top icon
Blog

The king is back

Το σχόλιο προκύπτει διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου της Ford Ελλάς, που αφορά τη συμμετοχή του Πάνου Χατζητσοπάνη στο Ράλλυ Ακρόπολις.

Κάθε εκδήλωση, όπως και οι θεσμοί, πρέπει να έχουν σημεία αναφοράς. Είναι οι σημαιοφόροι. Ό,τι εμπνέει την κοινωνία μας σε όλες τις διαστάσεις και -ιδανικά- ξεπερνάει τα σύνορά μας.

Σήμερα οι ελληνικοί αγώνες, με την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στο WRC -κυβερνητικό έργο με υπογραφή «Λευτέρης Αυγενάκης»-, έχουν επανέλθει στην κανονικότητα. Σε όλα μάλιστα τα επίπεδα, με ορθόδοξη, εκλεγμένη διοίκηση στην ΟΜΑΕ, με ικανή επικεφαλής στην ΕΠΑ και, κυρίως, με την επιστροφή και τη συμμετοχή κορυφαίων συνδυασμών, που κάνουν ευρύτερα τη διαφορά.

Είναι γεγονός!

Ο Πάνος Χατζητσοπάνης με τον Νίκο Πετρόπουλο επιστρέφουν στο Ράλλυ Ακρόπολις· ό,τι θα θέλαμε να ζήσουμε με τον Άρη Βωβό, ό,τι εμπνέει με τον Γιάννη Πλάγο, ό,τι είναι πολύ πιθανό να συμβεί με τον Λάμπρο Αθανασούλα. Επίσης, ό,τι δεν αποκλείεται να συμβεί με τον Σωκράτη Τσολακίδη.

Team Greece!

Είναι αυτή η άτυπη εθνική ομάδα με τα δικά μας «περίεργα» κριτήρια, μακριά από τίτλους και politically correct αναφορές, μακριά από στατιστικά και αποτελέσματα. Είναι ό,τι παρασύρει στο βουνό τον πολύ κόσμο. Οι συνομιλητές τους! Ομάδα που άλλωστε εμπνέει τον ειδικό στις αναλύσεις του, οι οποίες μένουν καταγεγραμμένες με διαχρονική αξία. Αυτοί ευαισθητοποιούν χορηγούς στο πάνω ράφι και φέρνουν πίσω τις εταιρείες αυτοκινήτου. Είναι οι αθλητές που με τους συνοδηγούς τους αναβαθμίζουν την ποιότητα του χώρου, αλλά και παραπέρα…

Οι θεατές, η κοινωνία μας. Το πλέον συνεπές κομμάτι του Ράλλυ Ακρόπολις. Η ψυχή του αγώνα. Ο χορηγός-λευκός χρυσός που σεβόμαστε. Για αυτούς γίνεται ο αγώνας. Αυτοί θα σε απογειώσουν, αλλά και θα σε απαξιώσουν αν νιώσουν προδομένοι. Δεν ανεβάζει κυβέρνηση το ΡΑ, αλλά εύκολα τη ρίχνει. Για αυτούς άλλωστε φτύνουν αίμα ο Πουρναράκης και η παρέα του, ζωγραφίζοντας σε καμβά με χρώματα μπλε-λευκό. Όπως το site του RA, που ακολουθώντας τις προδιαγραφές του WRC, αφού μπεις, εκεί θα μείνεις. Εκεί θα δεις και το λογότυπο σε διάφορες εφαρμογές, και έτσι τοποθετημένο λάμπει και σε οδηγεί.

Θα συμβεί λοιπόν από τους παραπάνω δυο-τρεις με τους συνοδηγούς τους, και μακάρι από τέσσερις, με γλυκό μας απωθημένο να απολαύσουμε ξανά και ξανά τους Βωβό-«ΕΛ-ΕΜ» με το περιβραχιόνιο στις φόρμες τους. Αρμόδιος με Λώρη, και πας με λεωφορείο στο Σύνταγμα να ξεχαστείς στη στάση, να απολαύσεις τον καθηγητή του κοντρόλ, σήμερα που όλοι πάνε με τα μούτρα. Για διαφορετικούς λόγους, σημείο αναφοράς στους αγώνες, και όχι μόνο, οι παραπάνω.

Χατζητσοπάνης!

«Φινλαμός» πρέσβης, Θεσσαλός «υπουργός εξωτερικών» ο Πάνος, και ανατριχιάζει το πανελλήνιο ακόμα και όταν είναι θεατής. Τον βλέπεις σε βιαστική φωτό ενός πρόχειρου δελτίου, αλλά είναι τέτοια η λάμψη του, που σε ταξιδεύει και σε στέλνει στο YouTube. Να ακούσεις τον Παγκόσμιο και να απολαύσεις την τιμονιά του μαέστρου σε ένα κρεσέντο του χεριού του με τιμόνι-επιλογέα-χειρόφρενο, και είναι σαφές: αυτός δεν έγινε παγκόσμιος, γιατί είναι Έλληνας, και ένα ΡΑ δεν αρκεί. Ούτε σε συνδυασμό με το ΕΛΠΑ, που το σκοτώσαμε νωρίς.

Θυμάσαι λοιπόν πώς κατέβαινε ο Χατζητσοπάνης Junior τις Καρούτες με Στεφανή στο Impreza και πώς βούταγε στη λάσπη στη Γραβιά με Πετρόπουλο στο ΕVΟ, και ανατριχιάζεις. Πριν από είκοσι χρόνια, και η αίσθηση είναι πως πέρασαν είκοσι μέρες. Σήμερα με Ford Fiesta Rally2, και η διαφορά στις λεπτομέρειες ουσίας από τον Στέλιο Φάκαλη, αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές.

Giannis Plagos 01

Στη συνέχεια

«Το δικό μας το παιδί», ο ήρωας της διπλανής πόρτας, ο Γιάννης Πλάγος, έχει βάλει σε rally mode όλη τη Μεσσηνία, και η λάμψη του φτάνει στην Κατεχάκη, όπου χτυπάει η καρδιά της νομιμότητας που μας κρατάει ασφαλείς.

Ποιος ασχολείται με την εμπειρία τους στο χωματόδρομο; Λεπτομέρεια. Κάποτε το ’78 ήρθε ο Μουνάρι στο ΡΑ και γελούσαν ότι θα ζαλιστεί στη σκόνη. Ήταν μπροστά στη Λαμία από Άλεν και Ρερλ, και μείνετε στη μιζέρια των διαχωρισμών. Το ταλέντο και η ψυχή δεν έχουν όρια. Δε διαλέγουν οδόστρωμα. Ορκισμένη πίστη στην πατρίδα, και είναι το DNA του που τον κρατάει σεμνό τον αστυνόμο και του δίνει φτερά.

Πλάγος και Ρέντης, οι φίλοι μας, τα αδέλφια μας σε Καλαμάτα και Βόλο, και για αυτούς θα πάμε βουνό.

Lambros Athanassoulas 011

Αφήσαμε τρίτο τον Λάμπρο

Εδώ, απλώς «δεν περιγράφω άλλο». Σταυρώνεις δάχτυλα και περιμένεις το χτύπημα SMS από το κινητό που τελειώνει σε 600 και την κλήση από το 601 που συνήθως προηγείται, για την είδηση που αφορά τη συμμετοχή τους.

Τι να γράψεις για αυτόν τον τύπο που ποτέ δε ζητάει, εκφράζει το «ευχαριστώ» σεμνά, ενώ δεν ξέρει να απογοητεύει; Σε ξεπερνάει. Φορτώνεις στην Google τα χαρακτηριστικά του και προκύπτει αυτή η φάτσα. Δήθεν ανέμελος, τα μέγιστα σοβαρός, ένας γενικώς χορτάτος και φουλ μορφωμένος, που διαχειρίζεται με μαεστρία την πλημμύρα των συναισθημάτων που τον χαρακτηρίζουν.

Τύπος με μεταπτυχιακό στο πώς σκοτώνεις εξ επαφής την αχαριστία, ακόμα και αν στιγμιαία νιώσεις άβολα, ίσως και προδομένος, αφού έτσι θα σ’ το παρουσιάσουν οι κακόβουλοι ανεπαρκείς, ακόμα και στο δικό σου περιβάλλον. Τον δίδαξαν άλλωστε για τον τρόπο που τον χαρακτηρίζει. Από μωρό στα χέρια σοφών που λατρεύεις, αλλά δεν είναι της παρούσης η περίσσια συναισθηματική φόρτιση.

Έχουμε πόλεμο στο ΡΑ-WRC, στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση, ατού η αξιοπιστία της συμμετοχής. Ο οδηγός και δίπλα του, ο Νικόλας Ζακχαίος, ο σύγχρονος Δημήτρης Βαζάκας. Ο Νικ και χεράς, χρυσάφι δίπλα του. Τραγουδάει ο Νικόλας, ζωγραφίζει ο Λ.Α., μαζί μέσα στο 5θυρο καταδιωκτικό. Kλασικά, ως συνήθεια με δύο ονόματα και κοινό επώνυμο, ο πήχης πολύ ψηλά. Με τον τρόπο τους, ώστε το διαφορετικό να θεωρείται αυτονόητο και να δείχνει ευκολάκι.

Socratis Tsolakidis

Από εκεί και πέρα…

Δεν το κρύβουμε, έχουμε αδυναμία στον Σώκρατες. Διαφωνείς μαζί του σε όλα τα περί αγώνων, αλλά είναι αυτό που δυναμώνει τη φιλία μας. Ο Σωκράτης Τσολακίδης, αδελφός του Ολυμπιονίκη Βασίλη, ο πατέρας του φίλου μου Ζώη και ακόμα τριών παιδιών με την κ. Τσολακίδη, τη Χριστίνα του. Καρέ του άσου με ρήγα και μία υπέροχη ντάμα. Γενικώς αυτός ο Μακεδόνας λάτρης του ΠΑΟΚ «οδηγεί» αλλιώς. Σε αφοπλίζει με το τσαγανό του, μέσα από το καθαρό του βλέμμα, και είναι στοίχημα να προκύπτει αμοιβαία εμπιστοσύνη μαζί του.

Μπορεί να τρέξει. Εύκολα και ακόμα πιο εύκολα από όλους, και άλλωστε το θέλει. Όμως, έχουν κάποιους δικούς τους ιερούς κώδικες οι Τσολακίδηδες που θα κρίνουν τη συμμετοχή του.

Aris Vovos 01

Υπομονή

Θέμα Άρη Βωβού δεν τίθεται στην παρούσα φάση, με γεγονός πως ποτέ η ανεπανάληπτη αρχοντιά του δεν κρίθηκε στην τύχη. Του άρεσε άλλωστε να την προκαλεί, αυτός ο λάτρης τού «μία και δύο επάνω». Με έμπνευση που μόνο αυτός. Απλώς, είναι ο Πρωταθλητής που ονειρεύεσαι και που τοποθετείς στο κάδρο ώστε να αξιολογείς το σήμερα και να σκέφτεσαι το αύριο, με εκφραστή τον «Panagiotis Roustemis». Η διαφορά του Παναγιώτη ότι θα έχουν να γράφουν και την επόμενη δεκαετία και παραπέρα για τις επιδόσεις του.

Εξαιρετικοί αγωνιζόμενοι πολλοί Έλληνες. Τα σημεία αναφοράς λίγα, αλλά σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το σημειώνει ένας παλιός, με σεβασμό σε όλους τους συμμετέχοντες. Ο υπογράφων, με πλούσιο παλμαρέ, που υπήρξε μαθητής του «Ιαβέρη», team mate του Γιώργου Μοσχού, θαυμαστής του Λεωνίδα Κύρκου όταν στρίβει ή μαστορεύει και συμφοιτητής του Μοσχούτη. Μαζί με σημαντικούς που συντόνιζε ο Νίκος Τσάδαρης, δείξαμε το δρόμο σε εξαιρετικούς, που δικαίωσαν την ιδέα του Μανώλη Παναγιωτόπουλου για το project.

Το «Γίνε Πρωταθλητής», έργο μας χάρη στην Toyota Ελλάς. Σημαντικό ότι, όπως και η Hyundai Ελλάς, τα δύο θηρία εμπλέκονται στο Ράλλυ Ακρόπολις με διαφορετικό, αλλά με τον ωραίο, τον σωστό τρόπο. Ο Τάκης Πουρναράκης συνεννοήθηκε με τα μάτια με τον πολυνίκη-πρωταθλητή Άρη Αραβανή, που τον εμπιστεύθηκε (δύσκολη άσκηση), και ο κολοσσός στηρίζει την οργάνωση, όπως για δεκαετίας στήριξαν τον Έλληνα αγωνιζόμενο.

Η παρουσία της Hyundai Ελλάς, που θα ανακοινωθεί, προδίδει μέταλλο και τη σύγχρονη σκέψη, οπότε χτίζεις όπου αγγίζει την ψυχή των χιλιάδων που οδηγούν τα αυτοκίνητά σου και δικαιούνται παρουσία-εκπροσώπηση με την ποιότητα που σφραγίζει το κύρος. Είναι σαφές. Ο Ανδρέας Χριστοφορίδης, που έφτιαξε κοσμηματοπωλείο από κατεστραμμένο ανθοπωλείο, βλέπει μέσα από τη σκόνη το τοπίο σε βάθος.

Κακά τα ψέματα, όταν η κορεατική μηχανή ανταποκριθεί και οι παραγγελίες εκτελεστούν, θα αλλάξουν οι ισορροπίες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Καλό αγώνα. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς._ «Στρατισίνο»

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ