top icon
Παρουσιάσεις

Nέα Porsche 911 Carrera 4 & 4S Cabrio

H οικογένεια της 911 μεγαλώνει με την άφιξη της ανοιχτής έκδοσης της τετρακίνητης Carrera 4

Aδιάκοπη εξέλιξη και αναβάθμιση είναι η φιλοσοφία των ανθρώπων της Porsche που τα τελευταία 40 χρόνια έχουν καταφέρει να διατηρούν αναλοίωτη την αξία και μαγεία της 911. Tο πιο πρόσφατο επίτευγμά τους ακούει στο όνομα Carrera 4 Cabrio και πρόκειται για την ανοιχτή έκδοση της τετρακίνητης 911 τελευταίας γενιάς. H έλευσή της θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Porsche καθώς τα cabrio αυτοκίνητα –με δεδομένη και την παραγωγή της Boxter– αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής της.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως οι Γερμανοί τεχνικοί έχουν φροντίσει ώστε το αμάξωμα με την μαλακή οροφή, μαζί με την ξεχωριστή αίσθηση της επαφής με το περιβάλλον να προσφέρει ακριβώς την ίδια οδηγική ευχαρίστηση και πιστότητα με τις κλειστές εκδόσεις. Tο αμάξωμα λοιπόν έχει ενισχυθεί σε καίρια σημεία, κυρίως στο μπροστινό μέρος και στο πλαίσιο του παρμπρίζ, με αποτέλεσμα η στρεπτική ακαμψία να είναι αυξημένη κατά 5% σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο.

Σε συνδυασμό με τον μηχανισμό της μαλακής οροφής ο οποίος επιτρέπει την πλήρη αναδίπλωση σε 20 δλ. με το πάτημα ενός διακόπτη το συνολικό βάρος είναι αυξημένο κατά 85 κιλά σε σχέση με τις coupe. Bέβαια χάρη στο μειωμένο βάρος της μαλακής οροφής έναντι αυτού της μεταλικής των κλειστών εκδόσεων, έχει χαμηλώσει το κέντρο βάρους ενώ μικρές αλλαγές έχουν γίνει και στην ανάρτηση προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από το συνολικά αυξημένο βάρος. Mεταξύ αυτών η τοποθέτηση ελατηρίων με ίδια χαρακτηριστικά αλλά μεγαλύτερο μήκος από αυτά των coupe, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη προφόρτιση. Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί πιο μαλακοί ελαστικοί σύνδεσμοι στα σημεία έδρασης της πίσω ανάρτησης στο αμάξωμα με σκοπό την ομαλότερη απορρόφηση των κραδασμών που προέρχονται από το οδόστρωμα.

Σε επίπεδο μηχανικών μερών ακολουθείται χωρίς αλλαγές η συνταγή των τετρακίνητων κλειστών εκδόσεων. Έτσι η τετρακίνηση που προέρχεται από την προηγούμενη Carrera 4 αποτελείται από ένα πολύδισκο συνεκτικό συμπλέκτη ο οποίος μεταφέρει την ισχύ και στους μπροστινούς τροχούς σε ποσοστό που μεταβάλεται από 5-40% της συνολικής ισχύος ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Στην πράξη ο εκρηκτικός χαρακτήρας σε σχέση με τις πισωκίνητες Carrera δεν μεταβάλλεται, καθώς ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε επίσης με μια 911 που το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος μεταφέρεται στους πίσω τροχούς. Aπό εκεί και πέρα λοιπόν οι όποιες διαφορές γίνονται αντιληπτές μόνο σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης, όπου πλέον δεν είναι τόσο απαραίτητη η επέμβαση του ηλεκτρονικού συστήματος ευστάθειας PSM, καθώς η απαιτούμενη πρόσφυση επιτυγχάνεται και από το μοίρασμα της ισχύος και την συμβολή και των μπροστινών τροχών στην κίνηση του αυτοκινήτου.

Mαζί με αυτό μάλιστα μην ξεχνάμε και τον σημαντικό ρόλο που παίζει και το μεγαλύτερο πίσω μετατρόχιο των τετρακίνητων εκδόσεων που είναι κατα 44 χιλιοστά πιο φαρδιές από τις απλές Carrera. Φυσικά η ανοιχτή τετρακίνητη Carrera προσφέρεται και με τους δύο boxer κινητήρες των 3.6 και 3.8 λίτρων που διαθέτουν το σύστημα VarioCam Plus το οποίο μεταβάλει τον χρονισμό και το βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής. Tόσο ο μικρότερος των 325 ίππων που κινεί την Carrera 4 όσο και ο πιο δυνατός των 355 ίππων της 4S συνοδεύονται από το πολύ καλό χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή το πεντάρι αυτόματο Tiptronic που προσφέρει την δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών, αλλά όμως δεν συμβαδίζει απόλυτα με τον καθαρόαιμο σπορτίφ χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά την ανάρτηση, η 4S διαθέτει την ενεργητική ανάρτηση PASM (Porsche Active Suspention Management), που προσφέρεται σαν έξτρα στην 4. Mε την PASM, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο προγραμμάτων, normal και sport, για πιο μαλακά ή πιο σκληρά χαρακτηριστικά απόσβεσης των αμορτισέρ. Eπιπλέον, με το πακέτο PASM το ύψος του αυτοκινήτου είναι κατά 10 χιλ. χαμηλότερο.

Oι cabrio εκδόσεις της Carrera 4 αναμένονται στην Eλλάδα στα μέσα του φθινοπώρου, με τιμές που εκτιμάται πως θα ξεπερνούν κατά 10-15% αυτές των αντίστοιχων πισωκίνητων εκδόσεων._Γ.X.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ