top icon
Δοκιμές

Vοlvo V40 D2 Cross Country

Η δυναμική παρουσία του V40 στα μικρομεσαία, δε σταματάει στην πλειάδα κινητήρων της γκάμας. Οι Σκανδιναβοί συνεχίζουν, πατώντας σε δικά τους λημέρια, με το λανσάρισμα της έκδοσης Cross Country.

Η δυναμική παρουσία του Volvo V40 στη μικρομεσαία κατηγορία δε σταματάει στην πλειάδα κινητήρων της γκάμας. Οι Σκανδιναβοί συνεχίζουν, πατώντας σε δικά τους λημέρια, με το λανσάρισμα της έκδοσης Cross Country. Το πόσο «ικανότερο» είναι αυτό το V40 εξετάζεται…
 
ΧΩΡΙΣ μακροσκελείς προλόγους, αυτό που περιμέναμε ή -καλύτερα- που θέλαμε να δούμε ακούγοντας «Cross Country» ήταν ένα μοντέλο όχι επιπέδου SUV, αλλά ούτε και… πολιτικού. H Volvo το κατέχει, άλλωστε, αυτό το πεδίο, αφού πρώτη εκείνη, το 1997, «αναβάθμισε» το V70 σε Cross Country, πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα σε επίπεδο ικανοτήτων κίνησης. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα και με πολλά μοντέλα της φίρμας στο μεταξύ να έχουν κυκλοφορήσει σε εκδόσεις με τα διακριτικά «XC», και άρα με off-road ικανότητες, το πολλά υποσχόμενο για τις πωλήσεις του εργοστασίου V40 ρίχνεται στην αγορά με μια τεράστια επιγραφή «Cross Country» τυπωμένη στο αλουμινένιο προστατευτικό τελείωμα του πίσω προφυλακτήρα του. 
Ανέκαθεν η Volvo ξεκαθάριζε πως οτιδήποτε με τίτλο «Cross Country» ήταν παντός, και όχι εκτός εδάφους. Εδώ, όμως, τα διακριτικά περισσότερο έχουν να κάνουν με το φαίνεσθαι, και όχι με το είναι, αφού μόλις μία έκδοση της γκάμας, αυτή με το βενζινοκινητήρα Τ5, θα διατίθεται προαιρετικά και ως τετρακίνητη. Η υπόλοιπη σειρά μηχανικά είναι αυτή που ήδη γνωρίζουμε, με κίνηση στους εμπρός τροχούς και μηχανικά ή αυτόματα κιβώτια 6 σχέσεων. Πέραν αυτού, και αν δεχτούμε για μία φορά ότι το γούστο μπορεί να αποκτήσει αντικειμενική υπόσταση, αυτό το V40 με τις μυώδεις λεπτομέρειές του είναι σημαντικά ομορφότερο του απλού αδερφού του. Όσο για το κόστος της αισθητικής υπεροχής, υπολογίστε περίπου 1.000 ευρώ πάνω από τις αντίστοιχες εκδόσεις του V40, και ανάλογα κρίνετε.
 
Muscle
«Το V40 Cross Country διατηρεί τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της απλής έκδοσης, έχοντας όμως δεχθεί επεμβάσεις στις λεπτομέρειες», σύμφωνα με τον διευθυντή εξωτερικού σχεδιασμού του, Σιμόν Λαμάρ. Εμείς εδώ θα συμπληρώσουμε πως, αν δεν ξέρεις τι κρύβεται κάτω από το πάτωμα, και συγκεκριμένα πόσα διαφορικά, αμέσως υποθέτεις ότι πρόκειται για ακόμα ένα μοντέλο XC. Άλλωστε, εκεί σε οδηγούν τα προστατευτικά αλουμινένια πλαϊνά μαρσπιέ, οι ποδιές στους προφυλακτήρες και -γιατί όχι;- οι μπάρες οροφής. Πέραν αυτών, σε μηχανικό επίπεδο η διαφορά εντοπίζεται στο ψηλωμένο κατά 40 χλστ. αμάξωμα, λόγω κυρίως των μεγαλύτερων -συγκριτικά με των απλών εκδόσεων- ελαστικών (με ζάντες έως 19 ιντσών), αλλά και των ελατηρίων. Κατά τα άλλα, η γεωμετρία της ανάρτησης διατηρείται ίδια με του V40 με γόνατα ΜακΦέρσον και αντιστρεπτική εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους με αντιστρεπτική πίσω, ενώ οι… all-roaders, αν θέλουν πραγματικά το κάτι παραπάνω, θα πρέπει να στραφούν στη βενζινοκίνητη έκδοση Τ5 των 2,5 λίτρων, που είναι και η μοναδική στην γκάμα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Σημεία των καιρών θα σκεφτεί κανείς, αλλά προφανώς κάτι παραπάνω ξέρουν τα εργοστάσια…
 
Εντός, η εικόνα είναι και πάλι η γνωστή από το απλό μοντέλο, με ορισμένες καλοδεχούμενες προσθήκες. Στάνταρντ είναι ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από το υποβραχιόνιο εμπρός, στον οποίο περιλαμβάνονται υποδοχές για USB/iPod και AUX, το υποβραχιόνιο με τις ποτηροθήκες στα πίσω, διαιρούμενα σε ποσοστό 60/40 καθίσματα, ο κλιματιζόμενος χώρος για μπουκάλια στο ντουλάπι του ταμπλό, ενώ προαιρετικά ο χώρος αποσκευών μπορεί να διαθέτει και έξτρα δάπεδο, εξασφαλίζοντας τόσο έναν επίπεδο χώρο φόρτωσης όσο και έναν καλυμμένο χώρο στο πορτ μπαγκάζ.
 
Στα σημεία
Το δικό μας Cross Country είναι το γνωστό πλέον D2, αυτό με τον πετρελαιοκινητήρα των 1,6 λίτρων (115 ίπποι) και το θετικό χαρακτηριστικό των 99 γρ. CO2/χλμ., που απαλλάσσει τον κάτοχό του από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας. Θυμίζουμε εδώ ότι στο απλό V40 η έκδοση με τον D2 κινητήρα με τα μικρότερα διαθέσιμα ελαστικά (205) εκπέμπει μόλις 94 γρ. CO2/χλμ. Πίσω στο Cross Country, το εργοστάσιο αναμενόμενα επέλεξε το πασπαρτού 6άρι μηχανικό κιβώτιο, το οποίο, διατηρώντας τις ίδιες σχέσεις, έχει κοντύνει ως προς την τελική σχέση μετάδοσης (3,61 έναντι 3,35 για το απλό). Αν και το νούμερο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να πείσει για τη διαφορά, αυτή γίνεται άμεσα αντιληπτή σε επίπεδο αίσθησης, και τελικά επιβεβαιώνεται με τη γλώσσα των αριθμών. 
Μπορεί οι τιμές που προκύπτουν από τις μετρήσεις να φλερτάρουν με τα όρια του στατιστικού λάθους, σε κάθε περίπτωση όμως το Cross Country αποδεικνύεται παντού –ελάχιστα- ταχύτερο του V40, αφού η τελική σχέση μετάδοσης επηρεάζει ανάλογα το βήμα των σχέσεων: ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι κατά 0,7 δλ. ταχύτερο στα 0-100 χλμ./ώρα και κατά 0,6 δλ. στην επιτάχυνση 50-80 χλμ. με 3η και 4η ταχύτητα. Πολύ ψιλά γράμματα, θα σκεφτεί κανείς, το γεγονός εντούτοις επιβεβαιώνεται και στην εν γένει λειτουργία του κινητήρα, ο οποίος παρουσιάζεται πολύ πιο ζωντανός χαμηλά, και συγκεκριμένα από τις 1.800 σ.α.λ. έως και τις 3.200 σ.α.λ. Από εκεί και πάνω, τα δύο μοντέλα έχουν ανάλογη λειτουργία. Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο που αντιδρά το αμάξωμα, παρ’ όλη την αύξηση του ύψους. Οι κλίσεις είναι οι αναμενόμενες, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ουδετερότητα, η ποιότητα κύλισης είναι αυτή που οφείλει να έχει ένα premium μοντέλο και, τελικά, αν κάτι θα μπορούσε να βελτιωθεί, αυτό είναι το ποσοστό πληροφόρησης από το σύστημα διεύθυνσης, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή.
Σε επίπεδο κατανάλωσης, ο τουρμποντίζελ με τις εξαιρετικές προδιαγραφές ζητάει κάτι παραπάνω από το απλό V40 (6,7 λίτρα/100 χλμ. έναντι 6,3), και αυτό φυσικά λόγω του κατά περίπου 50 κιλά βαρύτερου αμαξώματος και των μεγαλύτερων τροχών. Παραμένει, πάντως, ένας οικονομικός κινητήρας, αφού ακόμα και σε συνθήκες πίεσης δεν ξεπέρασε τα 7,8 λίτρα/100 χλμ.
 
Συνολικά
Το να πούμε πως το Cross Country αποτελεί κυριολεκτικά μια νέα εκδοχή του V40 θα ήταν μάλλον άστοχο. Στην πραγματικότητα, με μόνη εξαίρεση την τετρακίνητη έκδοση Τ5, πρόκειται για μια αισθητικής διαφοροποίησης έκδοση, και όχι για αλλαγή ουσίας. Ενδεχομένως αυτός να είναι και ο στόχος της Volvo, να δώσει δηλαδή μια εναλλακτική παρουσία στην αγορά, αφού κατάφερε (σ.σ.: και μπράβο της) να διατηρήσει τόσο κοντά στις απλές εκδόσεις την αξία των εκδόσεων Cross Country. Ειδικότερα, κάνοντας λόγο για την D2, με τιμή βάσης τα 24.650 ευρώ (23.400 το V40 D2 με τα 99 γρ. CO2), σαφώς αποτελεί έναν αξιόμαχο αντίπαλο εντός της ίδιας της γκάμας του μοντέλου._ 4Τ
 
ΥΠΕΡ
ΕΜΦΑΝΙΣΗ/ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΧΑΜΗΛΑ
 
ΚΑΤΑ
ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΚΙΒΩΤΙΟΥ
 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ