top icon
Δοκιμές

Δοκιμάζουμε το Smart EQ Fortwo Coupe

Οδηγούμε στην Ελλάδα το ανανεωμένο Smart EQ Fortwo Coupe, με το οποίο η μάρκα εισήλθε στην αμιγώς ηλεκτρική της εποχή, τοποθετώντας τις εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης, οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Μετά από την πρώτη γνωριμία στη Valencia της Ισπανίας κατά τις αρχές της χρονιάς, έφτασε η στιγμή να οδηγήσουμε το ανανεωμένο, αμιγώς ηλεκτροκίνητο Smart Fortwo Coupe και στη χώρα μας. Ο λόγος για ένα μοντέλο που, όπως και οι επιπλέον εκδόσεις Cabrio και Forfour, αν και δε φέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις από τον άμεσο προκάτοχό του, συνιστά ένα σημείο καμπής στην ιστορία της μάρκας. Αρχής γενομένης από τη συγκεκριμένη γενιά αυτοκινήτων, η Smart παράγει πια και στην πράξη μόνο ηλεκτρικά οχήματα, οπότε τα αρχικά “EQ” δεν καταδεικνύουν απλά την ενέργεια με την οποία κινείται το ανανεωμένο Fortwo, αλλά και την συνολική ταυτότητα της εταιρείας.

Από την εμφάνισή της στα αυτοκινητικά δρώμενα, το 1998, η Smart κατέθεσε προτάσεις που ήταν εν πολλοίς, μπροστά από την εποχή της. Λόγω μεγέθους και δυνατοτήτων, το διθέσιο Smart έγινε η προσωποποίηση των οχημάτων πόλης ενώ το 2007, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και σε ηλεκτρική έκδοση. Με την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, η Smart επιδεικνύει ξανά τα αντανακλαστικά της, αφού η ηλεκτροκίνηση θεωρείται ως το μέλλον της παγκόσμιας αυτοκίνησης.

Smart EQ Fortwo Coupe

Αν παραμερίσουμε το “background” και εστιάσουμε στο Smart EQ Fortwo Coupe καθαυτό, οι εμφανισιακές αλλαγές σε σύγκριση με το ακριβώς προηγούμενο ηλεκτρικό Fortwo, είναι ελάχιστες. Προφανώς, η έννοια του μινιμαλισμού συνεχίζει να αποτελεί σήμα κατατεθέν του μικρού διθέσιου αυτοκινήτου. Οι διαφοροποιήσεις εστιάζονται στη χαμηλότερη εμπρός μάσκα -με τη γρίλια να είναι για πρώτη φορά βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος- και στη χρήση τεχνολογίας LED στα φωτιστικά σώματα, η οποία ταιριάζει με την συνολικά “ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα”.

Smart EQ Fortwo Coupe

Στο εσωτερικό, οι αλλαγές είναι περισσότερο φανερές, αφού ειδικά η διαμόρφωση της καμπίνας σε ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική κονσόλα έχει ανασχεδιαστεί πλήρως, ενώ η θήκη που βρίσκεται πίσω από τον λεβιέ του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων έχει μεγαλώσει και κλείνει με ειδικό κάλυμμα. Η εικόνα του πίνακα οργάνων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές, όμως ανανεωμένο είναι το σύστημα infotainment. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια οθόνη αφής 8 ιντσών, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε δεδομένα, όπως η ροή ενέργειας κατά την κίνηση. Μέσω της ίδιας οθόνης γίνεται ο χειρισμός της διασύνδεσης του συστήματος με smartphone, η οποία γίνεται πολύ εύκολα και βέβαια, του ηχοσυστήματος.

Smart EQ Fortwo Coupe

Η “ηλεκτρική καρδιά” του Smart EQ Fortwο Coupe αποδίδει 60 kW (82 ίππους) και μέγιστη ροπή 160 Nm. Μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 17,6 kWh, που βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το δάπεδο, συνεισφέρει στη λειτουργία του συνόλου. Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα επιλογής φορτιστή αυτοκινήτου, με ισχύ 4,6 ή 22 kW, με την υψηλή αυτή ισχύ φόρτισης AC, να αποτελεί εξαίρεση ακόμα και σε σχέση με πολύ ακριβότερα ηλεκτρικά μοντέλα. Με βάση τις μετρήσεις της Smart σε κύκλο WLTP, η αυτονομία του Smart EQ Fortwo υπολογίζεται στα 116-130 χιλιόμετρα, ενώ ο χρόνος φόρτισης ποικίλει ανάλογα με τον ισχύ του φορτιστή που χρησιμοποιείται. Συγκεκριμένα, για φόρτιση του 10-80% σε φορτιστή ισχύος 22kW με τριφασικό ρεύμα, απαιτούνται λιγότερα από 40 λεπτά, ενώ στην περίπτωση φορτιστή 4,6 kW, σε wallbox και οικιακή πρίζα, χρειάζονται 3,5 και 6 ώρες αντίστοιχα. Επιπλέον, η κατανάλωση ρεύματος (σε μικτό κύκλο) είναι 19,3-17,0 kWh/100 χλμ. Από πλευράς επιδόσεων, το Smart EQ Fortwo παρουσιάζει επιτάχυνση 0-60 χλμ. σε μόλις 4,8 δευτερόλεπτα (επιτάχυνση 0-100 χλμ. σε 11,6 δλ.), ενώ η τελική του ταχύτητα είναι 130 χλμ./ώρα.

Smart EQ Fortwo Coupe

Στην πράξη, η οδήγηση του Smart EQ Fortwo Coupe, αναδεικνύεται σε ευχάριστη άσκηση. Η θέση οδήγησης είναι καλή, προσφέροντας απρόσκοπτη ορατότητα τόσο στο δρόμο, όσο και σε απαραίτητες για ένα ηλεκτρικό όχημα ενδείξεις, όπως στάθμη μπαταρίας, αυτονομία και ανά πάσα στιγμή χρήση της μπαταρίας ή του ηλεκτροκινητήρα. Η μικρών διαστάσεων καμπίνα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του αυτοκινήτου, αφού συνδυάζει παιχνιδιάρικο χαρακτήρα με καλή ποιότητα υλικών. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος βρίσκεται και η ποιότητα κύλισης, η οποία είναι ολοένα και καλύτερη μετά από κάθε γενιά ή facelift του μοντέλου. Ο ήχος του κινητήρα απλά δεν υφίσταται -ηλεκτροκίνηση γαρ-, ενώ τα πρώτα μέτρα της επιτάχυνσης είναι εντυπωσιακά, γεγονός που μεταφράζεται και στην επιτάχυνση που προαναφέραμε. Φυσικά, highlight παραμένει η δυνατότητα κίνησης εντός πόλης, αφού το μικρό αφού το μικρό Smart EQ Fortwo Coupe (μήκος 2,69 και μεταξόνιο 1,873 μέτρα) χωράει σχεδόν παντού, σε βαθμό που η λέξη “ευελιξία” να μην περιγράφει επακριβώς την αίσθηση για όποιον δεν την έχει βιώσει. Σε αυτό συνεισφέρει και ο κύκλος στροφής 6,95 μέτρων, που καθιστά ακόμη και την στροφή 180 μοιρών, πάντα υπό τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, σε εύκολη υπόθεση.

Smart EQ Fortwo Coupe

Η διακύμανση της αυτονομίας του Smart EQ Fortwo Cabrio, είναι προβλέψιμη και επαρκής για καθημερινές μετακινήσεις εντός πόλης, είτε από και προς την εργασία, είτε για βόλτα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, που έχει κατασκευαστεί για κίνηση εντός πόλης, η αυτονομία δε θα προδώσει τον οδηγό, αρκεί βέβαια και εκείνος να την αντιμετωπίσει αναλόγως. Βλέπετε, η οδήγηση με το γκάζι στο πάτωμα μπορεί, ιδιαίτερα στα πρώτα μέτρα της επιτάχυνσης, να είναι διασκεδαστική, ωστόσο δε θα βοηθήσει στην επίτευξη βέλτιστης αυτονομίας, μειώνοντας πιο γρήγορα τη στάθμη της μπαταρίας. Άλλωστε, η συνθήκη της οδήγησης ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκίνητου, απαιτεί ούτως ή άλλως προσαρμογή, είτε αυτό αφορά τον τρόπο του εκάστοτε οδηγού, είτε τον προγραμματισμό των χιλιομέτρων που θα πραγματοποιηθούν. Δεδομένα, που με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να εισέρχονται με ταχύ βηματισμό στη ζωή μας, θα μπουν στην ημερήσια διάταξη όσων επιλέξουν το συγκεκριμένο τύπο κινητηρίων συνόλων.

Η τιμή του Smart EQ Fortwo Cοupe, είναι 24.990 ευρώ.

Smart EQ Fortwo Coupe

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας > Τριφασικός Μέγ. Ισχύς > 60 kW (82 ίπποι) Μέγ. Ροπή > 160 Nm Κίνηση > Στους πίσω τροχούς Κιβώτιο ταχυτήτων > Αυτόματο μίας σχέσης 0-100 χλμ./ώρα > 11,5 δλ. Τελική ταχύτητα > 130 χλμ./ώρα Αυτονομία > 116-130 χλμ. Εκπομπή ρύπων > 0 γραμμάρια CO2 Τιμή έκδοσης δοκιμής > 24.990 ευρώ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ