top icon
Δοκιμές

Με Toyota Starlet και Corolla στα Σκούρτα

Συνδυασμοί με Έλληνες που έλαμψαν στο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, με κοινό παρονομαστή το… εθνικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, το Toyota Starlet. «Τζόκερ» η Corolla του «Αμαξό».

Στα Σκούρτα την επομένη του τερματισμού του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις στη λαμπερή Ελευσίνα, επιλέγοντας τους συνδυασμούς που αναστάτωσαν, όπως και οι Τσέχοι φίλοι τους με το Skoda Favorit. Στο ΙΡΑ τάραξαν τα χρονόμετρα και «ενόχλησαν» με τη φόρα τους αλάνθαστοι «Έλληνες με βαρελότα», ενώ ο συναγωνισμός μεταξύ τους απογείωσε την επισκεψιμότητα στο omae-live.gr, σε αγώνα που σε επίπεδο κορυφής κρίθηκε ανιαρός.

Toyota Starlet

Να συστηθούμε
Έχουμε να κάνουμε με τους Αργυρίου-Λάσκο και Παπαδημητρίου- Σιγάλα με προσθιοκίνητα Toyota Starlet. Στο κλασικό, οι Μιχάλης Νομικός-Κωνσταντίνος Τροβάς, με το Starlet-φονέα γιγάντων, με το οποίο συστήθηκε ο Μανώλης Παναγιωτόπουλος πριν από σαράντα χρόνια. Στη συνάντηση και η εμβληματική Corolla, με τα σήματα του περιοδικού σε περίοπτη θέση. «Πλεονέκτημα η κίνηση εμπρός», σχολιάζει ο Κώστας Αργυρίου, «η διαφορά από την τέχνη σου», συμπληρώνει ο Λάκης Λάσκος, ο οποίος εδώ και 25 χρόνια… βλέπει μαζί του θρίλερ όπου κατηφορίζει. Ταλαιπωρεί στην ανηφόρα αυτό το Starlet, που στον αγώνα ευνοήθηκε από τη σχέση εμπιστοσύνης του πληρώματος με το αυτοκίνητο, αλλά και από τις συνθήκες εδάφους και καιρού. «Δεν πάει…», σχολιάζεις, και ο Ζήβας απαντάει: «Το απλώνει και μένει η μ.ω.τ. ψηλά». Εκπλήσσεται για τέταρτη ημέρα με τους χρόνους του Κωστή ο Σωτήρης Σκαλτσάς, ένας μετρ στα 1.300 κ.εκ., και συμπληρώνει: «Πάει μία κάτω», που σημαίνει ψηλά οι στροφές με 1η αντί για 2η ταχύτητα, και ούτω καθεξής. «Η 5η μόνο στο Προσήλιο και στις Καρούτες». Βάζει άνω τελεία ο Λάσκος με φυσικό τρόπο, όπως αν περιέγραφε μετρήσεις στην ευθεία της Θήβας. Η προετοιμασία-εξέλιξη είναι έργο Κώστα Αργυρίου. Είναι ένα ελαφρύ Starlet, σωστά δεμένο με το roll cage της ΟΜΡ, ενώ τα αμορτισέρ της Bilstein επιτρέπουν να περνάει αέρα στο «κακό», όπου ο Αργυρίου διδάσκει με τέχνη και ένστικτο, αποτέλεσμα της εμπειρίας του. Με τη φόρα στην κατηφόρα και σε ε.δ. με κεκτημένες ταχύτητες, και ό,τι κερδίζουν όπου βολεύεται, φροντίζουν να μη χάνεται στην ανηφόρα.

Toyota Starlet

Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου
Ο 30χρονος Παπαδημητρίου Jr, ο Κωνσταντίνος, οδηγεί το Starlet που ξεχωρίζει από το καπό με την εργοστασιακή εισαγωγή. Η διαφορά έχει να κάνει με το τούρμπο στον 1.3. Η ιπποδύναμη εδώ φτάνει τους 110 ίππους, με υψηλή ροπή σε μεγάλο εύρος στροφών. Οι εξαιρετικές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα του ταλέντου του οδηγού και της σοβαρής προσέγγισης του συνοδηγού. Ο Μανώλης Σιγάλας είναι ένας ανήσυχος 40άρης με άποψη και ευρύτερη αγωνιστική εμπειρία. Πλήρωμα που αξιοποιεί στο έπακρο την αξιοπιστία της κατασκευής των 920 κιλών. Η τεχνική υποστήριξη από την PR Development, με τεχνικούς τους Δημήτρη Παπαδημητρίου, Κώστα Παπαδημητρόπουλο, Θανάση Μπούτσικο και Χάρη Πυλαρινό.

Toyota Starlet

Ο κινητήρας και η μετάδοση είναι παραγωγής, με ελεγχόμενο διαφορικό και έτοιμη ανάρτηση της Bilstein, σύνολο που εμπνέει τον οδηγό να πιέζει με εμπιστοσύνη. Ως προς το πλήρωμα, αντιλαμβάνεσαι ότι η επιτυχία συνδέεται με τη μεταξύ τους ισορροπία. Στην ομάδα σημαντικός είναι ο ρόλος του Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου, ενός τύπου χωρίς συμπλέγματα, που οδηγεί με ψυχή την Corolla, ενώ παρεμβαίνει διακριτικά και με στυλ, χωρίς ύφος. Ευφυέστατη επιλογή το Starlet Turbo, που τους επιτρέπει να φιγουράρουν ψηλά στην κατάταξη, σε αγώνες με Ιστορικά αυτοκίνητα όπου ακόμη δεν απαιτείται εξωγήινη κατασκευή των 100.000 ευρώ για τη διάκριση. Υποστηρίζουν η Isoclima, το LimonetiKids, το Sunday, η T-Unisale, τα ανταλλακτικά Παπαδόπουλος και η Toyota Γαζετάς.

Toyota Starlet

Τα εμπρός πίσω
Ταξίδι με την κίνηση πίσω, και είναι η ευρύτερη συμπεριφορά του Μιχάλη Νομικού ο λόγος που επιστρατεύσαμε το σχεδόν μαύρο Starlet. Στο πηδάλιο για τη φωτογράφιση ο Γιάννης Νομικός Jr, και η προσέγγισή τους στο θεσμό αφορά την ιστορία των ελληνικών αγώνων. Στη Νομικός-Κουρής θα βρεις στόλο από αγωνιστικά Starlet, όπως και του Δημήτρη Βαζάκα κ.ά. Υπεραξία στα αγωνιστικά Starlet η σφραγίδα «Νομικός-Κουρής». Στη Λυκόβρυση το «ατελιέ» τους, και διαθέτουν την εμπειρία αλλά και το μεράκι ώστε να διατηρούν ανταγωνιστικό το θρύλο. Για την… υγεία των Starlet αξιοποιούν και λύσεις από προμηθευτές τους, ικανούς στην ανακατασκευή.

Toyota Starlet

Το αγωνιστικό ιστορικό Starlet διαθέτει κινητήρα 1.3 σε εκδοχή με ένα διπλό καρμπιρατέρ. Ατού η κρεμαγιέρα και η στήριξη της πίσω ανάρτησης, με αμορτισέρ της Bilstein, ενώ χρησιμοποιείται το κιβώτιο παραγωγής, με κοντή τελική σχέση και ελεγχόμενο διαφορικό. Σωστά στημένο και αξιόπιστο, προσφέρει ευχαρίστηση, ενώ προκύπτουν χρόνοι που «ενοχλούν». Απόδειξη οι Θάνος Σ. Αθανάσουλας-Βασίλης Μπασιούκας. Αν θέλεις και διάρκεια, ακολουθείς τη φιλοσοφία του Μιχάλη Νομικού, συνδυάζοντας και την ήρεμη δύναμη του συνοδηγού του, Κωνσταντίνου Τροβά. Τίποτα στην τύχη, αλλά, όπως αποδείχθηκε, καιροφυλακτεί η αστοχία υλικού. Tην προσπάθεια στηρίζουν οι Ypsilon Electronics, Human Dynamics, Magna Power, EBC brakes, Fanatix models.

Toyota Corolla

Η χαρά του «Αμαξό»
Η Racing Star Corolla της ομάδας DH Rally με τεχνική υποστήριξη από την Tsourgiannis Motorsport. Η ανάρτηση είναι ευθύνη του κ. Πάνου Κωνσταντάκου, τα ηλεκτρικά από τον Νικόλα Μπαμπαλή. Dream team για την εξέλιξη-συντήρηση, πλεονέκτημα τα λάστιχα της Pirelli, και προκύπτει συνδυασμός-σημείο αναφοράς. Ακολουθεί το σχόλιο του Δημήτρη Αμαξόπουλου από το μπάκετ. «Ένας χρόνος και λίγοι μήνες μετά την περσινή πρώτη μας επαφή στο χώμα, και με τη Χαρά Μωραΐτη συμμετείχαμε στο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, για να ολοκληρώσουμε το Πρωτάθλημα. Χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον, αφού με τους συντελεστές στη βαθμολογία ήμασταν ήδη σε πολύ καλή θέση. Σημαντικοί οι άνθρωποι που μας έδωσαν τη δυνατότητα να μπούμε στο χώμα, όπως ο Τάκης Κουτσίκος και ο Νίκος Παυλίδης. Χορηγοί μας οι Racing Star, Corfos Hotel Mykonos, Casa e Campo, ERCO, Bright και η Δ. Τζαμπάζης. Η διαφορά στο αποτέλεσμα προκύπτει από την ομάδα του Δημήτρη Τσούργιαννη. Μισή αξιοπιστία η Toyota και άλλη μισή από την Tsourgiannis Motorsport. Σημαντικοί οι τεχνικοί μας στην προετοιμασία και κατά τη διάρκεια του αγώνα, και ευχαριστούμε τους Δημήτρη και Άκη Τσούργιαννη, Γιώργο Τζουνόπουλο και “Χριστόφορο” Διαμαντόπουλο.

Toyota Starlet

Αγώνας τριών ημερών με αυτοκίνητο πενήντα ετών φαίνεται και είναι βουνό, και ας μην είναι χιλιάδες τα χλμ. των ειδικών διαδρομών, όπως την εποχή που η Corolla ήταν νέα και ωραία. Δε βρίσκεις ανταλλακτικά, ενώ ο ρυθμός είναι στα όρια της ταλαιπωρημένης “καρότσας”. Στον απευθείας συναγωνισμό, αλλά και στη γενική κατάταξη, με τον πρώτο σε άλλο αγώνα και τα καλά 2λιτρα άπιαστα, ήταν εξαιρετικές οι επιδόσεις των Παπαδημητρίου-Σιγάλα και Αργυρίου-Λάσκου, όταν εμείς, με παραπάνω κυβικά και δύναμη, αλλά και μεγαλύτερο βάρος, σούστες και ατέρμονα, παλεύαμε να μη χάσουμε την επαφή στα κλειστά κομμάτια. Στα ανοιχτά είναι σαφώς πιο εύκολα τα πράγματα και ήταν πιο ανταγωνιστικός ο ρυθμός μας. Όμως, είναι μεγάλη η χαρά να τερματίζεις με ένα παλιό αυτοκίνητο σε έναν χωμάτινο αγώνα, που φυσιολογικά δεν ήταν χαλί από πλευράς οδοστρώματος, και αυτός είναι ο ορισμός του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις!

Toyota Starlet

Με την ευκαιρία, ο αγώνας πρέπει να γίνει Μάιο-Ιούνιο, για πολλούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε ότι υπήρχε “κούραση” για όσους συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα Iστορικών, με το ΡΑ στο τέλος του θεσμού, όντας ο πιο απαιτητικός αγώνας σε προετοιμασία και έξοδα. Μπορούμε όλοι μας να γράψουμε πολλές παραγράφους για την περιπέτεια που λέγεται Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, αλλά να ολοκληρώσουμε αυτόν τον μίνι απολογισμό με το εξής: Το να κουτρουβαλάς και να πλαγιολισθαίνεις με σουστόφυλλα σε μερικές από τις πιο διάσημες ειδικές διαδρομές του κόσμου, όπως οι Βωξίτες, είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα, εντυπωσιακό και για εμάς τους αγωνιζόμενους, και μακάρι να το επιτρέπουν οι συνθήκες ώστε να το ξαναζήσουμε». Να συμπληρώσουμε: Κακά τα ψέματα._ Σ. Χ.

Στα μπάκετ: Αμαξόπουλος, Αργυρίου, Νομικός Jr, Παπαδημητρίου
Guests: Ζήβας, Σ. Σκαλτσάς, Συνετός, Κ. Γεωργακόπουλος
Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ