top icon
Blog

Να ζεις, να οδηγείς!

Ένα ποιοτικό τριήμερο με την Porsche Macan Turbo, γιατί έτσι. Χωρίς πρόγραμμα…

Υπάρχουν κατασκευές που δε συγκρίνονται. Όπως αντικεμενικά η 911 και άλλες, συνήθως με τη σφραγίδα της Porsche. Έχουν τον τρόπο τους. Δεν κατασκευάζουν, δημιουργούν. Τους σέβεσαι και που αναπνέουν, αφού δεν είναι συνηθισμένοι. Οδηγείς τη μικρή Macan με τον τετρακύλινδρο, ακούς διάφορα αναφορικά με τις επιδόσεις της και χαμογελάς. Είναι αυτή η αύρα από το πάτημά της που δεν αναλύεται, δεν περιγράφεται και την τοποθετεί αλλού. Στο δικό της μαγικό κόσμο που αν καταφέρεις και σε αποδεχτεί, η ζωή παίρνει άλλη διάσταση, ακόμα και αν πρόκειται για τη στιγμή.

Κάποτε ήταν μια καθημερινή συνήθεια με υψηλό κόστος, αλλά δε μετανιώνεις. Σήμερα πρόκειται για ευκαιριακή άσκηση που σε ποτίζει με οξυγόνο και θυμίζει πόσο σπάνιο είναι το να χαμογελάς. Όταν τη βλέπεις, όταν την οδηγείς και εν τέλει την απολαμβάνεις. Από την απλή μετακίνηση, μέχρι την οδήγηση, αφού η Macan δεν είναι ακόμα ένα SUV. Δε χωράει σε λίστα η δική σας, με κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ, και ακόμα περισσότερο η δική “μας”. Με τον 3.6 βενζίνης και τους 400 ίππους να περνούν στο δρόμο και από τους δύο άξονες με το PDK να εκτελεί υποδειγματικά. 

Η συνέχεια από το δίπτυχο θέση οδήγησης-τιμόνι και το χαμόγελο συνδυάζεται με ψίθυρο: “άντε γεια” στα ελληνικά, με τη γερμανική φράση να προδίδει έναν “τσαμπουκά”, όμως αφού είσαι ο καλυτερότερος δεν έχεις λόγους ώστε να τον εκφράσεις.

Το τιμόνι της θα το βρεις οριακά αργό στο σιγά, αν και βαρύ σε κάθε διαδικασία, αλλά είναι στη συνέχεια που μεταμορφώνεται, ακόμα κι αν δεν αλλάξεις πρόγραμμα. Λεπτομέρειες όλα αυτά όταν οδηγείς ένα καθαρόαιμο όπως είναι αυτή η Macan με την ένδειξη Turbo. Εξαρτάται από το μυαλό σου και στη συνέχεια από το πόδι σου το πώς θα δέσει μαζί σου το σύνολο και θα βγάλει στοιχεία ενός χαρακτήρα που αλλού δε θα βρεις. Βλέπετε, είναι ο χαρακτήρας κάθε Porsche, είναι ό,τι έχει καθιερώσει την 911 σε αυτοκίνητο του αιώνα, όλο αυτό που σε συναρπάζει και σε επηρεάζει. Μαγεία είτε μετακινείσαι χαϊδεύοντας τα πάντα όλα, είτε οδηγείς, οπότε έχεις ρυθμίσει και σε απασχολεί και η σχέση σου με τα paddles στο τιμόνι. Μικρά, διακριτικά αφτιά, αλλά αποτελεσματικά όταν κρίνεις πως χρειάζονται. Σπάνια περίπτωση, αφού κουβαλάς μεγάλο βάρος, διαθέτεις πολλούς ίππους που σε εκτοξεύουν, αλλά έχεις και τα σωστά και σε αντοχή φρένα, όπως και το άψογο, το πολύ καλά δουλεμένο ζύγισμα και για την Ειδική Διαδρομή…

Είναι φτιαγμένη για την Τέλεια Διαδρομή, όπου δε θα ξεπεράσεις τα 12 λίτρα/100 χλμ., αλλά δεν πρόκειται απλά για ένα καλό SUV που μπορεί να προσαρμοστεί και στην Ειδική Διαδρομή. Η Porsche Macan διαθέτει το πλαίσιο που δημιουργήθηκε για ό,τι special μπορεί να προκύψει στη σκέψη και στην εξέλιξη της αρχής του “οδηγώντας” και ενίοτε, ξεπερνά ό,τι θεωρούμε comme il faut. Προσθέστε πως αυτή η Turbo, χωρίς να είναι η εξελιγμένη εκδοχή με τους 440 ίππους, δουλεύτηκε ώστε να δένει ιδανικά σε οποιοδήποτε περιβάλλον και δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να κινηθείς πολύ γρήγορα και με ασφάλεια.

Ήταν μια “εξελιγμένη στιγμή”, ευκαιρίας δοθείσης και ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη._ Σ. Χατζηπαναγιώτου

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ