top icon
Blog

Motorsport Stories #14: H πιο… viral pole!

H Walkinshaw Andretti United είναι μια αγωνιστική ομάδα που δραστηριοποιείται στην μακρινή Αυστραλία. Στον πιο πρόσφατο αγώνα των Supercars της Αυστραλίας, η WAU πήρε την νίκη στον τρίτο και τελευταίο αγώνα του τριημέρου στην πίστα της Τασμανίας.

Είναι αυτό το πρωτάθλημα που μέχρι τώρα κέρδιζε μόνο ο Shave Van Gisbergen! Στην Τασμανία παρακολουθήσαμε ένα ακόμη εξαιρετικό Σαββατοκύριακο, γιατί από εκεί που ο SVG είχε κερδίσει 6 συνεχόμενους αγώνες, εκεί είχαμε τρεις διαφορετικούς νικητές. Ένας από αυτούς ήταν ο Chaz Mostert της WAU.

Αν τυχόν ενδιαφέρεστε μπορείτε να δείτε τα στιγμιότυπα αυτού του αγώνα, εδώ.

Και αν ενδιαφέρεστε τόσο πολύ να ξέρετε πως το προσεχές Σαββατοκύριακο, διεξάγεται ο τέταρτος γύρος του πρωταθλήματος με τρεις αγώνες στο εντυπωσιακό «The Bend», μια αδιανόητη πίστα κοντά στην Αδελαΐδα.

Η Walkinshaw Andretti United είναι κάτι σαν την Dream Team των αγωνιστικών ομάδων. Προέκυψε το 2017 από την ένωση της Walkinshaw Racing που πιθανώς κάποιοι την θυμάστε καλύτερα ως TWR, της Andretti Autosport για την οποία δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις και της United Autosport του Zak Brown. Η τελευταία είναι υποτίθεται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγωνιστική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας και βασικά δεν… υποτίθεται, είναι! Αλλά η United Autosport είναι ένα motorsport story που μπορούμε να συμφωνήσουμε από τώρα ότι σας το χρωστάω για το μέλλον.

Ο Tom Walkinshaw ωστόσο δεν είναι το ίδιο φίρμα, ούτε με τον Andretti, ούτε τώρα πια με τον Zak Brown. Ήταν όμως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του παγκοσμίου motorsport και ίσως ο μοναδικός λόγος που δεν είναι μεγάλος και τρανός, για εμάς εδώ τουλάχιστον, να είναι πως στην εποχή του η προβολή και η επικοινωνία γίνονταν με άλλους όρους και άλλα δεδομένα και μάλλον δεν είχαν και την ίδια σημασία, όπως σήμερα. Τότε μετρούσε περισσότερο να λύνεις τις διαφορές σου ήσυχα και ωραία, μαγκιόρικα και αντρίκια. Για αυτό πιθανότατα ο Walkinshaw ήταν πιο γνωστός ως φασαριόζος και γκρινιάρης, αλλά ευθύς και καταφερτζής.

Ήταν Σκωτσέζος (πέθανε το 2010) και ίσως να μην τον ήξερα και εγώ, αν δεν είχε κάνει αυτόν τον γύρο στο Mount Panorama. Ένας φίλος μου λέει πως είναι ο τέλειος γύρος, με αυτό το “έπιπλο” που οδηγεί και συμφωνώ απολύτως για να πω την αλήθεια. Εκτός αυτού είναι και ένα από τα ελάχιστα video του Walkinshaw να οδηγεί. Και φυσικά είναι all time classic viral!

Το “έπιπλο” αυτό είναι η Jaguar XJS V12 της TWR και το video είναι από την pole position του 1985 στο Bathurst. Έναν χρόνο νωρίτερα ο Walkinshaw μετανάστευε στην Αυστραλία, ως πρωταθλητής τουρισμού στην Ευρώπη και μαζί του έπαιρνε και τις τρεις Jag της TWR. Δέχτηκε τη βοήθεια της Jaguar Rover Australia (JRA) και κέρδισε… με κάτω τα χέρια.

Η συνέχεια τον βρήκε στην Ιαπωνία, στη Νέα Ζηλανδία αλλά και στο WTCC στις απαρχές του, να προσπαθεί με τις δύστροπες XJS,να κυνηγήσει τα εξίσου δύστροπα αλλά πανίσχυρα Sierra. Το 1988 ολοκλήρωσε την οδηγική του καριέρα και αμέσως φάνηκε πως μάλλον του άρεσε περισσότερο να… χαρχαλεύει τα αυτοκίνητα, παρά να τα οδηγεί.

Η δεκαετία του ‘90 ήταν η εποχή της Formula 1. Η συνεργασία με τον Flavio Briatore στην Benetton τον έκανε πρωταγωνιστή, ενώ ο θρύλος λέει πως έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην ανακάλυψη του ταλέντου του Michael Schumacher.

Πίσω στην Αυστραλία, τη δεκαετία του 2000 η TWR ήταν ήδη επίσημη συμμετοχή της Holden ως Holden Racing Team, στο πρωτάθλημα των Supercars. Mπήκε ωστόσο σε οικονομικές περιπέτειες με την πορεία της να αρχίζει να φθίνει.

Το 2017 επέστρεψε μέσω της σύμπραξης με τις United και Andretti και εκτός από τον πάταγο που έκανε η επιστροφή του ονόματος του Walkinshaw στους αγώνες της Αυστραλίας, είχε και ένα ενδιαφέρον σερί καλών αποτελεσμάτων. Από το 2017 μέχρι και πέρσι δε, έχει παρουσία στο podiumτου Bathurst κάθε χρόνο ανελλιπώς. Φέτος συμμετέχει με τους Chaz Mostert και Bryce Fullwood. Είναι η πιο ιστορική ομάδα αν υποθέσουμε πως είναι συνέχεια της TWR και είναι και η μεγάλη αντίπαλος της κραταιάς Triple Eight που εξακολουθεί και σαρώνει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ