top icon
Blog

Έχουμε, γίνεται Ράλλυ Ακρόπολις

Για το Ράλλυ Ακρόπολις το σχόλιο, και είναι σαφές πως ο επιμένων με τρόπο και πίστη στο ζητούμενο νικά, αλλά, με την ευκαιρία, ας μείνουμε ψύχραιμοι. Μακριά από μας οι πανηγυρισμοί και οι υπερβολές σε σχέση με την επιστροφή του στη Λαμία (από την καρδιά μας δεν έφυγε ποτέ, αφού εκεί ζήσαμε-γελάσαμε-κλάψαμε) και με τους ρόλους όποιων ζητούν αυθόρμητα ή με μέθοδο την προβολή τους. Το έχουμε ξαναγράψει: το γεγονός μας ξεπερνάει.

Μεταφράζοντας, τώρα, ο αγώνας γίνεται χάρη στον πρόεδρο της ΟΜΑΕ, Δημήτρη Μιχελακάκη, που δε διστάζει να ρισκάρει για τη σημαία του χώρου που έχει εκλεγεί να υπηρετεί. Επέστρεψε στα πάτρια εδάφη χάρη στον Περιφερειάρχη Στερεάς, Κώστα Μπακογιάννη, που τον γουστάρω χωρίς να τον γνωρίζω και χωρίς να πιστεύω στην πολιτική της παράταξης από όπου οικογενειακά προέρχεται. Εννοείται πως δεν υποτιμούμε το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ευρύτερα η τοπική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, ώστε ο αγώνας να εξελιχθεί με επίκεντρο τη Λαμία!

Με την ευκαιρία, επειδή η αγνωμοσύνη μάς χαρακτηρίζει και επειδή, αν αύριο κάτι στραβώσει, μας θεωρώ ικανούς να σχολιάσουμε ακόμα και, «ποια Λαμία, στην Κρήτη, εκεί είναι το σωστό» -αφού, εκτός από τον Χατζημίχο μας (ελπίζω να εμπλακεί στην οργάνωση φέτος αυτός ο πραγματικά ειδικός για τους δρόμους και όχι μόνο) και την ικανή και μεθοδική Μαρία του, το νησί, μία χώρα μόνο του, διαθέτει τα καλύτερα ξενοδοχεία στον πλανήτη και άλλες φυσικές ομορφιές και σπάνιους κατοίκους-, οφείλουμε ένα ευχαριστώ στο Λουτράκι και στον Παύλο Αθανασούλα. Τον εμπιστεύτηκε ο Πρόεδρος Μπιλ (ένας είναι ο Βασίλης Δεσποτόπουλος), αξιοποίησε την εμπειρία (και όχι μόνον) της Ανίτας Πασαλή, που έχει αποκτήσει με το σπαθί της την παγκόσμια αναγνώριση, διαχειρίστηκε με μαεστρία το Καζίνο κ.ά. χορηγούς και, με «συνοδηγό» τον Δήμαρχο Γιώργη Γκιώνη, είχαμε εκεί έξι Ακρόπολις, και σήμερα μπορούμε και συνεχίζουμε, παρά τα όποια απόνερα ή τις εκκρεμότητες της ανάρμοστης (πιο ευγενικό από το ανέντιμης) συμπεριφοράς της εκεί περιφέρειας.

Η παραπάνω «συμμετοχή»-κλειδί για τη συνέχεια επισημάνθηκε -και ευτυχώς- στο κάλλιο αργά παρά ποτέ δελτίο Τύπου της ΟΜΑΕ σε σχέση με τη μετακίνηση του αγώνα.

Θεωρώντας πως η οργάνωση θα είναι τέλεια και με δεδομένη την υποστήριξή μας στην προσπάθεια, είτε συμφωνούμε είτε όχι με επιλογές στελεχών που εννοείται πως θα στηρίξουμε, αφού είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη, μένουμε ευγενείς και ψύχραιμοι, και απλώς αναρωτιόμαστε: θα τηρηθούν οι υποσχέσεις-συμφωνίες(;) αναφορικά με την οικονομική υποστήριξη μέσα από κρατικά, περιφερειακά και δημοτικά κονδύλια; Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη Seajets, με τον τεράστιο ρόλο της στο ΡΑ, ή για την ΕΚΟ, που τη χαρακτηρίζει η συνέπεια, όπως και για άλλους χορηγούς που θα ξεπεράσουν εαυτούς, αλλά δεν αρκεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και να ζούμε με την ελπίδα της επιστροφής στο WRC.

Αντίστοιχα, με την ευκαιρία αναρωτιέμαι πού θα βρεθούν τα χρήματα για το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, που επίσης είμαστε… καταδικασμένοι να υποστηρίξουμε. Δε θα μιζεριάσουμε, ούτε θα αναφερθούμε σε ρεπορτάζ αντιπαράθεσης, αλλά θα σχολιάσουμε ως παρατηρητές, διαγράφοντας τον όποιο ρόλο μας επί του προκειμένου, και ακόμα παραπέρα.

Ο περσινός αγώνας, παρά τις αντιξοότητες, διοργανώθηκε υποδειγματικά αν και ζημιογόνα από το Σωματείο ΑΣΜΑ, και λίγο μας ενδιαφέρουν επί του προκειμένου το παρελθόν του, οι ρίζες του και από πού προέκυψε η τυπική έγκριση. Σήμερα, που ορθά την ευθύνη των αγώνων στην Ελλάδα έχει η ΟΜΑΕ, εκτός από το ότι ομάδα που κερδίζει δεν την πειράζεις, η Ομοσπονδία είχε και την ουσιαστική και την ηθική υποχρέωση να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στο ΑΣΜΑ από την επομένη του αγώνα του 2015.

Είναι αδιάφορο για την κοινή γνώμη, και δε θα περάσουν στην ιστορία οι προσωπικές διαφορές, οι διαφωνίες, ακόμα και τα ύπουλα χτυπήματα μεταξύ στελεχών της Ομοσπονδίας και του Σωματείου, που άλλωστε υπηρετούν το χώρο με συνέπεια και διάρκεια, μέσα από μια σημαντική ιστορία-πορεία. Αντίστοιχα, στα μάτια και στα αυτιά του «τρίτου» αποτελεί λεπτομέρεια ο ρόλος της ΕΛΠΑ και μελών του ΔΣ της. Διορισμένοι από το Πρωτοδικείο, έχουν εντολή να σώσουν το σωματείο και να πληρώνονται οι υπάλληλοί του, και όχι να διοργανώνουν αγώνες ή να διεκδικούν την όποια καρέκλα σε διεθνές η εθνικό επίπεδο, ακόμα και αν είχαν το όποιο ιστορικό (αυτό το έχουν) ή τυπικό έρεισμα.

Λεπτομέρειες όλα τα παραπάνω. Ατόπημα η μη ανανέωση εμπιστοσύνης στο ΑΣΜΑ, ό,τι και αν δημιουργήθηκε, και το ερώτημα αρχίζει και τελειώνει στο αν το Μάιο, που έχει προγραμματιστεί, θα γίνει αυτός ο τόσο σημαντικός διεθνής αγώνας, που, όπως και το ΡΑ του ERC, μας ξεπερνάει όλους. Είναι σαφές πως τα προβλήματα, η κωλυσιεργία, ακόμα και η μικρή (θέλουμε να πιστεύουμε) πιθανότητα να μείνει στα χαρτιά είναι ευθύνη αποκλειστικά των διοικούντων τους ελληνικούς και τους διεθνείς αγώνες.

Με την ευκαιρία…

Ο ηγέτης ο αποδεδειγμένα ικανός μέσα από τις πράξεις του είναι και καταδικασμένος να πνίξει τις εμμονές του και να σκοτώσει την εμπάθεια που ενίοτε τον χαρακτηρίζει, επιδεικνύοντας σε κάθε δύσκολη περίσταση την απαραίτητη αρχοντιά που σίγουρα διαθέτει.

Ερωτηματικό αν ο ίδιος ο πρόεδρος, ο Δημήτρης Μιχελακάκης, αισθάνεται ασφαλής και δε νιώθει άβολα που πορεύεται χωρίς τον Μανώλη Χαλιβελάκη και τον Αντώνη Παρταλιό. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιους άσους, τέτοια όπλα, κάνεις τα πάντα, εννοείται και υποχωρήσεις, ώστε να τα αξιοποιήσεις με συνετή διαχείριση, που προδίδει σεβασμό, αφού βέβαια παραδεχτείς πως έχεις τη μισή ευθύνη αν βρέθηκαν απέναντι. Αντίστοιχα, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν τον ενοχλεί που οι οδηγοί νιώθουν προδομένοι από την ΕΠΑ του, σε σχέση με την προκήρυξη των ελληνικών αγώνων, ενώ οφείλει να είναι τα μέγιστα προσεκτικός με τα ιερά και τα όσια του χώρου που υπηρετεί.

Το πράττει, ενεργεί με εντιμότητα και πολύ κόπο, αλλά ενίοτε με άστοχες επιλογές συνεργατών και με λαθεμένες αποφάσεις αδικεί, πέρα από τον ίδιο, και τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο και τεράστιο κόστος.

Ας μείνουμε συντονισμένοι και, αφού δεν μπορούμε να πορευτούμε ενωμένοι, ας ανεχτούμε ο ένας τον άλλον, σεβόμενοι τους θεσμούς, τους διεθνείς αγώνες και, πάνω από όλα, τον Έλληνα οδηγό αγώνων. Τον υπέροχο αυτόν ερασιτέχνη αθλητή που είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετούμε, αποδεχόμενοι ότι ξεπερνάει την πελατειακή σχέση που άκομψα-άτσαλα και ενίοτε πρόστυχα έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε διοικούντες την ΟΜΑΕ-ΕΠΑ και τους οργανωτές μέλη της, είτε συμμετέχουν είτε δε συμμετέχουν στο ΔΣ._ «Στρατισίνο»

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ