top icon
Blog

Εσθονία – Ακρόπολις In-Out

Την ώρα που το Ράλλυ στην Εσθονία εξελίσσεται, ο «Στρατισίνο» δεν κρύβει το θαυμασμό του για τον ενθουσιασμό των Εσθονών, υπενθυμίζει ότι έχουμε ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, με την ανακοίνωση της SS μεθαύριο, ενώ δεν το κρύβει ότι είναι αισθητή η απουσία του Λευτέρη Αυγενάκη.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις

Άρχισαν τα όργανα στο Ράλλυ Εσθονίας, με το κυρίως πιάτο να σερβίρεται προοδευτικά από σήμερα Παρασκευή, τυπικά δεύτερη ημέρα του αγώνα, με τον τέλειο χωματόδρομο.

Είναι η φωτογραφία από τη ράμπα της αφετηρίας με τον έξυπνα οργανωμένο περιβάλλον, που κάνει το γύρο του κόσμου και συγκλονίζει και τον αδιάφορο. Την Εσθονία, που τη γνώρισες από τον Μάρκο Μάρτιν και την ξέρεις από τον άτυχο φέτος Οτ Τάνακ, τη ζεις τελευταία από τον αγώνα τους στο WRC. Οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν το 1,5 εκατ., αλλά χθες βράδυ είχες την αίσθηση ότι ήταν περισσότεροι στην αφετηρία που πονηρά συνδυάζεται με την SS, μια διαδρομή ίδιας φιλοσοφίας με το σύνολο των ειδικών του αγώνα. Σχεδίασαν, έστρωσαν το χαλί, το πάτησαν καλά για να αντέξει, οπότε συγχρόνως ανεβάζεις θερμοκρασίες για την εκκίνηση και απολαμβάνεις Super Special. Διαφορές δεν προέκυψαν, εκτός για κάποιους όπως τους Λουμπέ και Σούνινεν, που επέλεξαν άμυνα, ενώ ζημιά δεν έγινε, με εξαίρεση την υπερβολή του Λίντχολμ, που κάπου άφησε μισή ανάρτηση του Hyundai i20 Ν-R2, βάζοντας άσκηση ρουτίνας στους μηχανικούς του.

Rally Estonia

Την ώρα που διαβάζετε το σχόλιό μας ο συναγωνισμός έχει κορυφωθεί και χωρίς αμφιβολία τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Τάνακ, ως τον τοπικό ήρωα που αδικήθηκε και θα πρέπει να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο σόου και στο ακατόρθωτο, ώστε να καλύψει κάποια από τα 5 λεπτά ποινής. Αδικημένος; Καμία σχέση. Επαγγελματίας είναι, και αν η επιλογή του κρίνεται προσθέτοντας το ερωτηματικό για το αν είχε άλλη, είναι πλέον σαφές πως ο πολύς Μάλκολμ Ουίλσον αδικεί την ιστορία του, και βέβαια τη Ford, οπότε ο αγώνας για το έσοδο και η αδιαφορία για το αποτέλεσμα συνεχίζονται, με άλλοθι την εικόνα που λάμπει όταν το Puma δουλεύει και ο Τάνακ δημιουργεί.

ott tanak 2023

Τον χειροκρότησαν χθες το βράδυ οι συμπατριώτες του και θα τους παρασύρει σήμερα, αύριο και μεθαύριο στα βουνά και στα λαγκάδια, όπου θα απολαύσουν οδήγηση στο όριο και από τους καταξιωμένους και από τους νεότερους αποφασισμένους. Καμία αμφιβολία ότι ο Τάνακ θα κερδίσει και την PS, ενώ θα μπει και στους βαθμούς, λογικές μακριά από ό,τι πρεσβεύουν Ιάπωνες και Κορεάτες, που οπλοφορούν στο WRC για να επικοινωνούν την αξιοπιστία τους, μέσα από αποτελέσματα.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και ποιος να συγκριθεί μαζί μας;

Ακρόπολη μόνο εμείς, ελληνικό χώμα μόνο εμείς. Πασαλή και «ΕΛ-ΕΜ» και Νίκους -Μανώλη, Πασαλή, Καραλή, Παπασταθόπουλο- κ.ά. με Όσκαρ, μόνο εμείς. Εννοείται πως ουδείς θα τολμήσει SS αμέσως μετά τη ράμπα. Κατεβαίνοντας προς Θησείο ή, πιο εύστοχα, με κατεύθυνση προς τους στύλους, που γλιστράει κιόλας, τουλάχιστον παλιά, όταν ζωγραφίζαμε εκεί, με γεγονός πως κάθε γκάζιά παραπάνω στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και παραπέρα προσβάλλει, με κίνδυνο ο Ιερός Βράχος να μας έρθει στο κεφάλι ως αρχαίο μπούμερανγκ.

Δεν προκύπτουν συγκρίσεις, λοιπόν, είμαστε αλλού, όντας περήφανοι και μοναδικοί, ακόμα και χωρίς Τάνακ, και με την πίκρα ότι δεν κάνουμε τίποτα ούτε για τύπους όπως είναι ο Παγιάρι ή ο Ντομίνγκεζ, έξω έχουμε Ρουστέμη και Π. Κύρκο, αλλά θα πείτε, δεν είναι της παρούσης. Άλλωστε, στην Ελλάδα έχουμε πέσει με τα μούτρα, και το 2022-23 επικοινωνούμε με συνέπεια και πάθος ΙΑ, ενώ έχουμε αγωνία για το αν θα δουλέψει το λουλούδι του Σκαλτσά που ξεραίνεται, ενώ χειροκροτούμε Αμαξόπουλο με το ακατάλληλο. Όταν το 2023 δεν ξέρουμε πότε και πού εξελίσσεται το Πρωτάθλημα Καρτ, ενώ μαλώνουμε και δε σεβόμαστε, που ο Βασιλάκης δίδαξε στην Ακαδημία της FIA. Στην επικοινωνία, εξαίρεση τα ιδιωτικά Cup, χάρη στον Σεϊτανίδη, που μας ενημερώνει και για την προσπάθεια του φίλου μας πλέον Τζώρτζη Μαρκογιάννη, όπως τον ζούμε στις μεταδόσεις F1 από ANT1 και ANT1 Plus.

Ακρόπολις

Athens SS

Το 2021 πήγαμε στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας και δείξαμε μπετούγιες στους βολεμένους στα Public, ενώ υποκλιθήκαμε και στη Βουλή των Ελλήνων, με burn-out γύρω από την εθνική μας Βαρέλα, όταν νωρίτερα στην αφετηρία με τα «έσβησε και πάμε πάλι», εκτεθήκαμε ως εθνική Ελλάδας. Αντίστοιχα, τον προηγούμενο χρόνο, το 2022, επιστρέψαμε στο ΟΑΚΑ, σε εκδήλωση που μας έβγαλε από την εσωστρέφεια, σφραγίζοντας και τη δυναμική του Motorsport GR, και ορθά δεν ξαναπάμε.

EKO Ράλλυ Ακρόπολις

Το πού θα είναι η SS μικρή σημασία έχει, αφού γίνεται για το ταξίδι της χώρας μας στον κόσμο, όσο διαρκεί η τηλεοπτική μετάδοση. Αφού όμως πολλοί ρωτάτε, εκτίμησή μας ότι το πού θα γίνει η SS θα ανακοινωθεί «μεθαύριο» την Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου, όπου λογικά θα αναφερθούν και στοιχεία του εορτασμού της 70χρονης διαδρομής.

Συνέντευξη Τύπου στο Παλαιό Φάληρο, με οικοδεσπότη τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού -ή κάπως έτσι-, και δεν κρύβεται η αμηχανία, αφού γνώμη μας είναι ότι δεν προκύπτει τακτ. Όταν σε προσκαλεί σε ιεροτελεστία ένας κυβερνητικός χωρίς ρόλο και κόπο, ούτε βέβαια δημιουργική αγωνία, για ένα γεγονός με 70 χρόνια ιστορία. Ό,τι ιδιαίτερα σημαντικό, που επέστρεψε και ζει και πρωτεύει χάρη στον Λευτέρη Αυγενάκη και σε μια ομάδα-χρυσή πεντάδα η οποία συντονίζει έναν οργανισμό με εκατοντάδες Έλληνες που διδάσκουν την έντιμη τέχνη του ειδικού, ο οποίος καταθέτει και την ψυχή του. Σεβασμός στο ρόλο του κ. Οικονόμου, όντας και επιλογή του πρωθυπουργού, αλλά σε έναν παλιό εκτός πολιτικών ισορροπιών δημιουργεί αρνητική εντύπωση η ευκολία αναρρίχησης στη μαρκίζα και η αναγραφή με bold γράμματα επειδή έτσι είναι, αν είναι, ένα κάποιο πρωτόκολλο από αυτά της εποχής με τη γραβάτα.

Το Ακρόπολις έφτασε στα 60 του χρόνια από Δαρδούφα, Δεσποτόπουλο και Μανιατόπουλο, τα ξεπέρασε και έμεινε ζωντανό χάρη στον Παύλο Αθανασούλα, ενώ ξαναζεί μετά την ασίστ του Μιχελακάκη, χάρη στον Λευτέρη Αυγενάκη. Τον Κρητίκαρο τον αποδεχτήκαμε γιατί μας κέρδισε και τρόπω και έργω, ένας αεικίνητος πυροβολάρχης, ένας από εμάς.

Από την αγωνιστική κοινότητα, όλο αυτό το τρελό οδοιπορικό, πριν από τα 50 μέχρι τα 70 χρόνια, στο δρόμο για τα 100, έχει κοινό παρονομαστή την κ. Ανίτα Πασαλή. Σήμερα αρχηγός είναι ο Τάκης Πουρναράκης, με έντιμες και εύστοχες παρεμβάσεις ουσίας στη στρατηγική, όταν το χρυσό κλειδί της άψογης λειτουργίας είναι στο κομμένο χέρι και στο κοφτερό μυαλό του Νικόλα Κερερέ.

Ακρόπολις

Η προσφορά λοιπόν του καθενός κρίνεται από το έργο του και ο Αυγενάκης έλαμψε γιατί αυτός ο μάγκας ποτέ δεν έβαλε την πολιτική απόχρωση στην εξίσωση. Ήταν μαγικός ο έμμεσος και ουσιαστικός τρόπος στήριξης της παράταξης, παρασύροντας σε έργο με όραμα και τους αντίθετους.

Μένουμε ψύχραιμοι, αλλά θα πρέπει να προκύψει έργο για την κρίση, οπότε και το άλλοθι για να ομιλούμε, ώστε να είμαστε πιστευτοί, δημιουργώντας και τις προϋποθέσεις του ουσιαστικού σεβασμού.

Ό,τι ακολουθεί τον Αυγενάκη, όπου και αν επιχειρεί ως πραγματικός Έλληνας στρατιώτης, διδάκτωρ και συμπεριφοράς. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς._ «Στρατισίνο»

ΥΓ.: Με την ευκαιρία, με τον Αυγενάκη δε θα καείς ποτέ, γιατί απλώς θα έκανε τα πάντα ώστε να προλάβει τη θεομηνία οδηγώντας, και ποτέ ακολουθώντας τις εξελίξεις.

Ακρόπολις

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ