top icon
Επικαιρότητα

Ελλάδα & Ηλεκτροκίνηση – Ο σχεδιασμός του 2024

Επιτάχυνση καταβολής επιδοτήσεων και παράταση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» μέχρι τον Απρίλιο, της υποβολής αιτήσεων για το «Φορτίζω Παντού» μέχρι τις 31 Μαΐου και των προγραμμάτων «Πράσινα Ταξί» και «e-Astypalea» ως το τέλος του 2024.

Με στόχο την επιτάχυνση της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης, τροποποιήθηκε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ». Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απομάκρυνση αιτήσεων που λίμναζαν για μήνες χωρίς να απορροφούν κονδύλια από το πρόγραμμα, εφαρμόστηκε 45ημερη προθεσμία για υποβολή παραγγελίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου και απελευθερώθηκαν κεφάλαια ύψους 6,4 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, δόθηκε την δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους πολίτες που το επιθυμούν, να επιδοτηθούν για την αγορά νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ήδη η πλατφόρμα είναι ανοικτή για όσους επιθυμούν να κάνουν την αίτησή τους, προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ».

ηλεκτροκίνηση

Συνολικά έχουν δεσμευτεί 65 εκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις, ενώ παρατάθηκε το πρόγραμμα ως το τέλος Απριλίου. Το 2023 ταξινομήθηκαν 6.379 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ έχουν υποβληθεί 20.577 αιτήσεις, εκ των οποίων στις 19.571 εγκρίθηκε η επιδότηση. Μόνο τους τελευταίους 2 μήνες, επιχορηγήθηκαν 3.239 πολίτες με συνολικό ποσό 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

electric bus

Ηλεκτρικά λεωφορεία
Στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας τα 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία (140 για την Αθήνα και 110 για τη Θεσσαλονίκη) θα κυκλοφορούν στους δρόμους σε 3 μήνες. Αναμένεται το πρότυπο λεωφορείο τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσει μια σειρά δοκιμών και προεργασίας για την παραλαβή των υπόλοιπων 249. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτιμώμενος χρόνος άφιξης για το σύνολο των οχημάτων είναι οι αρχές Μαρτίου.

prasina taxi

Στο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» θα δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ένα χρόνο, από 31 Δεκεμβρίου 2023 σε 31 Δεκεμβρίου 2024, ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη καταβολή επιδότησης του ποσού των 22.500 ευρώ σε επαγγελματία οδηγό στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση των πρώτων φορτιστών στις πιάτσες των ταξί, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των ιδιοκτητών ταξί για το πρόγραμμα. Η ίδια παράταση δίνεται και στο «e-Astypalea», όπου επίσης αυξήθηκε η επιδότηση απόσυρσης για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα από 3.000 σε 10.000 ευρώ.

fortizo pantou

Τέλος, στο «Φορτίζω Παντού» η υποβολή αιτήσεων παρατείνεται ως τις 31 Μαΐου και σύντομα ολοκληρώνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δοθεί σε όλη την αγορά η δυνατότητα να επωφεληθεί από τις σημαντικές επιδοτήσεις που προβλέπει το πρόγραμμα. Πηγή: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ