Επικαιρότητα Ελλάδα

Είμαστε πολύ ακριβοί!

Με την έκτη υψηλότερη τιμή στην υφήλιο πωλείται η βενζίνη στη χώρα μας, σύντομα όμως δεν αποκλείεται να είμαστε και παγκόσμιοι πρωταθλητές...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Bloomberg, η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι η έκτη υψηλότερη στον κόσμο, με το μέσο κόστος να ανέρχεται τη χρονιά που διανύουμε στα 1,44 ευρώ το λίτρο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ (1,61), στη δεύτερη η Νορβηγία (1,59), στην τρίτη η Ολλανδία (1,5), στην τέταρτη το Ισραήλ (1,46) και στην πέμπτη η Ιταλία (1,45). Από την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου η θέση μας στην κατάταξη θα... βελτιωθεί, αφού με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 4 λεπτά ανά λίτρο, σε συνδυασμό με τον ΦΠΑ (24%) θα ανέβουμε στην τέταρτη θέση, με τη μέση τιμή της βενζίνης να φτάνει στα 1,48 ευρώ ανά λίτρο.

ΕΦΚ

Από την 1 Ιανουαρίου 2017 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη θα βρίσκεται στα 0,7 ευρώ ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στα 0,41 ευρώ ανά λίτρο και το υγραέριο κίνησης στα 0,43 ευρώ ανά λίτρο...

Ελπίδες για... πρωτιά!

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο μέσος όρος παγκοσμίως βρίσκεται στα 0,92 ευρώ ανά λίτρο, αλλά και να υπενθυμίσουμε ότι οι φόροι που εφαρμόζονται στη χώρα μας ανά λίτρο ξεπερνούν το 62%-63%. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με την προαποφασμένη άνοδο των τιμών διεθνώς σε λίγο καιρό, δεν αποκλείεται να φτάσουμε και στην... κορυφή.

Δεν πάμε πίσω ούτε στο πετρέλαιο

Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης στην Ελλάδα τη χρονιά που διανύουμε βρίσκεται στα 1,12 ευρώ ανά λίτρο, ενώ από την Πρωτοχρονιά θα ανέβει στα 1,22 ευρώ ανά λίτρο. Με την... βελτίωση αυτή η χώρα μας θα βρεθεί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης και στον τομέα αυτό. Σήμερα την υψηλότερη τιμή έχει η Ισλανδία με 1,54 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως οριοθετείται στα 0,80 ευρώ ανά λίτρο.

Ποιές είναι οι φτηνότερες χώρες

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκεται η Βενεζουέλα με 0,02 ευρώ ανά λίτρο. Ακολουθεί η Σαουδική Αραβία με 0,22 και ύστερα το Ιράν με 0,3 ευρώ ανά λίτρο. Με μικροδιαφορές έπονται το Κουβέιτ, η Μαλαισία και τα Αραβικά Εμιράτα. Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Νιγηρία με 0,41 ευρώ ανά λίτρο, στην όγδοη η Ρωσία με 0,52 και στην ένατη η Ινδονησία με 0,53. Τη δεκάδα κλείνει το Πακιστάν με 0,55 ευρώ ανά λίτρο.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου