top icon
Επικαιρότητα

Εγνατία Οδός: Διόδια από το καλοκαίρι και χρονοχρέωση έως το 2013

Δύο νέοι σταθμοί διοδίων, σε Μάλγαρα και Πολύμυλο καθώς και την καθιέρωση χρονοχρέωσης/βινιέτας, από τη φετινή κιόλας χρονιά έως και το 2013, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

Δύο νέοι σταθμοί διοδίων, σε Μάλγαρα και Πολύμυλο καθώς και την καθιέρωση χρονοχρέωσης/βινιέτας, από τη φετινή κιόλας χρονιά έως και το 2013, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.
 
Οι δύο νέοι σταθμοί διοδίων θα καλύψουν, σε πρώτη φάση, μια διαδρομή συνολικού μήκους 150 χλμ. Βέβαια, ο πρώτος εξ αυτών (Μάλγαρα) λειτουργεί ήδη σήμερα, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού, αναμένεται να πάρει μια νέα μορφή, σε δύο μήνες από σήμερα, καλύπτοντας την απόσταση από το Δερβένι Θεσσαλονίκης μέχρι τη Βέροια. Επίσης, προβλέπεται να καλύψει και το τμήμα του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Κατερίνη, υποκαθιστώντας έτσι τον αντίστοιχο σταθμό στο Αιγίνιο. Η τιμή για κάθε διέλευση επαναπροσδιορίζεται από 2 σε 2,8 ευρώ.
Ο δεύτερος σταθμός στον Πολύμυλο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι, καλύπτοντας τη διαδρομή Βέροια-Σιάτιστα, μήκους περίπου 70 χιλιομέτρων. Το ύψος των εν λόγω διοδίων θα φτάνει τα τρία τέταρτα της τιμής των υπολοίπων διοδίων, δηλαδή 3 έναντι 4 λεπτών ανά χιλιόμετρο. Σημειώνουμε πως τα διόδια αυτά θα επιβληθούν μόνο σε κατασκευασμένο τμήμα της Εγνατίας Οδού, το οποίο έχει παραδοθεί σε χρήση.
 
Την ίδια στιγμή, στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη (Κήπους) και από τη Σιάτιστα μέχρι την Ηγουμενίτσα, στο δυτικό δηλαδή άκρο της, θα εφαρμοστεί το σύστημα της βινιέτας, που εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μέθοδο προαγοράς-χρονοχρέωσης, το οποίο όμως θα ισχύσει μεταβατικά, έως τις αρχές του 2013, οπότε τα διόδια θα λειτουργούν πλέον ηλεκτρονικά στο σύνολο του οδικού άξονα. Το σύστημα της βινιέτας θα καλύπτει διελεύσεις σε ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία ή και ετήσια βάση.
 
Πιο απλά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Υπουργός «θα καταργηθούν τα διόδια όπως λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στα Μάλγαρα με τη νέα τους μορφή και στον Πολύμυλο, όπως θα λειτουργήσει για πρώτη φορά και θα καταργηθεί και το σύστημα της βινιέτας, το οποίο το εισάγουμε για μία ορισμένη περίοδο μέχρι να περάσουμε οριστικά στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα». _Χ.Α.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ