορροπημένο, ενώ δεν προβλέπεται έκδοση ντίζελ. 

Σας κούρασα; Ενθουσιάζομαι με την εξωστρέφεια αυτού του κατασκευαστή που ζει το σήμερα, έχοντας ήδη χαράξει το αύριο και διαβάστε μεθαύριο το σχετικό αφιέρωμα στο περιοδικό μας.

Τι άλλο;

Μη αναμενόμενο το μέγεθος της Jaguar Ι-Pace. Σαφές το μήνυμα από το εξαιρετικό κείμενο του Νίκου Κουνίτη, αλλά πρέπει να τη ζήσεις για να την αξιολογήσεις. Στην Ελλάδα η συνεννόηση είναι δύσκολη, με τη στρατηγική στην επικοινωνία να εξελίσσεται με εμπόδια, ως τεστ αντοχής. Βλέπετε, στην επικοινωνία εμπλέκονται και οι δύο ντίλερ και ο καθένας έχει τις δικές του προτεραιότητες. Ορκισμένοι να μη χαθούμε ανάμεσα σε αυτό το τρίγωνο, βρήκαμε εδώ αυτήν τη Jaguar που συναρπάζει και σταθμευμένη και σχετικά αναφέρουμε:

Το «ποιο Tesla;», είναι ο τίτλος που ταιριάζει απόλυτα και προδίδει το μέγεθός της, χωρίς ίχνος υπερβολής. Εκπληκτικό αυτοκίνητο. Με αυτονομία που φλερτάρει με το Αθήνα-Θεσσαλονίκη και με αίσθηση που ξεπερνάει την τερατώδη ροπή του κινητήρα. Είναι το σύνολο που σε κερδίζει. Είναι ό,τι σε αναγκάζει να σηκωθείς και να υποκλιθείς στους μηχανικούς τους, που κακά τα ψέματα, τους πρόλαβαν και έστριψαν πριν τη Mercedes και την Audi, με το Tesla να πέφτει από το βάθρο και μάλιστα από τα αποδυτήρια. Ειλικρινά δεν έχουμε αντιληφθεί αν διατίθεται για δοκιμή και από ποιους. Γνωρίζαμε πως είναι κλειδωμένα τα δυο I-Pace στην Ελλάδα και με σωματοφύλακα. Συμμετέχουν σε σειρά εκδηλώσεων και μπράβο, αφού έτσι θα δoθεί η δυνατότητα δοκιμής σε ανθρώπους με άποψη, ένος διαφορετικού αυτοκίνητου. Τόσο απλό όσο και εξωγήινο. Καταπληκτική η προσαρμογή στο μέλλον από νωρίς, από σήμερα κιόλας, με μια κατασκευή που ξεχωρίζει, όπως άλλωστε διαφορετικό είναι και το DNA αυτού του κατασκευαστή. Το διατηρεί μάλιστα με συνέπεια, χάρη στους επενδυτές που σέβονται την ιστορία και τη νοοτροπία – συνδεδεμένη με τη δημιουργία. Να θυμίσουμε ότι οι τύποι της Ford όταν το είχαν το χρυσάφι φρόντισαν να το εξελίξουν… σε λαμαρίνα. 

Στη μέγιστη τιμή ο σεβασμός μας σε Jaguar-Land Rover και Volvo, για τους ίδιους λόγους. Με Ινδούς και Κινέζους να διδάσκουν τρόπο και σεβασμό σε ό,τι σούπερ τους προέκυψε, αξιοποιώντας το και «πετώντας» πολύ ψηλά, με στόχους που φαίνονται ακατόρθωτοι. 

Εννοείται πως δεν έλειψαν από εδώ οι γήινες προτάσεις όπως η Α-Class, το Focus και το Ceed, αλλά και άλλα αυτοκίνητα με ενδιαφέρον, όπως το πολύ όμορφο… C-HR με τα σήματα της Lexus (UX), που το διαφοροποιούν και στην ουσία. Το καλό Ceed; Το δικό μας GT; Θυσιάστηκε για το αντίστοιχο shooting brake. Γενικότερα για το Κia Ceed διαβάστε μεθαύριο πλήρη δοκιμή σε 4Τ-Οκτώβριος, παράλληλα με τη συγκριτικη δοκιμή του Focus με το Golf. Δοκιμασία με νικητή και μείνετε συντονισμένοι.

Αύριο…

… θα επανέλθουμε με σημείωμα για το αυτοκίνητο της καρδιάς μας. Αφού η πολιτική και σύγχρονη εκδοχή του νικητή του Ράλλυ Ακρόπολις τότε, το ‘70, απαιτεί ειδική αναφορά. Δεν πρόκειται για τρίποντο, αλλά οι Γάλλοι έχουν κερδίσει και φάουλ και βολές από τεχνική ποινή.

Ήταν η Τέλεια διαδρομή σήμερα στο Τάνις, με την κ. Ξενάκη να καλύπτει και τον Μιχάλη Σταυρόπουλο να δημιουργεί ξεπερνώντας κάθε λογικό όριο αντοχής. Μικρή σημασία η ηλικία. Σημαντικό το τι αντέχει η ψυχή μας. Έπεται συνέχεια._ Σ.Χ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ