top icon
Blog

Michael Schumacher – Kenneth Block, βίοι παράλληλοι

Οι θρύλοι της αυτοκίνησης, Schumacher και Block, βγήκαν αλώβητοι από τον ελεγχόμενο αγωνιστικό στίβο μα συνάντησαν το μοιραίο διασκεδάζοντας στο χιόνι. Η κρίσιμη λέξη είναι «ελεγχόμενο».

Σήμερα που είναι τα γενέθλιά του, ετοιμάζονταν αφιερώματα στον Michael Schumacher, που κλείνει τα 54 και μπαίνει στα 55, με την υγεία του σε άγνωστη κατάσταση, ύστερα από το ατύχημα στο σκι που τον άφησε ανάπηρο, τέτοιες μέρες πριν 9 και κάτι χρόνια.

Μα τα ανέτρεψε όλα η είδηση που ήρθε από το γραφείο του Σερίφη κομητείας της Γιούτα, ότι ο επίσης 55ετής Kenneth Block άφησε την τελευταία του πνοή, πριν λίγες ώρες, στο σημείο του ατυχήματος, όπου ανετράπη το snowmobile με το οποίο διασκέδαζε.

Ο Michael Schumacher έπαθε το δικό του ατύχημα στη διάρκεια διακοπών με την οικογένειά του, όταν βγήκε από την προκαθορισμένη ασφαλή πίστα του σκι για να τραβήξει ένα ωραίο βίντεο, απολαμβάνοντας μια πιο φυσική χιονισμένη διαδρομή.

Michael Schumacher

O Michael Schumacher με την γυναίκα του σε στιγμές ευτυχίας στο σκι

Ο Kenneth Block είχε μέρες στο ράντσο του, στην Γιούτα, όπου διασκέδαζε με την παρέα του διασχίζοντας με snowmobile ειδυλλιακά φυσικά τοπία στο εκεί εθνικό πάρκο και ανεβάζοντας όμορφες φωτογραφίες στα ΜΚΔ.

Ο Block έχασε την ζωή του αργά το απόγευμα της 2ας Ιανουαρίου τοπική ώρα, ξημερώματα 3ης Ιανουαρίου ώρα Ελλάδας, όταν ανετράπη το snowmobile που οδηγούσε σε μια απότομη πλαγιά και καταπλακώθηκε από αυτό.

Λυπηρές ειδήσεις, λυπηρές συμπτώσεις. Εύλογα αναρωτιέται κανείς, ο Schumacher και ο Block, που βγήκαν αλώβητοι από τον ελεγχόμενο αγωνιστικό στίβο, τι παιχνίδι τους έπαιξε η μοίρα,  πώς συνάντησαν το μοιραίο διασκεδάζοντας στο χιόνι;

Η απάντηση όμως στο πιο πάνω ερώτημα ίσως δε βρίσκεται τόσο στη λέξη «μοίρα» όσο στη λέξη «ελεγχόμενο». Στον αγώνα υπάρχει ασφαλώς κίνδυνος, το ρίσκο όμως είναι ελεγχόμενο, διότι είναι ελεγχόμενο το περιβάλλον του αγωνιστικού στίβου.

Block 2

O Kenneth Block, σε φωτογραφία που μοιράστηκε προχτές στα ΜΚΔ, με το snowmibile που έμελλε να αποβεί μοιραίο

Έξω από τον αγώνα, στην καθημερινή ζωή, οι ήρωές μας είναι εξίσου εύθραυστοι με όλους μας.

Ο θρύλος του WRC, Colin McRae, έχασε τη ζωή του, μαζί με τον γιο του, έναν φίλο του κι έναν φίλο του γιου του, όταν προσέκρουσε σε δέντρα κατεβαίνοντας χαμηλά σε μια ειδυλλιακή κοιλάδα, με το ελικόπτερό του, για να απολαύσουν το τοπίο.

Και όπως ίσως θυμούνται οι παλαιότεροι, ο θρύλος των 2 τροχών, Mike Hailwood, έχασε τη ζωή του, μαζί με τον γιο του, όταν τους έκλεισε το δρόμο ένα φορτηγό, ενώ επέστρεφαν από το fast food της γειτονιάς. Τραγική ειρωνεία, ο οδηγός του φορτηγού πλήρωσε απλώς ένα πρόστιμο 100 στερλίνες για την παράβαση.

Και πιο παλιά, οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Formula 1, Mike Hawthorn και Nino Farina, έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα στον δημόσιο δρόμο.

Θα πει κάποιος, στο δημόσιο δρόμο δεν είναι ελεγχόμενο το περιβάλλον. Κι όμως, θα ήταν ελεγχόμενο, αν όλοι τηρούσαμε τον ΚΟΚ. Ναι, απαιτείται εξορθολογισμός των ορίων ταχύτητας, καλύτερος έλεγχος όλων των παραβάσεων, και τόσα άλλα.

Michael Schumacher

Michael Schumacher

Μόλις προχτές είχαμε την συζήτηση για την Ιόνια Οδό, που έχει κι αυτή όπως και η Εγνατία προστατευτικό στηθαίο, 2 λωρίδες ανά ρεύμα, συν ΛΕΑ, και επιπλέον έχει ασφαλές parking κάθε τόσο, ενώ η Εγνατία δεν έχει parking σχεδόν πουθενά. Πώς είναι δυνατό, στις ευθείες της Ιόνιας να έχεις όριο 100 χιλιομέτρων ανά ώρα ενώ στις ευθείες της Εγνατίας 130; Κι αν δεχτούμε ότι στις στροφές υπάρχει άλλη χάραξη, στις ευθείες όμως;

Ωστόσο, αν ο εξορθολογισμός των ορίων είναι ευθύνη των Αρχών, η τήρηση του ΚΟΚ είναι ευθύνη όλων μας και, όσο περισσότερο και όσο περισσότεροι τηρούμε τον ΚΟΚ, τόσο πιο ελεγχόμενο γίνεται το περιβάλλον του δημόσιου δρόμου, και συνεπώς τόσο πιο ασφαλής η καθημερινή μας μετακίνηση.

Βεβαίως, όλοι έχουμε κάνει λάθη στο δρόμο. Γράφει ο σπουδαίος συγγραφέας Stephen King στο μυθιστόρημά του, The Tommyknockers (στα ελληνικά, εκδόσεις BELL, 1990, υπό τον τίτλο Νυχτερίτες): «Στα 25 έχουμε την πολυτέλεια να νομίζουμε ότι στη δική μας περίπτωση τα γηρατειά (και ο θάνατος) είναι ένα τυπογραφικό λάθος που αργά ή γρήγορα θα διορθωθεί».

Kenneth Block

Kenneth Block

Όμως η ζωή όλων μας είναι εύθραυστη και πολύτιμη. Στη νέα χρονιά, στο μέτρο του δυνατού, ας προσπαθήσουμε με αυτοέλεγχο και υπομονή να τηρούμε τον ΚΟΚ ώστε να κάνουμε την καθημερινή μας μετακίνηση όσο πιο ελεγχόμενη και ασφαλή, όπως ελεγχόμενο και ασφαλές είναι το περιβάλλον στο οποίο αγωνίζονται οι ήρωές μας.

Τι άλλο να προσθέσουμε σήμερα, τραγική ημέρα θανάτου του Kenneth Block και γενεθλίων του Michael Schumacher; Αξέχαστος ο Ken Block, και keep fighting Michael, συνέχισε να μάχεσαι, Μίκαελ!

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ