top icon
Επικαιρότητα

Πετρέλαιο: όχι τόσο πολύ βρε παιδιά, θα χάσουμε λεφτά!

Ανησυχίες προκαλεί η αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αφού το αμερικανικό πλεόνασμα μπορεί να ρίξει τις τιμές των καυσίμων, επηρρεάζοντας αρνητικά τα κέρδη των εταιρειών.

 

Και να θέλεις να αγιάσεις (να πληρώνεις δηλαδή φτηνότερα καύσιμα ως καταναλωτής) δεν φαίνεται να μπορείς, αφού οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μη συμβεί αυτό. Προς το παρόν υπάρχει εκνευρισμός στις τάξεις του ΟΠΕΚ και στη Ρωσία, αφού η ενδεχόμενη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού θα περιορίσει τα κέρδη τους και θα αυξήσει τα χαμόγελα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Πηγή του άγχους για τον ΟΠΕΚ και τους Ρώσους είναι οι ΗΠΑ, καθώς το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε πως το Νοέμβριο του 2017 η παραγωγή αργού πετρελαίου έφτασε τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ και σπάζοντας το παλιό, που έμενε όρθιο από τα τέλη του 1970. Οι αμερικανικές υπηρεσίες λένε ότι σε ένα χρόνο η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. βαρέλια και οι ΗΠΑ θα αφήσουν πίσω τους τους Ρώσους, κάτι που ήδη έχουν κάνει με τους πρώτους σε εξαγωγές Σαουδάραβες.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ