top icon
Blog

Σε πρώτο πρόσωπο

Συζητώντας με τον Κώστα Μητρόπουλο… χωρίς προφυλακτικό!

Συζήτηση με τον Κώστα Μητρόπουλο εφ’ όλης της ύλης, χωρίς πρακτικά και φλερτάροντας με τις κόκκινες γραμμές της δεοντολογίας. Άλλωστε, συζητούν με πάθος ένας ρομαντικός όσο και μεθοδικός, με έναν sporting εραστή της αυτοκίνησης. «Πρωταθλητές» ο καθένας στον τομέα του, όπως θα σχολίαζε ένας τρίτος, μη εμπαθής παρατηρητής. 

Αφορμή για «κουβέντα», η υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της ΦΙΛΠΑ, του παλιού συνεργάτη του περιοδικού και καλού φίλου. Γνωστός μέσα στους 4Τροχούς ως Κ.Μ. Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70. Η άνεση μεταξύ μας θεωρητικά κάνει τη διαφορά, αλλά είναι ο τρόπος του και η αμεσότητα που τον χαρακτηρίζει που εξελίσσει μια διαδικασία «ευκολάκι» σε άσκηση ακριβείας… Άλλωστε, είναι και η ευθύνη αναφορικά με το αντικείμενο της συζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο άμεσος, είναι και ατάραχος. Ο τρόπος του ξεπερνάει την αυτονόητη αμοιβαία εμπιστοσύνη και προδίδει το μέγεθός του. Απλά και καθαρά. Όπως απλός είναι ο λόγος του, οι θέσεις του και οι σχέσεις που θέλει να έχει με όσους καλείται να συνεργαστεί και να υπηρετήσει, όντας εκλεγμένος απευθείας από τα μέλη-εκλέκτορες της ΦΙΛΠΑ. 

Αλήθεια Κώστα, αν εκλεγείς, πώς θα διαχειριστείς τύπους σκληρά καρύδια με την ευφυΐα τους να χτυπάει κόκκινο, όπως ο Δεσύλλας και ο Λουμίδης, αλλά κ.ά. στην ομάδα σου, όπως ο Βύρων, ο Πέτρος και ο θυμωμένος Νικόλας, με τον Χάρη να διψάει για δημιουργική αλλαγή; Χωρίς να υποτιμούμε την παλιά φρουρά, που καλά κρατεί.

Ρωτάς και νομίζεις πως τον αιφνιδιάζεις… Χαμογελάει, κάτι που δε συνηθίζει όταν μιλάει σοβαρά – και η ΦΙΛΠΑ είναι πολύ σημαντική υπόθεση για τον Μητρόπουλο και την ομάδα του.

«Ό,τι καλύτερο να έχεις δίπλα σου, ως συμπολεμιστές σου, τους καλύτερους. Από σημαντικούς, όπως οι συνεργάτες μας, αλλά και από άλλους στη ΦΙΛΠΑ, μαθαίνεις και μέσα από το συντονισμό άξιων θα προκύψει η αναβάθμιση που αποζητάς».

Συμπληρώνει: «Με τέτοιους ανθρώπους, με τους καλύτερους, κάνεις τη διαφορά. Θα προβάλεις σωστά, ακόμα και επαγγελματικά (Κ.Μ.: λατρεύω τον εθελοντή με την επαγγελματική νοοτροπία) και θα δώσεις τη λάμψη που λείπει εξασφαλίζοντας και τους απαραίτητους χορηγούς που θα στηρίξουν εκδηλώσεις όπως άλλοτε. Γεγονότα που θα φέρουν πίσω τους απόντες και πιο κοντά τους παρόντες».

Μικρή παύση, ίσως «βόλτα» σε σχόλιο που παρεξηγήθηκε και σε προλαβαίνει:

«Δε μας λείπουν τα λούσα και τα 5αστερα, αλλά το μεράκι και η ζεστή ατμόσφαιρα που θα μας δέσει και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη δημιουργία της βάσης, με προοπτική τον εκσυγχρονισμό. Άμεσα!» 

Περί ΚΥΑ…

Είναι σαφής: «Μόνο σε συνεργασία με την ΕΟ ΦΙΛΠΑ που σεβόμαστε και άλλωστε έχει την ευθύνη, αλλά και με τις άλλες Ομοσπονδίες που πρέπει να συμπορευτούμε, θα πετύχουμε το ζητούμενο σε σχέση με την κυκλοφορία των ΙΟ. Έγιναν λάθη. Υπήρξε ολιγωρία. Βρεθήκαμε μακριά από τις εξελίξεις που αφορούν στην περιβόητη ΚΥΑ. Θα πρέπει να έχουμε να κάνουμε με νόμο που απελευθερώνει τη χρήση και διευκολύνει τους ελέγχους, σε τεχνικό επίπεδο. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και με μέθοδο. Να επικοινωνήσουμε το τι γίνεται εκτός Ελλάδας – στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θέλουμε αντίστοιχη μεταχείριση και μόνο για συμβολικά ποσά μπορείς να μιλήσεις αν προκύψει κόστος. Να βρούμε συμμάχους. Να εξηγήσουμε καλά τις θέσεις μας».

Το κατέχει το θέμα. Στην ουσία του, αλλά και ως διαπραγμάτευση. Η αγαπημένη του διαδικασία. Με διεθνή και στην κυριολεξία εθνική πορεία. Ο Μητρόπουλος ξέρει από Τέλειες διαδρομές και διαδικασία ακριβείας, γνωστή ως regularity, αλλά ξέρει και από Ειδικές διαδρομές, με ζώνη 6 σημείων, κράνος και προσεγμένο ρολ κέιτζ. Χαμογελάει με το δικό μας σχόλιο-παρατήρηση, αλλά συνήθως ο συνομιλητής μας είναι σκυθρωπός, σοβαρός και αποφασιστικός. Έχει πάθος και δημιουργική αγωνία σε σχέση με το πλάνο του και δεν το κρύβει.

Δοκιμάζεις από το πλάι, με λίγη λάσπη, μήπως και γλιστρήσουμε και βγει είδηση σε κίτρινη απόχρωση. Το σχόλιό μας: Δεν είναι καταστατικό αυτό με το οποίο λειτουργείτε και ρισκάρεις να τον προσβάλεις.   

Δε χάνει δευτερόλεπτο.

«Σε διαβεβαιώ, πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 η ΦΙΛΠΑ θα λειτουργεί με το σύγχρονο καταστατικό της. Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από το ΔΣ, ενώ θα γίνουν και άλλες ρυθμίσεις. Η σύγχρονη λογική απαιτεί διάδοχες καταστάσεις και όχι διπλές θέσεις» συμπληρώνει και ουσιαστικά απαντάει σε απορίες που δεν προλάβαμε να εκφράσουμε. Το κεφάλαιο της αλλαγής καταστατικού είναι μεγάλο, αλλά ο τρόπος έκφρασης και υποστήριξης δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Άλλωστε, ότι θα σεβαστεί τις διαδικασίες το προδίδει η επαγγελματική πορεία του. Επί του προκειμένου, σε σχέση με τη ΦΙΛΠΑ όπου ο ηγέτης πρέπει να συνδυάζει συναίσθημα με ουσία, ξέρεις πολύ καλά ότι το πλάνο περιλαμβάνει και την αντίδραση με στρατηγική αν προκύψουν οικονομικά προβλήματα. Αν και εφόσον, το υψηλό κόστος λειτουργίας της ΦΙΛΠΑ πληγωθεί από τη μείωση έκδοσης πινακίδων και πιστοποιητικών, κάτι που θα επηρεάσει  και τις εκδηλώσεις, οπότε και τη συμμετοχή  χορηγών. Απαντάει με σιγουριά για σεμινάριο.

«Η ΦΙΛΠΑ ποτέ δε θα στριμωχτεί οικονομικά χωρίς διέξοδο» είναι το σχόλιό του και εκεί γνωρίζεις ότι έχεις απέναντί σου τον μηχανικό-οικονομολόγο με τραπεζική εμπειρία σε επίπεδο κορυφής. Συμπληρώνει το σχόλιο με ανάλυση επιτοκίων και άλλων πρακτικών που σε ξεπερνούν. Είναι το δικό του χωράφι και απολαμβάνει την ανάλυση. Σκέφτεσαι πως αν είχαμε έναν Κ.Μ. στην ΕΛΠΑ και βέβαια τον άκουγαν οι «σοφοί» εκεί, μπορεί να ήταν αλλιώς. Τον έχουν όμως στη ΦΙΛΠΑ. Άλλωστε, πολλοί εκεί έχουν ζήσει επιλογές του, είτε στην οργάνωση εκδηλώσεων, είτε στην εξασφάλιση χορηγών, είτε λόγω της ιδιότητας του ως Συμβούλου διοίκησης της ΕΟ ΦΙΛΠΑ του κ. Δημήτρη Βερναρδάκη. Ως οφείλεις, τον πιέζεις ώστε να τους χαρακτηρίσει. Τον υπέρ -Προεδρο (Σ.Χ.: ο χαρακτηρισμός δικός μου και χωρις ειρωνική διάθεση), και τον κ. Τάκη Φωτεινόπουλο, γ.γ. της διοίκησης που αποχωρεί και διεκδικεί τη θέση του Προέδρου. 

Είναι ευγενικά σαφής και με τακτ σχολιάζει-απαντάει: «Όλοι κρινόμαστε. Έμειναν πολλά χρόνια, εκτιμώ πως αντί να αναβαθμίζουν με πάθος παρασύρθηκαν από την καθημερινότητα και η προσπάθειά τους είχε φθίνουσα πορεία. Όμως, ας αποπροσωποποιήσουμε» σχολιάζει.

Και συνεχίζει. «Ο Πρόεδρος εκλέγεται κατευθείαν από τα μέλη και αυτό του δίνει μια παραπάνω θεωρητική δύναμη. Οι ίδιοι οι συνεργάτες του αφήνουν υπονοούμενα για τον Δημήτρη ότι δεν τους δίνει, δεν τους έδωσε χώρο. Ωραία, και αυτοί τι έκαναν για να τον κερδίσουν; Τι έκαναν για να τον μεταπείσουν σε αποφάσεις του με τις οποίες διαφωνούσαν; Δε θέλουμε βολεμένους και, χωρίς να υποτιμούμε την εμπειρία και την εντιμοτητά των σημερινών μελών, θέλουμε ανθρώπους κινητοποιημένους, που οφείλουν  για την υγεία του χώρου να διεκδικήσουν την αλλαγή. Με έναν διαφορετικό τρόπο, που πιστεύουμε πως ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο, πολύ ειδικό περιβάλλον, όπου το συναίσθημα δένει με την κουλτούρα του καθενός μας».

Παίρνουμε τη σκυτάλη… Αν οι άνθρωποί σου, η ομαδα σου δεν είναι πλειοψηφία στο ΔΣ πώς θα διοικήσεις;

Σκυθρωπιάζει. Σκοτεινιάζει για να ειμαι ακριβής.

«Η ΦΙΛΠΑ δεν είναι κόμμα! Θα δικαιώσουμε τον τίτλο μας. Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου. Θα αξιοποιήσουμε αυτό το σημαντικό που μας συνδέει και με ευθύνη και ήθος θα συνεργαστούμε όποιοι βγούμε στις εκλογές και θα δημιουργήσουμε στη σωστή κατετεύθυνση, της σύγχρονης αναβάθμισης για το ΙΟ».

Και ολοκληρώνει. «Διάβασε τις θέσεις μας και το πώς θα λειτουργήσουμε, δίνοντας χώρο και ευθύνη στις ομάδες εργασίας. Θα σου αρέσει το μοντέλο μας», ολοκληρώνει με αυτοπεποίθηση και άνεση.

Τα δικά του λόγια-σχόλια σε συζήτηση δυο φίλων που αλληλοεκτιμούνται και όχι σε τυπική συνέντευξη, μας φορτώνουν, μας δίνουν τροφή για σκέψεις. Πρόκειται για δυσκολο χώρο που δε γνωρίζεις σε βάθος και η συζήτηση έγινε με έναν συνομιλητή που λειτουργεί σε πολύ υψηλές στροφές χωρίς κόφτη και είναι αυτή η άνεσή του που σε φορτώνει με ευθύνη. Άλλωστε, κάνει τα παντα ώστε να είναι απλος και κατανοητός και όλο αυτό δεν το έχεις συνηθίσει και αναβαθμίζει το άγχος που δύσκολα το διαχειρίζεσαι.

Παρακάτω

Το δικό μας σχόλιο, λοιπόν, με σεβασμό στην εμπιστοσύνη του κ. Κώστα Μητρόπουλου και των συνεργατών του. Σε συνδυασμό με την ανατριχίλα που μας δημιουργεί ο Αστερίξ εδώ και 50 χρόνια  – και ας μην το ξέρει.  

Το σίγουρο είναι ότι ο Κ.Μ. θα σεβαστεί ανθρώπους και διαδικασίες, ενώ δε θα προδώσει ποτέ την ευαισθησία του για το ΙΟ, το «κλασικό» για εκείνον, για εμάς και για όλους που ως συνεννοημένοι από καιρό εκτιμούμε ότι είναι αυτός ο όρος που του ταιριάζει. Είτε πρόκειται για το αυτοκίνητο των γονιών μας, είτε για αυτό που αποκτήσαμε επιλέγοντας να στερηθούμε, ώστε να ζήσουμε το όνειρό μας. Με την απόκτηση και τη χρήση σε περιβάλλον που του ταιριάζει. Σε περιβάλλον που προκύπτει από τους ανθρώπους που το δημιουργούν με τη φιλοσοφία τους, συνδεδεμένη και με την αγωγή τους.

Είναι ο Κώστας Μητρόπουλος και οι συνεργάτες του, είναι τα άτυπα μέλη του 3CG, είναι τα μέλη της ΦΙΛΠΑ με ή χωρίς διοικητικές θέσεις, είναι τα μέλη των αντίστοιχων σωματείων σε όλη την Ελλάδα. Είναι όλη αυτή η μεγάλη οικογένεια που σήμερα οφείλει να μείνει μονιασμένη και όντας σοφά συντονισμένη, να διεκδικήσει και να πετύχει το αυτονόητο: την επιστροφή των ΙΟ στο φυσικό τους χώρο. Στο δρόμο, για εκδηλώσεις, αλλά και όχι μόνο.

Να ευχηθούμε καλό δρόμο και γερά νεύρα, αλλά και πολιτισμένη, ψύχραιμη αντίδραση στις κακοτοπιές. Άλλωστε, είναι αυτα τα Ράλλυ ζωής χωρίς χρονόμετρο που σου δίνουν την ευκαιρία να εκφραστείς καταθέτοντας ψυχή και δημιουργική διάθεση με προοπτική.

Σήμερα, όλα αυτά, που η διεκπεραίωση έχει γίνει τρόπος ζωής.

Πάμε αλλιώς…

Άλλωστε, δεν μπορεις να περιμένεις την αλλαγή από μια έμπειρη και έντιμη, αλλά κουρασμένη ομάδα – με, ουσιαστικά, τετραετή θητεία. Από τους νέους στα «μπάκετ» δεν την περιμένεις, την απαιτείς την αλλαγή, με τη σιγουριά πως δε θα εκτεθείς._ Σ. Χατζηπαναγιώτου

ΥΓ. Συζήτηση με έναν φίλο από τα παλιά, με αιτία την περί πινακίδων αστοχία και αφορμή τις εκλογές για νέο ΔΣ στη ΦΙΛΠΑ. Ένα σημείωμα αφιερωμένο σε κ.κ. όπως ο Βύρων και ο Πέτρος, εμπνευσμένο από τον Άρη, με την παρέμβαση του Χάρη. Αυτοί όλοι, ξέρουν. Ποιος δεν ξέρει; Όποιος νομίζει ότι τα πάντα έχουν τιμή και στοιχεία ανταποδοτικότητας. Εμείς, άλλωστε, απολαμβάνουμε και στο κρύσταλλο και στο πλαστικό ποτήρι, αρκεί να είναι από χέρι που προδιδει σεβασμό και φιλία, αληθινή… 

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ