top icon
Κόσμος

Γιατί οι Γερμανοί δεν μπορούν να ονομάσουν… Ferrari τα παιδιά τους;

Η ονοματολογία των παιδιών δεν είναι «χύμα» στη Γερμανία, καθώς υπάρχουν κανόνες που ορίζουν σχεδόν τα πάντα περί αυτού. Φυσικά, υπάρχει και μια λίστα απαγορευμένων ονομάτων, μεταξύ των οποίων είναι και το «Ferrari». Δείτε γιατί…

Οι γονείς στη Γερμανία δεν έχουν δικαίωμα να δώσουν στα παιδιά τους όποιο όνομα τους κατέβει στο κεφάλι, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Αμερική. Υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι προστατεύουν τα παιδιά, από τυχόν ανεύθυνες αποφάσεις των γονιών τους επί του ζητήματος. Eπίσης, δεν έχουν δικαίωμα να δώσουν στα τέκνα τους γυναικεία ονόματα αν είναι αγόρια, ούτε ανδρικά αν είναι κορίτσια. Εξαίρεση γίνεται στο όνομα «Μaria», που χρησιμοποιείται ως δεύτερο όνομα για τους άνδρες, κυρίως στις γερμανόφωνες χώρες.

Εννοείται φυσικά πως επίσης απαγορεύεται να δώσεις στο παιδί σου όνομα ζώου ή φυτού (εξαιρούνται τα άνθη, που έχουν προσφέρει ονόματα και στα δύο φύλα, όπως για παράδειγμα «Μαργαρίτα», «Βιολέτα», «Υάκινθος»). Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να πεις το παιδί σου «άνηθο», «σέλινο», «αρκούδα» ή «κρεμμύδι». Απαγορεύεται επίσης να του δώσεις ένα όνομα, που να χρησιμοποιείται κατά περίπτωση ως προσβλητικό, όπως για παράδειγμα «βλήτο».

Πέραν αυτών, ο Γερμανός ληξίαρχος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί ένα όνομα που επέλεξαν οι γονείς και εκείνοι θα πρέπει να προσφύγουν στο δικαστήριο και να αιτηθούν να γίνει δεκτή η επιλογή τους. Φυσικά, στο δεδικασμένο υπάρχουν ονόματα που έχουν ήδη απορριφθεί από τα γερμανικά δικαστήρια και ουσιαστικά δεν έχουν ελπίδες να γίνουν ποτέ δεκτά. Στη λίστα των ονομάτων που έχουν ήδη απορριφθεί από τα δικαστήρια, πρώτο-πρώτο φιγουράρει το «Adolf», το οποίο έχει εξαφανιστεί παντελώς από τη Γερμανία (εξαίρεση κάποιοι ελάχιστοι «Adolf» που τους έδωσαν οι γονείς τους αυτό το όνομα όταν ο ναζισμός ήταν στην εξουσία, οι οποίοι θα έχουν περάσει τα 90, αν ζουν).

Πολλά από τα υπόλοιπα απορριφθέντα ονόματα προκαλούν κατάπληξη, ακόμη και γέλιο: Batman, Chaotica, Dracula (!!), Gucci
Judas, Lenin, Lucifer, Mc Donalds (!!), Pain, Popcorn (!!), Satan, Superman, Thanatos (!!), Vespa, Whisky (!!), Wildchild. Yπάρχουν αρκετά ακόμη, το ίδιο απίθανα, αλλά αυτά μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Μεταξύ αυτών, διακρίναμε και το «Ferrari». Ασφαλώς, ξαφνιαστήκαμε. Ωστόσο, σε σχέση με άλλα ονόματα που είδαμε και μας έφυγαν τα μαλλιά, μπορούμε να πούμε ότι το «Ferrari» είναι πολύ καλύτερο. Η επιλογή αυτή των γονιών έρχεται από την εποχή της κυριαρχίας του διδύμου Schumacher-Ferrari στη Formula 1, γεγονός που έκανε περήφανους όλους τους Γερμανούς, αφού ο Michael ήταν συμπατριώτης. Κάποιοι το παράκαναν στην υπερβολική αγάπη για το δίδυμο αυτό, αλλά ο ληξίαρχος και ο δικαστής καραδοκούσαν και τους επανέφεραν στην τάξη.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ