top icon
Επικαιρότητα

«Η Οδική Ασφάλεια μέσα από τα μάτια των μαθητών»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής από την Τροχαία Αγ. Νικολάου Λασιθίου, τον Δήμο Αγ. Νικολάου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου και την Ένωση Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων & Μοτοσικλετιστών Νομού Λασιθίου.

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λασίθι, παρευρέθηκε στην εκδήλωση απονομής βραβείων του Διαγωνισμού Ζωγραφικής: «Η Οδική Ασφάλεια μέσα από τα μάτια των μαθητών» και απένειμε βραβεία στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αγίου Νικολάου, οι οποίοι διακρίθηκαν στην κατηγορία τους. Το βραβείο για κάθε κατηγορία ήταν ένα ποδήλατο και ένα κράνος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής από την Τροχαία Αγ. Νικολάου Λασιθίου, τον Δήμο Αγ. Νικολάου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου και την Ένωση Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων & Μοτοσικλετιστών Νομού Λασιθίου.

Στην ομιλία της η κ. Αλεξοπούλου ανέδειξε την ουσιώδη συνεισφορά της παιδείας, της αστυνόμευσης και των υποδομών ως βασικών πυλώνων για την εδραίωση της Οδικής Ασφάλειας. Επεσήμανε τον ρόλο των γονέων, των δασκάλων και της κοινωνίας στη εκπαίδευση των παιδιών από πρώιμη ηλικία, όσον αφορά στη σωστή συμπεριφορά στον δρόμο. Η υφυπουργός εστίασε στην ευαισθητοποίηση των νεαρών χρηστών της οδού, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των κηδεμόνων να καθοδηγήσουν τα παιδιά σε ασφαλείς συνήθειες και παρότρυνε όλους τους παρευρισκόμενους να υιοθετήσουν την έννοια της Οδικής Ασφάλειας ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους.

Η ομιλία της υφυπουργού
«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής για την Οδική Ασφάλεια. Θέλω να συγχαρώ την Τροχαία Αγ. Νικολάου Λασιθίου, το Δήμο Αγ. Νικολάου, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου και την Ένωση Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων & Μοτοσικλετιστών Νομού Λασιθίου γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Οδική Ασφάλεια στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Παιδεία, Αστυνόμευση, Υποδομές. Πυλώνες σημαντικοί για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη και θέτει ως πρώτη προτεραιότητα, την περαιτέρω βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας.

Ως μητέρα μιας μαθήτριας Δημοτικού αντιλαμβάνομαι καθημερινά πως τα παιδιά μας τα διδάσκουμε εμπράκτως. Είτε ως γονείς, είτε ως δάσκαλοι, είτε ως κοινωνικό σύνολο. Προφανώς όταν φορώ τη ζώνη ή το κράνος μου, σέβομαι τα όρια ταχύτητας, τους άλλους χρήστες της Οδού, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συμπεριφέρομαι ευγενικά, τότε πιθανότατα το παιδί μου θα αναπαράγει αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, στο δρόμο. Στα παιδιά μέχρι περίπου την ηλικία των 16 ετών αναπτύσσονται ακόμη τα αισθητήρια όργανα, τα οποία φτάνουν σε πλήρη λειτουργία κοντά στη φάση της ενηλικίωσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, να κατανοούμε ως κηδεμόνες πως τα παιδιά μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι χρήστες της οδού καθώς τόσο η αντίληψη όσο και η παιδεία τους, αναπτύσσονται και εξελίσσονται ακόμη.

Ως αρμόδια υπουργός για την Οδική Ασφάλεια αντιλαμβάνομαι ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και με τον αντίστροφο τρόπο. Τα σωστά εκπαιδευμένα παιδιά δύνανται να δώσουν το καλό παράδειγμα στους γονείς τους, δέχεστε υποθέτω πως η δύναμη της συνήθειας και η πίεση της καθημερινότητας, μας οδηγούν ενίοτε, σε μηχανικές ενέργειες. Μετά από πολλά χρόνια αλλάζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Θέλω ν’ αναφερθώ στην θέσπιση της Αντικοινωνικής Οδικής Συμπεριφοράς που προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους κινούνται στη ΛΕΑ, σταθμεύουν σε ράμπα ΑΜΕΑ ή παρεμποδίζουν τα ΜΜΜ.

Πρωτοβουλίες όπως ο διαγωνισμός ζωγραφικής «Η Οδική Ασφάλεια μέσα από τα μάτια των μαθητών» αποτελούν πρόκριμα για τα παιδιά που συμμετέχουν αλλά και τις οικογένειές τους. Θέλω να σας παρακαλέσω να μεταδώσετε το μήνυμα της Οδικής Ασφάλειας που τόσο σωστά αποτυπώσατε στα έργα σας, στο περιβάλλον σας, στους φίλους και στους συγγενείς σας, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση καλών πρακτικών. Κλείνοντας και όσον αφορά στην γενικότερη κουλτούρα ασφάλειας που όλοι πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω, θέλω να επισημάνω τα εξής: Τα παιδιά μας πρέπει να φορούν κράνος όταν κινούνται με ταχύτητα. Είτε πρόκειται για ποδήλατο, είτε πρόκειται για πατίνι, είτε πρόκειται για ρόλερ, είτε για ιππασία, το ειδικό για την περίσταση κράνος είναι απαραίτητο για την προστασία τους. Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και την τιμή να παρευρίσκομαι εδώ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ