top icon
Δοκιμές

Οδηγούμε το νέο Honda Civic Type R

Κορυφαίο και με διαφορά! Στη νεότερη γενιά του του Honda Civic Type R είναι το ταχύτερο προσθιοκίνητο hot hatch, όντας παράλληλα και πιο πολιτισμένο σε σχέση με την απερχόμενη “σκληροπυρηνική” έκδοση.

Η Honda γιόρτασε τα 25 χρόνια των κορυφαίων εκδόσεών της με τον κωδικό Type R, με τη νεότερη γενιά του Civic να φέρει για 5η φορά το συγκεκριμένο θρυλικό χαρακτηριστικό. Πριν από μερικούς μήνες είχαμε οδηγήσει το κορυφαίο ιαπωνικό χάτσμπακ στη Γερμανία, και μάλιστα στην πίστα του Λάουζιτσρινγκ. Πλέον, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και καταφέραμε να βρεθούμε στο εσωτερικό του Type R επί ελληνικού εδάφους, και ειδικότερα στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων. Δεν είναι μυστικό ότι η νεότερη έκδοση του Honda Civic Type R δεν αποτελεί μία βελτιωμένη εκδοχή της προηγούμενης. Μόνο ο δίλιτρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας και τα φρένα έχουν παραμείνει ίδια, που με τη σειρά τους έχουν δεχθεί μία σειρά από αναβαθμίσεις.

Η πρώτη και σημαντικότερη διαφοροποίηση εντοπίζεται στη νέα πλατφόρμα του Civic. Χάρη στη χρήση της έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαστάσεις του, όντας όντας κατά 165 χλστ. μακρύτερο, 36 χλστ. χαμηλότερο και κατά μόλις 2 χλστ. φαρδύτερο, ενώ αυξημένα είναι και τα μετατρόχια. Παρόλ’ αυτά, μετά από ισχυρή δίαιτα, το νέο Type R είναι κατά 16 κιλά ελαφρύτερο από το παλιότερο, με το συνολικό του βάρος να αγγίζει τα 1.380 κιλά. Βελτιωμένη είναι και η στρεπτική ακαμψία του αμαξώματος, και μάλιστα κατά 37% σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Με δεδομένο το γεγονός ότι πρόκειται για νέα γενιά, σημαντικές είναι και οι διαφορές στην αισθητική του αμαξώματος. Η φιλοσοφία της “extreme” αεροδυναμικής χαρακτηρίζει τη σχεδίαση και της 5ης γενιάς του Civic Type R. Όπου και αν εστιάσει κανείς, θα παρατηρήσει στοιχεία τα οποία έχουν εξελιχθεί στην ίδια αεροδυναμική σήραγγα που εξελίχθηκε και το Civic προδιαγραφών WTCC. Οι Ιάπωνες τεχνικοί διατυμπανίζουν ότι και το παραμικρό στοιχείο έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η αισθητική του είναι ακραία και όχι από όλους αποδεκτή. Και πάλι, βέβαια, αυτό είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Πάντως, διακριτικό δεν το χαρακτηρίζεις.

Περνώντας στο εσωτερικό του, αμέσως διαπιστώνεις τη διαφορά στη θέση οδήγησης. Η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ καυσίμου πιο πίσω έχει σαν αποτέλεσμα ο οδηγός να βρίσκεται κατά 35 χλστ. πιο κοντά στο έδαφος. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο βελτιωμένο είναι και το κέντρο βάρους του Civic – κατά 10 χλστ. Το χρώμα που κυριαρχεί στο εσωτερικό είναι το κόκκινο. Τόσο στον πίνακα οργάνων, όσο και στο ταμπλό γενικότερα. Ο επιλογέας με την ασημένια στρογγυλή λαβή -σήμα κατατεθέν- βρίσκεται σε ιδανική θέση, ενώ τα επίσης κόκκινα μπάκετ καθίσματα συνδυάζουν την αισθητική με την εξαιρετική πλευρική στήριξη. Φυσικά, όλα τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, αλλά και πολυμέσων, υφίστανται κανονικά στο Type R, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό επί του προκειμένου να μη σε απασχολούν. Περισσότερο σε ενδιαφέρει να εντοπίσεις το κουμπί που αλλάζει το πρόγραμμα οδήγησης…

Ένα από τα στοιχεία που προβλημάτισαν στην προηγούμενη γενιά του Civic Type R ήταν η απόκριση του κινητήρα στις χαμηλές στροφές. Οι Ιάπωνες τεχνικοί έβαλαν το κεφάλι κάτω και προχώρησαν σε μία σειρά από αλλαγές για να εξαλειφθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο. Έτσι, ο δίλιτρος υπερτροφοδοτούμενος VTEC άμεσου ψεκασμού με σύστημα μεταβλητού ελέγχου χρονισμού, έχει βελτιωμένη κατά 10 ίππους απόδοση με την ονομαστική του ισχύ να αγγίζει τους 320 ίππους και τη ροπή να έχει σκαρφαλώσει στα 400 Nm. Τι αλλάχτηκε; Το σύστημα εισαγωγής και εξαγωγής, αλλά και η χαρτογράφηση του κινητήρα. Παράλληλα, ο νέος στρόφαλος μονής μάζας βελτιώνει την απόκριση του κινητήρα και μειώνει την αδράνεια στο συμπλέκτη κατά 25%. Σε συνδυασμό με την κοντύτερη κατά 7% τελική σχέση μετάδοσης του υδρόψυκτου πλέον κιβωτίου των έξι σχέσεων, αλλά και το ηλεκτρονικό γκάζι, οι Ιάπωνες έκαναν ό,τι είναι εφικτό για να εξαλείψουν το φαινόμενο της υστέρησης. Και το κατάφεραν! Ακόμα και έχοντας επιλέξει το πρόγραμμα comfort, όπου ο κινητήρας θυμίζει περισσότερο “αρνάκι” παρά “λύκο”, το Civic έχει εξαιρετική απόκριση από τις 1.500 σ.α.λ., αποδίδοντας γραμμικά και διαθέτοντας εξαιρετική ελαστικότητα. Παράλληλα, με αυτό το πρόγραμμα εντυπωσιακή είναι και η λειτουργία της ανάρτησης! Καμία σχέση με το παρελθόν, όπου κινούμενος στο δρόμο νόμιζες ότι στις ανωμαλίες του δρόμου κινδυνεύεις να χάσεις κάποιο από τα σφραγίσματά σου. Δεν είναι τόσο η νέα αρχιτεκτονική της ανάρτησης, με γόνατα ΜακΦέρσον με διπλά ψαλίδια βάσης εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω που κάνει τη διαφορά, όσο το αναβαθμισμένο Adaptive Damper System με τα ρυθμιζόμενα μέσω ηλεκτρομαγνητικών πηνίων αμορτισέρ. Η απόσβεση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, όντας άνετο και χωρίς να ταλαιπωρεί τους επιβάτες και έχοντας σαφώς πιο πολιτισμένο χαρακτήρα. Ο τελευταίος διαφοροποιείται δραματικά από τη στιγμή που θα επιλέξεις τα προγράμματα Sport και +R. Το σύστημα διεύθυνσης με την ηλεκτρική κρεμαργιέρα μεταβλητού λόγου και η απόκριση στο γκάζι αλλάζουν μαζί με τη σκληρότητα της ανάρτησης, με την τελευταία να είναι κατά 15% πιο σφικτή στο +R σε σχέση με το Sport!

Σε γρήγορους ρυθμούς στην πίστα των Μεγάρων, ο κινητήρας ξεδιπλώνει τις αρετές του σε πλήρη επιτάχυνση. Αποδίδει γραμμικά σε όλο το εύρος στροφών, διαθέτοντας δύναμη και γεμάτη αίσθηση, χωρίς κομπιάσματα μέχρι το όριο περιστροφής του. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για υπερτροφοδοτούμενο σύνολο, αποδίδει εντυπωσιακά χωρίς κομπιάσματα έως και λίγο παραπάνω από τις 7.000 σ.α.λ. οπότε και επεμβαίνει ο κόφτης. Ιδανικό εύρος λειτουργίας είναι οι 2.500 – 6.000 σ.α.λ., χωρίς να υστερεί σημαντικά ψηλότερα. Παρά το γεγονός ότι οι εμπρός τροχοί έχουν την ευθύνη να μεταφέρουν και τους 320 ίππους στο δρόμο, τα περιθώρια πρόσφυσης αποδεικνύονται αρκετά υψηλά. Βλέπετε, εκτός από το ελικοειδές μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το Type R εφοδιάζεται και με το σύστημα Agile Handling Assist, το οποίο και φροντίζει για τον έλεγχο της ροπής που φτάνει στους κινητήριους τροχούς. Στις γρήγορες αριστερές στροφές, το Civic αποδεικνύεται εξαιρετικά σταθερό με το πίσω μέρος να παραμένει ακλόνητο, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι μπορείς να περάσεις με ακόμα περισσότερα χιλιόμετρα. Το ίδιο ισχύει και για τα φρένα των 350 χλστ. εμπρός και 305 πίσω της Brembo, που έχουν εξαιρετική απόδοση και σου επιτρέπουν να φρενάρεις πολύ αργά πριν την είσοδο της στροφής. Εκεί, το μπροστινό σύστημα σου προσφέρει εξαιρετικό turn in. Η είσοδος είναι ακριβέστατη και οι κλίσεις του αμαξώματος μηδαμινές. Παρόλα αυτά, διαπιστώνεις ότι με το γκάζι στο πάτωμα και τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα οι εμπρός τροχοί θα σπινάρουν, με αποτέλεσμα να θέλει μέτρο στην κορυφή της στροφής, έτσι ώστε να εκμεταλλευθείς τη δύναμη του κινητήρα στην έξοδο. Ίσως αν το μπλοκέ είχε μεγαλύτερο βαθμό εμπλοκής, να μπορούσες να πατήσεις νωρίτερα το γκάζι. Και πάλι όμως, το Civic είναι εξαιρετικά ισορροπημένο και άκρως επικοινωνιακό με τον οδηγό. Είναι πολύ σημαντικό ότι σου παρέχει γενικότερα αυτό που ονομάζουμε μηχανική αίσθηση, με το χειριστή να αποτελεί ενεργό μέλος της όλης διαδικασίας. Τι μας άρεσε επίσης; Το σύστημα Rev match, το οποίο προσομοιώνει τη διαδικασία μύτη-τακούνι, ανεβάζοντας τις στροφές του κινητήρα μόλις επιλέξεις μικρότερη σχέση στο κιβώτιο και προσφέροντας αγωνιστική αίσθηση. Σημειώστε, ότι με τα όργανα τηλεμετρίας ο χρόνος του στην πίστα των Μεγάρων ήταν ελαφρώς καλύτερος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, αφού σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:08.98, σε αντίθεση με το 1:09.09 που είχε σημειώσει η 4η γενιά του Type R. Περισσότερα σχετικά με το Type R και το γυρολόγιο του στο αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων, όπως και την άποψη του Σταμάτη Κατσίμη που βρέθηκε στο τιμόνι του, μπορείτε να βρείτε στο επόμενο τεύχος των 4ΤΡΟΧΩΝ.

Το είχαμε αναφέρει στην πρώτη μας επαφή μαζί του και επαυξάνουμε, τονίζοντας ότι το Honda Civic Type R παραμένει η κορυφαία προσθιοκίνητη πρόταση στην κατηγορία των hot hatch: Πλέον, σε σχέση με το παρελθόν είναι σαφώς πιο πολιτισμένο, προσφέροντας στον κάτοχό του τη δυνατότητα να μετακινηθεί με άνεση στην καθημερινότητα -πάντα τηρουμένων των αναλογιών- αλλά και να απολαύσει ένα track day με κράνος και αγωνιστικά γάντια-παπούτσια. Βέβαια, η εξεζητημένη εμφάνιση παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο στην εξίσωση, αλλά όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρόκειται για στοιχείο υποκειμενικό._Π.Τ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

KINHTHΡΑΣ: 4κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.996 κ.εκ.

ΙΣΧΥΣ: 320 ίπποι/6.500 σ.α.λ.

ΡΟΠΗ: 400 Nm/2.500 – 4.500 σ.α.λ.

ΚΙΒΩΤΙΟ: Χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Κίνηση στους εμπρός τροχούς

ANAΡΤΗΣΗ: Γόνατα ΜακΦέρσον (Εμπρός) / Πολλαπλών Συνδέσμων (Πίσω)

ΦΡΕΝΑ: Αερ.Δίσκοι 350 χλστ. (Εμπρός) / Δίσκοι 305 χλστ. (Πίσω)

ΜΗΚΟΣ: 4.557 χλστ.

ΠΛΑΤΟΣ: 1.877 χλστ.

ΥΨΟΣ: 1.434 χλστ.

ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.699 χλστ.

ΒΑΡΟΣ: 1.380 κιλά

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ: 245/30/20

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 7,7 λ./100 χλμ.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*

0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 5,7 δλ.

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 272 χλμ./ώρα

*ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ