top icon
Ελλάδα

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών εγκαινίασε την έκθεση Autotec

Στην έκθεση Autotec, που αφορά στους επαγγελματίες του κλάδου επισκευών των αυτοκινήτων έκανε τα εγκαίνια η Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, σήμερα, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, τέλεσε τα επίσημα  εγκαίνια της Έκθεσης Autotec στο Metropolitan Expo.

Στο χαιρετισμό της η κυρία Αλεξοπούλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ότι στο ψηφιακό μητρώο των συνεργείων αυτοκινήτων θα καταγράφονται ψηφιακά όλα τα στοιχεία λειτουργίας και το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο να παραληφθεί στις αρχές του 2024.

Η Υφυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα το ζήτημα της μείωσης των ρύπων, και προέτρεψε τις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν όλες εκείνες τις τεχνολογικές λύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην επιχείρησής τους, καθώς και την αντίστοιχη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος συνολικά της δραστηριότητάς τους.

Με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων  η κατανάλωση είναι μικρότερη και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας παράμετρος για την βιωσιμότητα τόσο του επιχειρείν όσο και της ίδιας της ζωής.

Autotec

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών.

«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την τιμή να παρευρίσκομαι στα εγκαίνια της Έκθεσης Autotec.

Είναι σημαντικό για μένα ως Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών να βρίσκομαι στα εγκαίνια μιας έκθεσης που αφορά τεχνικές επιχειρήσεις, ειδικότερα τα ανταλλακτικά και τον εξοπλισμό των συνεργείων αυτοκινήτων. Ως μηχανικός αντιλαμβάνομαι πλήρως πως όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε ως Κυβέρνηση στους τομείς της Οδικής Ασφάλειας, αλλά και του εξηλεκτρισμού του στόλου των οχημάτων περνούν μέσα από την τεχνική υποστήριξη και αρτιότητα. Είμαι εδώ,  λοιπόν, για να ακούσω τις προτάσεις, να καταγράψω τα αιτήματά σας, ν’ αφουγκραστώ τα προβλήματά σας. Για να επεξεργαστώ στη συνέχεια με τους συνεργάτες μου πιθανές λύσεις και να προτείνω αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σήμερα, άλλωστε είναι σε εξέλιξη αρκετά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μου και σας αφορούν άμεσα όπως το ψηφιακό μητρώο των συνεργείων αυτοκινήτων και άλλων εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων. Στο εν λόγω ψηφιακό μητρώο θα καταγράφονται ψηφιακά όλα τα στοιχεία λειτουργίας, η θέση λειτουργίας, η χρήση τους (δημόσια ή ιδιωτική), η κατηγορία τους (συνήθων οχημάτων, μεγάλων και βαρέων οχημάτων και μικτά συνεργεία συνήθων και βαρέων οχημάτων), η ειδικότητα ή οι ειδικότητές των συνεργείων (μηχανικών μερών, ηλεκτρικών μερών κ.λπ.), τα στοιχεία των κτιριακών τους εγκαταστάσεων (ωφέλιμες επιφάνειες χώρου κύριας χρήσης και βοηθητικών χώρων), του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους με συσκευές και μηχανήματα, τα προβλεπόμενα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, πιστοποιητικά, όπως το πιστοποιητικό Πυροπροστασίας, καθώς επίσης και τα στοιχεία του υπαλληλικού τους προσωπικού. Το ψηφιακό μητρώο έχει ανατεθεί με σύμβαση στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) και περιμένουμε αρχές του 2024 την παραλαβή του. Έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Παρακολούθησης της εξέλιξης και Επιτροπή Παραλαβής. Σκοπός της δημιουργίας του εν λόγω ψηφιακού μητρώου είναι η κεντρική εξ αποστάσεως εποπτεία και ο έλεγχος της νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεών σας καθώς και η πιστή και αδιάλειπτη τήρηση όλων των όρων και των προϋποθέσεων βάσει των οποίων αδειοδοτήθηκαν ή γνωστοποίησαν την έναρξη λειτουργίας τους.

Πιθανολογώ ότι αρκετοί από εσάς αξιολογείτε ή θα αξιολογήσετε στο προσεχές μέλλον την πιθανότητα να επενδύσετε σε σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στις επιχειρήσεις σας. Αντίστοιχα το Μητρώο Υποδομών Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (ΜΥΦΑΗ), είναι μία ψηφιακή βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και έχει σαν στόχο την απογραφή των Φορέων της αγοράς που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ηλεκτροκίνησης. Αποτελεί ένα εργαλείο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της προώθησης της ηλεκτροκίνησης.  Τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης Η/Ο ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 3.928 σε όλη της επικράτεια. Μπορείτε να τα δείτε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (app) με την ονομασία Recharge. Το ΜΥΦΑΗ αποτελεί το Εθνικό Σημείο Πρόσβασης (National Access Point – NAP) με πληροφορίες για τον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και αναμένεται, εντός του 2024, να συνδεθεί με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Σημείο Πρόσβασης, στο οποίο θα παρέχονται τα αντίστοιχα δεδομένα για το σύνολο των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Όσον αφορά στους τεχνίτες Υψηλής Τάσης έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες κανονιστικές αποφάσεις για τα συνεργεία που εκτελούν εργασίες επισκευής και συντήρησης σε οχήματα υψηλής τάσης (Υ/Τ), ενώ πρόσφατα καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του τεχνίτη υψηλής τάσης, για συντήρηση και επισκευή οχημάτων υψηλής τάσης συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων επιμόρφωσης. Την παρούσα χρονική στιγμή υφίστανται φορείς επιμόρφωσης (ΑΕΙ και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης), οι οποίοι έχουν ήδη καταρτίσει προγράμματα επιμόρφωσης των τεχνιτών Υ/Τ.

Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στην καταγραφή των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων στη χώρα. Προχωράμε σε αυστηρή εφαρμογή του Μητρώου Εισαγομένων Μεταχειρισμένων Οχημάτων και στη σύνδεσή του με την πρώτη ταξινόμηση αυτών στη χώρα.

Επιπλέον, θέλω να σας προτρέψω, να αξιολογήσετε όλες εκείνες τις τεχνολογικές λύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας της επιχείρησής σας και αντίστοιχη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος συνολικά της δραστηριότητάς σας. Να εκσυγχρονίσετε τις εγκαταστάσεις σας, ώστε να καταναλώνουν λιγότερο. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας παράμετρος για την βιωσιμότητα, τόσο του επιχειρείν, όσο και της ίδιας της ζωής μας. Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω, που με ακούσατε και να σας παρακαλέσω να κάνετε με ευσυνείδητο τρόπο τη δουλειά σας, καθώς απ’ αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οδική ασφάλεια όλων μας, η δική μας αλλά και των παιδιών μας».

Autotec

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ