top icon
Παρουσιάσεις

Οδηγούμε την BMW 8 Series Cabrio

Η BMW 8 Series εμπλουτίζεται με μια έκδοση cabrio. Την οδηγούμε στην Πορτογαλία προκειμένου να διαπιστώσουμε αν διατηρεί τις αρετές της Coupe έκδοσης.

Πριν από τρεις μήνες δοκιμάσαμε επί ελληνικού εδάφους τη BMW 840d και στη συνέχεια, λίγες μόλις βδομάδες μετά, ταξιδέψαμε στην Πορτογαλία για την παρουσίαση της ανοιχτής εκδοχής του μοντέλου. Η Βαυαρική εταιρεία, ξαναλανσάρει τη σειρά 8 σχεδόν 35 χρόνια από την πρώτη της εμφάνιση. Η αριθμητική αυτή αναβάθμιση δεν παραπέμπει σε αύξηση των διαστάσεων, καθώς οι αντίστοιχες εκδόσεις έχουν πρακτικά παρεμφερείς διαστάσεις. Η μετάβαση στη σειρά “8” συμβολίζει σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων της εταιρείας μια μετατόπιση προς το “luxury segment”.

BMW 8 Series Cabrio

Το αυτοκίνητο εξελίχθηκε από λευκό χαρτί, χωρίς να βασιστεί σε κάποιο υπάρχον δάπεδο, με στόχο να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα στάνταρ που είχαν τεθεί από το ίδιο το εργοστάσιο.

Οι όμορφες αναλογίες του coupe αμαξώματος, που συνδυάζουν ένα εκλεπτυσμένο χαρακτήρα και συνάμα ένα πιο μυώδες προφίλ, αποτυπώνονται με επιτυχία και στην ανοιχτή εκδοχή του αυτοκινήτου.

Η πάνινη οροφή διασφαλίζει ότι σε επίπεδο χώρων και βάρους δεν θα χρειάζονταν σημαντικές παραχωρήσεις. Στην πράξη η ανοιχτή έκδοση ζυγίζει περί τα 135 κιλά επιπλέον της coupe, κάτι που δεν έχει να κάνει τόσο με το βάρος του μηχανισμού αναδίπλωσης της οροφής, όσο με την προσθήκη των απαραίτητων δομικών ενισχύσεων του αμαξώματος.

Στην πράξη

Ο καλοκαιρινός πορτογαλικός ουρανός πρακτικά μάς… υποχρέωσε να ανοίξουμε την οροφή του αυτοκινήτου μας, διαδικασία που διαρκεί μόλις 15 δλ. και μπορεί να πραγματοποιηθεί με ταχύτητες έως 50 χλμ.ώρα. Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι η καλή δουλειά η οποία έχει γίνει στην αεροδυναμική, ενώ ο στάνταρ ανεμοθραύστης περιορίζει τους στροβιλισμούς του αέρα. Για τις πιο κρύες ημέρες, προαιρετικά προσφέρεται σύστημα θέρμανσης λαιμού-αυχένα με αεραγωγούς ενσωματωμένους στα προσκέφαλα των εμπρός καθισμάτων!

Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι πόσο στιβαρό είναι το αμάξωμα της ανοιχτής έκδοσης – με την coupe παραλλαγή να είναι μόλις 2% πιο άκαμπτη.

Η σειρά 8 Cabrio διατίθεται αρχικά με δύο κινητήρια σύνολα, τον 3λιτρο 6κύλινδρο εν σειρά της πετρελαιοκίνητης 840d, με μέγιστη απόδοση 320 ίππους και 680 Nm, ενώ το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε στην Ιβηρική χερσόνησο, η M850i εφοδιάζεται με τον 8κύλινδρο 4.4 των 530 ίππων, με τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 750 Nm. Ο εν λόγω κινητήρας είναι εφοδιασμένος με δύο υπερσυμπιεστές, μεταβλητό έλεγχο των βαλβίδων και μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων, ενώ το σπορ σύστημα εξαγωγής προσφέρει έναν απολαυστικό ήχο, που φυσικά αναδεικνύεται με το άνοιγμα της οροφής. Η μετάδοση της κίνησης και στις δύο εκδοχές του μοντέλου γίνεται σε όλους τους τροχούς, προκειμένου η δύναμη των κινητηρίων συνόλων να μπορέσει να μεταφερθεί ομαλά στους τροχούς χωρίς απώλεια πρόσφυσης. Έτσι ο οδηγός της 850i θα μπορέσει άφοβα να ανεβάσει ρυθμό και είναι εντυπωσιακό πως το βάρους 2 τόννων cabrio επιτυγχάνει υψηλά όρια πρόσφυσης. Το αμάξωμα είναι ζυγισμένο και η οποιαδήποτε υπερβολή από τη μεριά του οδηγού, θα έχει σαν αποτέλεσμα το αυτοκίνητο απλά να ανοίξει την τροχιά του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παρότι η σειρά “8” μπαίνει στα χωράφια της 911, ο χαρακτήρας της είναι διαφορετικός, πιο πρακτικός (όχι ότι τα πίσω καθίσματα θα βολέψουν εύκολα δύο ενήλικες) και περισσότερο ταξιδιάρικος. Οι επιδόσεις του αυτοκινήτου παραμένουν εντυπωσιακές (0-100 χλμ./ώρα σε 5,2” για την 840d και 3,9” για την Μ850i) παρά το βάρος της κατασκευής, όμως η σειρά 8 είναι ένα GT που θα καταπίνει τα χιλιόμετρα γρήγορα και απροβλημάτιστα – τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί η Μ8.

Στην Ελλάδα αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού, περίοδο που η γκάμα θα ολοκληρωθεί και με την παρουσίαση της 4θυρης Gran Coupe.

BMW 8 Series Cabrio

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ