top icon
Blog

«Μένουμε Αθήνα» με πέντε ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αν δεν τα καταφέρεις για την απαραίτητη κοπάνα-οξυγόνο, για την Αθήνα επιλέγεις μόνο στην πρίζα.

Με δυνατότητες διαφυγής μέχρι την Αρκίτσα, όπου και εξαιρετικό beach bar, οπότε επιστρέφοντας φορτίζεις στην Αταλάντη. Τηλεφωνείς για επιβεβαίωση στη Shell, ώστε να μη βρεθείς με το καλώδιο στο χέρι, όπως άλλωστε θα «κλείσεις» και ξαπλώστρα-ομπρέλα. Στη μία περίπτωση, θα πληρώσεις το αντίτιμο στις «υπηρεσίες “Τζίγγερ”», αν βέβαια λειτουργούν. Εννοείται πως δεν πρόκειται για προσφορά, ενώ στην άλλη περίπτωση, του pit stop, πληρώνεις ό,τι θα καταναλώσεις. Στο «Bunga beach bar», έναν εξαιρετικό χώρο σε καθαριότητα και φιλοξενία, με υποδοχή κλάσης «4 Seasons».

Προς το Νότο, και ειδικά με προορισμό το Λουτράκι, δεν προκύπτει αγωνία. Είναι των Αθανασούλα-Γκιώνη το «χωράφι», και η ασφάλεια που νιώθεις ξεπερνάει τη σιγουριά και στην Κωνσταντινουπόλεως. Δίπλα στα γραφεία μας. Έργο της εταιρείας Fortisis. Ο σύγχρονος φύλακας άγγελός μας.

Πιστοί στο «5 αυτοκίνητα για 5 ημέρες», ένα ιδιότυπο 5×5, καταγράφουμε…

Σημειώνουμε πως δεν έχουμε δοκιμάσει Tesla 3, ούτε το περιβόητο Skoda Enyaq, που εντυπωσίασε τους συνεργάτες μας. Με τα κριτήριά μας, λοιπόν, και η άσκηση έχει διπλό κοινό παρονομαστή· τη Mustang Μach-E και το Kona. Ατού ο άσος, το e-208, και ως προστιθέμενη αξία η Mercedes EQA. Ήρεμη δύναμη το i3· η πρόταση της BMW που σε έβαλε στις σύγχρονες σκέψεις εδώ και πολύ καιρό. Aλφαβητικά, λοιπόν:

ΒMW i3

Ο πρωτεργάτης. Ο ιδρυτής της φιλοσοφίας «ηλεκτρικό από λευκό χαρτί». Να εκφράζεις το μέλλον και να φαίνεται, καθώς και να το δείχνει οδηγώντας. Πούλησε η εκδοχή με περιορισμένη αυτονομία χωρίς παροχές σε όσους κατάλαβαν, ενώ η εξέλιξή του λάμπει. Αν προσέξεις φτάνεις και στην Αταλάντη, όπως και στον Ψαθόπυργο, ενώ, συνολικά, το έξυπνο αυτοκίνητο με ποιότητα που σφραγίζει τη διαχρονική του αξία προδίδει το πώς δημιουργείς με σεβασμό. Σε γοητεύει η σχεδίασή του, αλλά ζώντας μαζί του η σχέση εξελίσσεται σε διάσταση μη διαπραγματεύσιμη, που δημιουργεί το μακροχρόνιο δέσιμο, συνδεδεμένο και με το στυλ της. Θηλυκό αυτοκίνητο που προσθέτει και κύρος, ως ευφυής επιλογή στην εποχή της μετριότητας, και όντας κομψό προδίδει και το γούστο όποιου το επέλεξε. Για την πόλη με άποψη, αφού οι χώροι δεν είναι το πλεονέκτημά του.

Ford Mustang Mach-E

– Τι οδηγείς;

– Mustang!

– Οπότε δε χωράμε οι τέσσερίς μας. Πάμε με δύο αυτοκίνητα.

– Δε μας διαβάζεις. Οπότε, έλα να δεις.

Απλοϊκός και αποκαλυπτικός ο διάλογος, και εδώ η Ford ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ως marketing game, εξελίσσοντας το θρύλο σε κομψό σπορ κουπέ SUV, όπου αστόχησε η Porsche σε σχέση με 911-Cayenne. Αλλά και στην ουσία. Είναι το ηλεκτρικό που θέλεις να οδηγείς. Αξιοποιείς την ανάρτησή του και, ειδικά με τη δυνατή των 350 ίππων στην τετρακίνητη εκδοχή, οργώνεις με επίκεντρο την Αττική. Αξιοποιείς το εξαιρετικά δουλεμένο Ford Pass και δεν την εγκαταλείπεις. Ό,τι και όπως και αν μετακινηθείς, αφού σε παρασύρει.

Έχεις 400 χλμ. ασφάλεια σε γεύσεις των 100 χιλ. ευρώ, επενδύοντας πολύ λιγότερα. Το αυτοκίνητο υπό πίεση ξεπερνάει το RS Q3 ως σημείο αναφοράς, με γεγονός ότι γνωρίζεις κάθε στιγμή πού είναι οι τροχοί σου. Σε επίπεδο RS 4 Avant, για να είμαστε σαφείς. Αυτοκίνητο με προϋποθέσεις για παρέμβαση στο νόμο, ώστε στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» να προστεθεί με «χαμόγελο». Ό,τι μας δίνει ζωή…

Hyundai Kona Electric

Το πολυεργαλείο. Το ευθύβολο χτύπημα του Κορεάτη προς κάθε κατεύθυνση. Μαζί με το περίπου πολυμορφικό Νiro, οι πρωταθλητές αυτονομίας. Θα πας Αρκίτσα, αλλά και Λουτράκι, χωρίς να ασχοληθείς με το πώς θα επιστρέψεις. Ούτε θα ανησυχήσεις όταν ο Λάμπρος Αθανασούλας το πάρει για «να το δει». Ξέρεις πως θα πάει από το shakedown τέρμα γκάζι περνώντας μαγικά, με τον ανάλαφρο τρόπο από τα κακά χώματα. Θα το παραδώσεις στην FMS χωρίς ψεγάδι και θα συνεχίσει να υποστηρίζει αξιόπιστα το excel της κ. Φίλου. Η πασιονάρια του PR, έχοντας υπηρετήσει όλο το φάσμα.

Το Kona, λοιπόν, η επιτομή του ηλεκτρικού SUV, ένα τέρας αξιοπιστίας ικανό και για κίνηση εκτός δρόμου σε επίπεδο Qashqai και Karoq. Τόσο καλό.

Mercedes EQA

Πατάς «premium cars» και στην κορυφή βγαίνει Mercedes. Πατάς «ηλεκτρικές Mercedes σήμερα και αύριο» και η Google σε παραπέμπει -λέμε τώρα- στο site μας. Όπου θα βρεις τα σχετικά άρθρα του Χ.Α. ώστε να αντιληφθείς ότι αυτοί, κλασικά άλλωστε, το πάνε αλλιώς.

«Μπαμπά, η Rolls-Royce είναι το καλύτερο αυτοκίνητο;»

«Μετά τη Mercedes, παιδί μου», και η ιστορία συνεχίζεται…

Από τότε πέρασε καιρός και, βέβαια, από τη στιγμή που απέκτησαν τιμόνι και ενεπλάκη η AMG, μας ράγισαν την καρδιά σε σχέση με την BMW και μας έβαλαν διλήμματα. Άλλωστε, έτσι έγινε μεγάλη η Audi. Αξιοποιώντας το «gap» ανάμεσά τους.

Με τη μικρή με μόνο ρεύμα, λοιπόν, αφού δε θα βρεις διαθέσιμη τη χρυσή τομή, το καλύτερο σήμερα SUV μέχρι τις 50 χιλ., την GLA 250e.

Μόνο ρεύμα με το καλυτερότερο, και -με σεβασμό- καλό είναι στο Ίνγκολσταντ να δοκιμάσουν την ανάρτησή της σε σχέση με του Q4. Αυτή η CQ είναι I-Pace σε μικρότερη συσκευασία. Τις συνδέει η άνεση της ανάρτησης που προδίδει το DNA τους, με αρχοντιά που κρατάει χρόνια.

Θα επανέλθουμε – έρχεται στη Γράμμου από του Ισμαήλου στην Παιανία αυτό το μωρό που θα μεγαλώσει στα χέρια μας…

Peugeot e-208

Τhe boss. Από εδώ ξεκινάει το ταξίδι σου στη σύγχρονη εποχή. Τυπικά μικρές-μεσαίες διαστάσεις, αλλά στην ουσία, αν το ζητούμενο δεν είναι οι χώροι που τους καλύπτεις με C5 Aircross, diesel ή plug-in, αυτό είναι το σωστό.

Το e-208, που σε καλύπτει και για μετακινήσεις εκτός πόλης. Θα το πάρεις από τον Γκάλο ή από την AutoOne, λόγω και της κ. Κατερίνας, που σε υποδέχεται με χαμόγελο και όρθια, εγκαταλείποντας το βόλεμα της καρέκλας που χαρακτηρίζει τις reception. Σε φουλ εξοπλισμό, ώστε να ζεις τη στιγμή ιδανικά. Με στήριξη από όλο το δίκτυο που διαθέτει την υποδομή φόρτισης εδώ και πολύ καιρό. Απόκτηση με τον έντιμο τρόπο, αφού, αξιοποιώντας και το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του πρωθυπουργού, η επένδυσή σου δε θα ξεπεράσει τις 25 χιλ. Αν μάλιστα το ψάξεις, θα αντιληφθείς ότι τα 19.999 του ανταγωνισμού αποτελούν ιταλικό αφήγημα. Εδώ οι Γάλλοι έχουν μόνο εσωτερικό ανταγωνισμό. Το εξαιρετικό Corsa, που θα το πάρεις ντίζελ ως σημαντικό πολυεργαλείο, και το DS 3. Με τους 155-βενζίνη, το black rose, ως το GTi αυτής της σημαντικής συντροφιάς…_Σ.Χ.

Peugeo

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ