top icon
Επικαιρότητα

Aυξήθηκαν τα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο

Τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, αυξήθηκαν κατά 10,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία της έρευνας του μηνός Ιανουαρίου 2024. Ειδικότερα, τα οδικά τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, αυξήθηκαν κατά 10,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 (793 τον Ιανουάριο του 2024, έναντι 720 τον Ιανουάριο του 2023). Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων καταγράφηκαν 49 νεκροί, 30 βαριά τραυματίες και 896 ελαφρά τραυματίες, έναντι 49 νεκρών, 29 βαριά τραυματιών και 825 ελαφρά τραυματιών τον Ιανουάριο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,4% σε βαριά τραυματίες και κατά 8,6% σε ελαφρά τραυματίες, ενώ ο αριθμός των νεκρών δεν παρουσίασε μεταβολή.

Η έρευνα οδικών τροχαίων ατυχημάτων διενεργείται σε μηνιαία βάση και παρακολουθεί κατά Περιφέρεια και Νομό, για κάθε μήνα χωριστά, τον αριθμό των οδικών τροχαίων ατυχημάτων κατά βαρύτητα (θανατηφόρα ή με τραυματισμούς) και τον αριθμό των παθόντων ατόμων κατά κατηγορία αυτών (οδηγοί, μεταφερόμενοι, πεζοί). Σε ετήσια βάση γίνεται ευρύτερη ανάλυση των ατυχημάτων. Αρμόδιες για τη συμπλήρωση των Δελτίων Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων (Δ.Ο.Τ.Α.) είναι οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές της Χώρας. Το κατώτερο επίπεδο ανάλυσης του τόπου που συνέβη ένα οδικό τροχαίο ατύχημα είναι ο οικισμός. Η περιοδικότητα συλλογής των στοιχείων είναι μηνιαία. Οι κυριότερες μεταβλητές είναι: τόπος ατυχήματος, είδος οδού, παθόντες, συνθήκες οδοστρώματος και τύπος οδού.

Οδικό τροχαίο ατύχημα (με σωματικές βλάβες) θεωρείται το συμβάν που γίνεται στους δρόμους ή στις πλατείες, που είναι ελεύθερες στη δημόσια χρήση (όχι σε αυλές, βιομηχανικούς χώρους, αμαξοστάσια των επιχειρήσεων μεταφορών κ.λπ.), με συμμετοχή σε αυτό ενός ή περισσοτέρων οχημάτων, από τα οποία το ένα τουλάχιστον βρισκόταν σε κίνηση κατά τη στιγμή του ατυχήματος και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό προσώπου ή προσώπων.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ